Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HAPIH
  • 02.04.2022. 10:30

Jačanje suradnje: Svinje iz kontinentalne Hrvatske za istarski pršut

HAPIH sa Savezom uzgajivača svinja vodi evidenciju svih uzgojno valjanih svinja i namjerava se aktivno uključiti u stvaranje svojevrsne baze potražnje i ponude mesa za proizvodnju istarskog pršuta.

Foto: Marinko Petković
  • 366
  • 181
  • 0

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju dobili smo priliku snažnije prezentirati prehrambene osobitosti naših tradicionalnih proizvoda. Uobičajen pristup kod označavanja proizvoda poput pršuta su oznake izvornosti, a najčešće je to Zaštićena oznaka izvornosti, koju upravo nosi istarski pršut jer je proizveden isključivo od butova svinja koje su rođene i uzgojene u Hrvatskoj.

"Osnovni problem, nepoznanica u jednostavnoj ekonomskoj računici koja se sastoji od težine utovljene svinje i cijene po kilogramu, je otkup cijele svinje, a ne samo buta", čulo se na sastanku početkom mjeseca kojeg je organizirala Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) s Udrugom proizvođača istarskog pršuta s predstavnicima Saveza uzgajivača svinja na području Brodsko-posavske, Osječko–baranjske i Vukovarsko–srijemske županije

Otkup preostalog dijela svinjskog trupa

Naime, cilj je bio predstaviti mogućnosti svinjogojske proizvodnje kontinentalne Hrvatske za dobivanje sirovine za cijenjenu istarsku deliciju.

Također, već niz godina pokušavaju istarski proizvođači pršuta i proizvođači svinja pronaći rješenje postizanja dobre cijene buta, koja je prihvatljiva za uzgajivače svinja i nije previsoka za proizvođače pršuta, uz otkup preostalog dijela trupa. Vrlo veliki pomak, kažu iz Agencije, učinjen je kroz preradu preostalog dijela trupa u suhomesnate proizvode, poput istarske kobasice.

Valja napomenuti da proizvodnja pršuta u mediteranskoj Hrvatskoj ima stoljetnu tradiciju, a oblikovana je specifičnim klimatskim uvjetima, načinom obrade, pripreme i sušenja.

Oznaka Meso hrvatskih farmi

"HAPIH je među proizvođačima poznat kao nositelj znaka Meso hrvatskih farmi, a prvu promociju ovog našeg znaka za mesne proizvode imali smo upravo u Istri, te ćemo u danima koji dolaze dodijeliti pravo na korištenje znaka i nekolicini istarskih proizvođača", kazala je dr.sc. Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a te pozvala na sljedeći sastanak u Osječko-baranjskoj županiji.

Kako je najavila proizvođačima, HAPIH sa Savezom uzgajivača svinja vodi evidenciju svih uzgojno valjanih svinja i namjerava se aktivno uključiti u stvaranje svojevrsne baze potražnje i ponude mesa za proizvodnju istarskog pršuta.


Tagovi

HAPIH Istarski pršut Kontinentalno svinjogojstvo Svinje Meso hrvatskih farmi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]