Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Traktor godine
  • 29.11.2019. 07:30
  • Varaždinska, Gornji Kneginec

JCB 542-70: Univerzalni i personalizirani Britanac

Kako se čulo na predstavljanju ovog finaliste Hrvatskog traktora godine, JCB 542-70, stroj iz nove serije 3, sam prepoznaje kad prijeđete 19km/h i zna što mu je činiti

Foto: Ivan Stupnišek
  • 635
  • 41
  • 0

Gornji Kneginec u Varaždinskoj županiji ugostio je prezentaciju još jednog finaliste izbora za Hrvatski traktor godine. Pred žiri Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH), koji prvi put organizira domaći izbor, stao je britanski žuto-crni stroj JCB 542-70.

Prodajni predstavnik "Grapaka", zastupnika JCB-a za hrvatsko tržište, od početka ove godine Tomislav Petric, predstavio je taj top model iz serije 3 teleskopskih utovarivača čija cijena se kreće od 75.000 eura, bez PDV-a naviše.

JCB je sam svoj majstor

Radi se o novoj seriji utovarivača, a JCB je jedan od rijetkih svjetskih proizvođača koji sam proizvodi gotovo sve elemente poljoprivrednog stroja, počevši od motora, transmisije, osovina, hidraulike, kabine i drugih komponenata, kaže Petric i dodaje: "Model JCB 542-70 je perjanica serije 3 jer je unutra Ekomax motor, zapremnine 4,8 litara odnosno četverocilidrični motor koji razvija snagu od 145 KS".

Kako je rečeno, predstavljeni model ima potpuno novu i veću kabinu, s puno više stakla koje je s prednje strane kabine nakošeno radi bolje preglednosti. Bolja preglednost odlikuje ga i s ostalih strana, stražnje te bočnih. Sigurnost prilikom svakodnevnog rada je, kažu - beskompromisna.   

Kabina je potpuno digitalizirana, a stroj prepoznaje kad prijeđete 19 km/h

Kabina  je i potpuno digitalizirana što omogućava korisniku putem displeja obaviti razna podešavanja stroja, kao i rabiti korisne informacije oko, primjerice, potrošnje goriva.

Petric je istaknuo jedinstvenu transmisiju koji objedinjuje dva smjera, a što ga izdvaja od konkurencije. Prvi je kod utovarivača, a drugi kod hidrostatike, što znači moćnu i robusnu transmisiju, vrlo važnu da stroj može raditi tzv. precizne stvari, ali i vući prikolice na farmama. Ti su segmenti rada objedinjeni u tzv. "dva u jedan". To znači da stroj sam prepoznaje kad prijeđete 19km/h i radi bolje snage vuče, zna što mu je činiti. Dakle, kod vuče nema pregrijavanja, a velika je pozornost posvećena rasporedu opreme od automatske klime, zračnog sjedala, grijanog sjedala, led rasvjete.

Nadalje, stroj je moguće opremiti raznim hidrauličnim priključcima, kao i kočionim sustavom koji odgovara prikolicama, odnosno da bude kompatibilan sa stražnje strane. "Dakle, visoka iskoristivost kapaciteta kroz prošireni spektar primjene, koji izravno utječe na ekonomičnost vašeg stroja. Bilo na farmi, tijekom prijevoza na prometnici ili u šumarstvu", navodi Petric.     

Personalizirani stroj potisne snage 4,2 tone  

Svaki poljoprivrednik može personalizirati ovaj stroj prema svojim potrebama i tako ga koristiti na najbolji mogući način - kako njemu i za što odgovara.

Kapacitet predstavljenog modela Agripro, prepoznatljive žute boje, je potisne snage 4,2 tone, a visina dizanja je sedam metara. Standardni dio opreme ovoga stroja su tri modula okretanja kotača. Znači, zajedno se okreću prednji i stražnji kotači, potom tzv. rakov hod te okretanje samo prednjih kotača, što je poželjno kod većih brzina stroja u transportu.

JCB je jedan od rijetkih proizvođača teleskopskih utovarivača koji sam proizvodi gotovo sve elemente stroja

Inače, JCB je poznati britanski proizvođač strojeva u građevinarstvu, a ima i značajan poljoprivredni sektor. "Ni mogući Brexit neće zaustaviti dobar posao s ovim radnim strojevima u cijeloj EU", uvjereni su u Grapaku koji u svom prodajnom i servisnom centru u Gornjem Kneginecu i drugim u Industrijskoj zoni Osijek, ima zatvoreno dostavno vozilo i 'labudicu' za dostavu traktora ili teleskopskih utovarivača. Ukupno s podružnicom u Sloveniji broje 40-ak zaposlenih. 

"Godišnji plan prodaje ispunjen je gotovo dva mjeseca prije roka", ponosni su u toj tvrtki na ovaj brend čiji je model JCB Fastrac nedavno ponovno ušao u knjigu rekorda nakon što je proglašen najbržim traktorom na svijetu ostvarivši prosječnu brzinu od 217,57 km/h.  


Fotoprilog


Tagovi

Traktor godine Hrvatski izbor traktora godine JCB 542-70


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.


Partner

Hrvatski izbor traktora godine

Berislavićeva 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
e-mail: info@danh.hr web: http://www.danh.hr/