Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Željko Tomas
  • 01.05.2017. 15:00

Jaja iz ekstenzivnog uzgoja izgurao uvozni lobi

Uvozimo otpad iz EU, a možemo proizvoditi jaja za svoje potrebe. Do kada će naše blago stajati neiskorišteno? Ima li zdravlje cijenu?

  • 4.857
  • 417
  • 0

Kada govorimo o poljoprivrednim proizvodima kojih imamo dovoljno za svoje potrebe, svakako je nužno posebno istaknuti jaja, no i njih smo, nažalost, cjenovne razlike radi, zamijenili uvoznim.

Tim povodom smo razgovarali s upraviteljom Braniteljsko-socijalne radne zadruge Pauk-Čeka iz Imotskog, Željkom Tomasom čija se zadruga bavi eko uzgojem kokoši hrvatice koja snese od 220 do 240 jaja godišnje, a što uspijeva isključivo u okviru ekstenzivnog načina držanja gdje boravi u prirodi.

Jaja iz domaćeg eko ekstenzivnog uzgoja izgurao uvozni lobi

Premda Tomasove nesilice proizvode kvalitetna jaja s manje masnoće u žumancu za kojima je velika potražnja na domaćem tržištu i iako se njegove koke nalaze u prirodnom okruženju i cijena zdravstveno ispravnog jajeta iznosi 2 kn/komadu, suočava se s problemima zvanim prodaja.

Kupovinom uvoznog jajeta kupujete i mogućnost salmonele

"Ovo je moj apel za pomoć. Obraćam se svima vama u nadi da ćete me čuti. Problematika se ogleda u tome što su uvozna jaja duplo jeftinija i ne možemo im, stoga, konkurirati cijenom. Shvaćate li, pitam se, da kupovinom uvoznog jajeta kupujete i mogućnost salmonele? Vrijedi li cjenovna razlika više od vašeg zdravlja? Kupovinom domaćih jaja štitite sebe, svoje zdravlje, čuvate domaću poljoprivredu, tradiciju i proizvođača kojeg uvozni lobij sve više guši.

Masovno se prodaju uvozna jaja iako se ne zna ni kada su proizvedena

Žalosti me što domaća i zdrava jaja stoje, dok se uvozna o kojima ne znamo kada su proizvedena i jesu li zaražena, a kamo li čime su koke hranjene, masovno prodaju. Nije li to tragedija koja ide na štetu svima nama?

Država treba smanjiti PDV na hranu i ostale poljoprivredne troškove

Znam da je kriza i da ljudi gledaju na svaku kunu, ali, smatram da država treba popustiti u PDV-u na hranu i poljoprivredne troškove kako bi mogli smanjiti cijenu jaja te tako spasiti domaću poljoprivredu koja zbog uvoznog lobija sve više propada.

U Hrvatskoj se može proizvesti tolika količina domaćih jaja da možemo zaboraviti na uvoz

U Hrvatskoj se može proizvesti tolika količina domaćih jaja da potpuno možemo zaboraviti na tuđe uvozno smeće. Svaka kuća na selu treba imati koke i domaća jaja, ali većina stanovnika kaže - ne isplati se, pa vas stoga pitam, isplati li se kupovati smeće i otpad iz EU? Žalosti me što mladi sve više i više umiru, a smatram da je tome uzrok hrana.

Tomas podiže svijest lokalnog stanovništva u Dalmaciji

Sretan sam, što smo uspjeli podići svijest lokalnog stanovništva u Dalmaciji na višu razinu jer se sve više kupuju naša domaća i zdrava jaja. Nadamo se da ćete se i vi okrenuti prema domaćoj hrani, domaćem čovjeku pa i domaćim jajima iz slobodnog eko uzgoja te tako očuvati svoje zdravlje i našu poljoprivredu", priča Tomas.


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom se prvenstveno podrazumijeva uzgoj kokoši, pura, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namjernice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Željko Tomas Uvozni lobij Domaća jaja Kokoš hrvatica Eko


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.