Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Nada Hribar
  • 12.12.2018. 07:30

Josip Lilek uzgaja 150 crnih slavonskih svinja: Već pet godina ni one ni ja nismo morali kod doktora

Josip Lilek iz Suhopolja ni u mirovini 'nema mira'. Sa suprugom Nadom Hribar odlučio se na uzgoj crnih slavonskih svinja, a danas ih ima oko 150 komada. Hrane se, između ostalog, sirutkom i sijenom, OPG nosi oznaku Meso hrvatskih farmi, a kroz mjeru 10 Programa ruralnog razvoja čuvaju ovu autohtonu pasminu.

Foto: Karolina Tušek
  • 2.635
  • 340
  • 0

Da odlazak u mirovinu ne mora značiti samo odlazak na zasluženi odmor od rada, dokazuje Josip Lilek iz Suhopolja, općine u Virovitičko-podravskoj županiji. On se, sa svojom suprugom Nadom Hribar, koja je i vlasnica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, odlučio prije pet godina na uzgoj crnih slavonskih svinja.

"Gledao sam po internetu što bi bilo zanimljivo i izbor je pao na crne slavonske svinje. Imali smo posjed 10-ak kilometara od kuće, na njemu su livada, dio šume i voćnjak sa starim sortama jabuka, lješnjacima, šljivama...", započeo je priču Josip, koji ni u mirovini 'nema mira'.

Ogradio je tri hektara i nabavio nekoliko grla. Sada se to toliko proširilo da drži ukupno 150 svinja, od kojih je oko 50 krmača.

Na livadama Josip uzgaja biljke za sijeno, ponajviše lucernu koju svinje obožavaju, kaže. "Hranim ih samo domaćim proizvodima, prirodnim, bez ikakvih dodataka. Jedu kukuruz, tritikal, ječam, sirutku i sijeno. Nisam ni znao da vole sijeno dok ga jednom nisam stavio pod njih kad nisam imao slame. Drugi dan sam došao na imanje i vidio sam da sijena nema. Vole ga jesti i sad im ga dajem svaki dan."

Što se tiče sirutke, popiju je oko 1.000 do 1.500 litara na dan, a njezin utjecaj se posebno vidi na kvaliteti mesa, budući da je sirutka bogat izvor proteina.

OPG nosi oznaku Meso hrvatskih farmi

"Pet godina veterinar na imanje nije kročio. Svinje su zdrave i otporne, ne dajem im nikakve lijekove ni antibiotike pa čak ni željezo nakon prasenja. Mogu reći, otkako se bavim ovim poslom u prirodi i hranim tim mesom, da se i ja bolje osjećam i da pet godina nisam morao kod doktora", kaže Josip, koji ponosno ističe kako OPG nosi oznaku Meso hrvatskih farmi.

Josip je i u Udruzi Fajferica koja ima sjedište u Đakovu pa su se, kaže, dogovorili da otkupna cijena bude 16 kuna po kilogramu: "Nekima je to puno, no to je minimalna cijena kojom ja mogu pokriti troškove proizvodnje. Hranim svinje dvije godine kako bi dosegle idealnu težinu za prodaju koja iznosi 150-180 kilograma. Tko je jednom probao crnu slavonsku svinju od nas, taj kupuje i dalje.

Svatko tko želi kupiti, ja ga odvedem na imanje i kažem mu nek si bira kojega želi. To je najbolja opcija gdje je zadovoljan i kupac, a i ja."

Kroz mjeru 10 čuvaju ovu autohtonu pasminu

OPG je korisnik IAKS mjere 10 Programa ruralnog razvoja, odnosno tipa operacije 10.1.9. "Očuvanje ugroženih izvornih i zaštićenih pasmina domaćih pasmina životinja (IZP)", pa je za 16 uvjetnih grla (koje je imao 2016. godine) dobio 23.808,00 kn.

"Ta sredstva koja dobijemo po krmači dobro dođu. Troškovi hrane su nam vrlo visoki i svaka kuna nam koristi. Eto, imam i velikih gubitaka zbog životinja iz šume, ponajprije lisica i čagljeva koji mi kradu prasce."

Ima Josip i 15-ak mačaka koje 'čuvaju teren', no i one nekada loše prođu. Barem hvataju štetočine, zadovoljno kaže Josip, koji se planira baviti ovim poslom "dokle god ga zdravlje služi".


Fotoprilog


Tagovi

OPG Nada Hribar Josip Lilek Crna slavonska svinja Uzgoj svinja Suhopolje Meso hrvatskih farmi Mjera 10 Ruralni razvoj


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?