Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uloga pijetla
  • 02.12.2022. 07:30

Je li pijetao važan za nesivost jaja? Koliko kokoši dolazi na jednog mužjaka?

Držanje pijetla ima svoje prednosti i mane.

Foto: Depositphotos/alinoeprojekt
  • 11.715
  • 525
  • 0

Uzgoj kokoši i proizvodnja jaja za vlastite potrebe postaje sve zanimljivije. Međutim, brojna su pitanja koja mogu mučiti neiskusne uzgajivače: Kada nesilice počinju nositi jaja? Zašto je potreban pijetao? Koliki je broj ženki optimalan na jednog pijetla?

Ne trebaju kokama za jaja

Nesivost je direktno ovisna od pasmine, ali i uvjeta držanja, pravilne hranidbe i drugih faktora. Obično mlade ženke pronesu kad su starosti od šest do osam mjeseci. Lake pasmine pronesu ranije od teških, mesnatih. Normalno je da snesu jedno jaje dnevno ili jedno u dva dana. Ono se kroz reproduktivni sustav kreće 12 h i oko njega se formiraju proteini i omotači. Kad jedno snese, u organizmu se već nakon 40 minuta počinje formirati drugo.

Zašto koke zimi daju manje jaja? Pet je pravila za siguran uzgoj

Kokoši ne trebaju mužjaka da nesu jaja. Jedini problem je što neće biti oplođena i iz njih se ne mogu razviti mladi pilići. Držanje pijetla ima svoje prednosti i mane. Ukoliko želite imati piliće iz svog kokošinjca bit će neophodan, jer bez njega nema oplodnje. Osim toga, on nadzire sve kokoš, a samim tim otkriva prisustvo grabežljivaca. Otkriva hranu i zove ostale jesti, a pronalazi i mjesto za gnijezdo.

Pijetao nadzire kokoške i upozorava na prisustvo grabežljivaca (Foto: R.Vojnović)

Optimalan boj pijetlova u jatu

Na jednog mužjaka dolazi između 10 do maksimalno 15 ženki. Za lake pasmine, kao što je leghorn, optimalno je 12, dok je za teže bolje da ih je manje. Uobičajeno je da ratuju i bore se za prevlast u dvorištu i kokošinjcu. Dva pijetla se neće svađati pod uvjetom da su odrasli zajedno. Ako se svađaju, potrebno je jato podijeliti na dva dijela i držati ih odvojeno.

Njegov zadatak je zaštita jata i zbog toga pojedini mogu pokazati izuzetnu agresivnost. Napadaju vlasnike, nemoguće je obaviti hranjenje, dolijevanje vode u posude za piće, sakupljanje jaja. Takve je mužjake najbolje ukloniti. Pojedini mogu biti agresivni prema kokošima, juriti ih. Tada je najbolje odvojiti ih na dva do tri dana u zaseban prostor kako bi se odmorile i bile mirne. Ženkama može čupati perje, nanositi rane oštrim kandžama što dovodi do infekcija. Ovo je češća pojava kod mladih pijetlova.

Uobičajeno je da ratuju

Kako bi razumjeli ponašanje jata, treba znati da je vođa najsnažniji, najmudriji i najsnalažljiviji mužjak, za njim slijede kokoši, na začelju su stare i stidljive, dok su sekundarni mužjaci na dnu društvene hijerarhije.


Tagovi

Pijetao Uzgajanje kokoši Optimalan broj Uloga pijetla Kokoši


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]