Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kulen
  • 19.01.2014. 08:00

Južina i tržište protiv kulena

Uz sve probleme u proizvodnji kulena, ipak su se dosjetili rješenja, ali proizvođačima još nije jasno kako pristupiti europskom tržištu?

  • 794
  • 72
  • 0

Unatoč tradicionalnoj recepturi i svim znanjima o originalnom načinu proizvodnje, to im ipak nije pomoglo uslijed loših klimatskih uvjeta, a počevši od klanja, proizvođači su se susretali sa problemima. Temperatura se već tjednima ne spušta ispod 8 °C. U slavonske i baranjske pušnice zavukla se južina i donijela glavobolje proizvođačima. Vrijeme je prekinulo zrenje pa se meso počelo kvariti, a kulenovim sekama, kulenima i kobasicama prijeti propast.

Uslijed velike vlage, meso se skuplja i dolazi do vakuuma između mesa i crijeva, stoga je i veća opasnost od plijesni. Proizvođači su ipak našli rješenje ovog problema. Kocke leda, ventilatori, vjetar, sve su to metode kojima su unatoč svemu uspjeli proizvesti svoje visokokvalitetne kulene, od kojih će barem 80 posto naći svoj put u razne dijelove Hrvatske. Više ih sada muči što pola godine od ulaska u EU i dalje nisu dobili odgovor iz resornog ministarstva kako da izađu na europsko tržište.


Tagovi

Kulen Tržište Južina Zrenje Pušnica Vladimir Flačer Temperatura


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]