Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovčarska proizvodnja
  • 10.12.2019. 12:00

Jaganjci zahtijevaju dodatnu njegu

Pripreme za njegu životinja u periodu poslije jagnjenja počinju mnogo prije, jer se dobri uslovi moraju obezbijediti ranije, a posebnu pažnju proizvođači treba da obrate na način držanja jaganjaca, kvalitet objekta kao i ishranu i zdravlje samih životinja.

Foto: Depositphotos/dmbaker
  • 378
  • 25
  • 0

Od dobre organizacije i pripreme značajno zavisi uspjeh jagnjenja, a to podrazumijeva prije svega dobru pripremu ovčarnika. Prostor u kome su smještene ovce za jagnjenje treba da bude očišćen, sa suvom i čistom prostirkom, a ukoliko je moguće i unutrašnje zidove okrečiti.

Kako hraniti bremenite ovce tokom zime?

Ovce moraju imati dovoljno prostora

Gordana Vujaklija, savjetodavac za stočarstvo kaže da je potrebno obezbjediti i dovoljno individualnih boksova za smještaj tek ojagnjenih ovaca, podšišati ovce oko repa i zadnjih otvora kako bi se lakše održavala higijena vimena.

"Objekti za gajenje ovaca sa jaganjcima moraju biti prostrani. Ovcama sa jednim jagnjetom treba obezbjediti 1,5, a sa dva jagnjeta i do 1,75 metra kvadratna. Prostorija mora biti svjetla, suva i čista sa dosta svježeg vazduha," naglašava Vujaklija.

Objašnjava da se ovce relativno lako i brzo jagnje, a sam porođaj traje u prosjeku oko 40 minuta, ali da može trajti i znatno duže, naročito kod tovnih rasa, prvorotki ili ovaca koje nose više jagnjadi i u tim slučajevima često je potrebno pružiti pomoć.

Kolostrum - prvog mlijeko od velike je važnosti

Nakon jagnjenja, dodaje ona, jagnjadima se podveže i dezinfikuje pupak i nastoji da se što prije zadoje, odnosno posisaju prvo mlijeko - kolostrum. Poslije dvije sedmice jagnjad sisaju i do dvadeset puta za 24 sata i u to vrijeme majčino mlijeko im je jedina hrana.

Prema njenim riječima krupnija i deblja jagnjad imaju veće rezerve energije, te su u prvim danima života i dosta sposobnija za održavanje tjelesne temperature, ali treba imati na umu da energetske rezerve tek ojagnjenih jagnjadi ne traju dugo i da treba da sisaju, ali ih treba i prihranjivati. 

Čime hraniti ovce nakon jagnjenja?

Prihranjivanje jagnjadi početi dvije sedmice nakon jagnjenja

Vujaklija napominje da se poslije rođenja jagnjad drže u odvojenim boksovima sa majkama najmanje 2-3 dana, a da se poslije tog perida grupišu prema datumima jagnjenja i starosti jagnjadi. Nakon 15 dana odvajaju se u grupe prema uzrastu i puštaju na podoj četiri puta dnevno. 

"Prihranjivanje jagnjadi počinje poslije druge sedmice po jagnjenju i to kvalitetnim sijenom i koncentratom. Najbolje je davati lucerkino sijeno, a od koncentrata najbolja je prekrupa zobi i smjes žitarica sa dodatkom uljanih sačmi," precizirala je Vujaklija.  

Koncentrat davati po volji, a u početku jagnjad konzumiraju male količine od 10 do 20 grama, a kasnije se količina hrane povećava, tako da do kraja drugog mjeseca dostiže i do 300 grama po grlu. 

Vujklija naglašava da nakon tog perioda količinu koncentrata ne treba povećavati, već potrebe jagnjeta podmirivati većim količinama sijena i ispaše. Mjesec i po dana po rođenju, jagnjad odlaze s majkama na ispašu ukoliko je vrijeme toplo i suvo. 

Kako i čime hraniti priplodne ovnove?

Kretanje jagnjadi, važno za njihovo zdravlje

"Zelena trava i kretanje na svježem vazduhu veoma povoljno utiču na rast i razvoj jagnjadi. Treba iskoristiti prva dva mjeseca porasta, jer tada jagnje najbolje koristi hranu," kaže Vujaklija. 

Zalučivanje jagnjadi se vrši oko tri mjeseca kod ovaca koje se muzu, a sa četiri kod onih rasa ili stada koje se po prestanku muže zasušuju. Ranije zalučivanje jagnjadi namijenjenih za priplod, prema Vujaklijinim rečima nije preporučljivo, jer takva jagnjad ostanu sitnija i ne mogu se koristi za priplod. Zalučivanje se vrši postepeno smanjivanjem broja podoja. 


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim... Više [+]

Tagovi

Stočarstvo Ovčarstvo Jagnjad Jagnjenje Ovce Ishrana ovaca Zalučivanje Smještaj ovaca Gordana Vujaklija


Autorica

Jelena Gajić Đokić

Više [+]

Inženjerka voćarstva i vinogradarstva. Poljoprivreda je njena velika ljubav, a posao novinara pružio joj je mogućnost da upoznam svoj kraj iz drugog ugla.