Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 21.10.2022. 18:00

Još 300.000 nesilica platilo danak zbog ptičje gripe

Od početka rujna u Nizozemskoj je prijavljeno oko 30 slučajeva visoko smrtonosnog oblika ptičje gripe

Foto: Depositphotos/Sodel_Vladyslav
  • 319
  • 93
  • 0

Virus ptičje gripe i dalje hara Europom. Mediji pišu o ubijanju pilića i pojačanim kontrolama. Sve aktivnosti imaju za cilj smanjiti opasnost od širenja infekcije. Ove godine je uništeno već 50 milijuna peradi, piše Reuters

Visoko zarazni soj

Na jugu Nizozemske ovaj je tjedan usmrćeno 300.000 kokoši nesilica na jednoj farmi gdje je otkriven visoko zarazni soj ptičje gripe. Na udaljenosti od 1 km nema drugih farmi peradi, dok se u krugu od 3 km nalazi njih pet. Obavljaju se pregledi životinja i intenzivno prate četrnaest dana zbog simptoma koji mogu ukazivati na virus.

Ondje se još 128 peradarskih objekata nalazi u krugu od 10 km.

U regiji je zabranjen transport koji se odnosi na sve ptice, konzumna kao i na jaja za valjenje, s tih lokacija. Također, nije dozvoljen prijevoz ptičjeg stajnjaka, upotrijebljene stelje, kao i drugih životinja i životinjskih proizvoda s farmi peradi. Izuzetak je samo prijevoz jednodnevnih pilića. Pored svih restrikcija, zabranjen je lov na patke, uznemiravanje vodenih ptica.

Od početka rujna u ovoj zemlji je prijavljeno oko 30 slučajeva visoko smrtonosnog oblika ptičje gripe. Do sada je skoro šest milijuna peradi ubijeno u Nizozemskoj od kada je nova varijanta bolesti prvi put otkrivena 26. listopada prošle godine.

Širi se i u Francuskoj 

Zbog ponovnog rasta broja slučajeva i Francuska pojačava kontrolu. Ministarstvo poljoprivrede je objavilo da će pojačati preventivnim mjerama jer je na farmama koje se nalaze u regijama Zapadna Bretanja i Pays de la Loire otkriven porast broja novih slučajeva.

U dvije regije otkriveno je sedamnaest klastera ptičje gripe. To je rezultiralo dodatnim provjerama, a farmerima je naređeno da drže svoje ptice zatvorene dok se provode testovi na virus.


Tagovi

Kokoške Perad Virusna infekcija peradi Virus Ptičje gripe Nizozemska


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]