Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Govedarstvo
  • 08.03.2022. 16:30
  • Verona, Italija

Kad doživite govedarstvo u Italiji jasno vam je zašto tu životinju u svijetu zovu blago

Odnos prema kravi je doista pun poštovanja i tradicija koja je toliko jaka da je i čvrst temelj cijele poljoprivrede. Posebno oduševljavaju mladi.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 918
  • 198
  • 1

S vrijednošću proizvodnje od 10 milijardi eura, ali i čak 40 milijardi ako se obzir uzima i prerađivački sektor, više od 150.000 zaposlenih i oko 140.000 tvrtki, stočarstvo je jedan od glavnih stupova talijanske poljoprivrede. Tu leži i činjenica da je ova zemlja jaka u poljoprivredi. Proizvede sirovinu, a i onda sama preradi u finalni proizvod. 

Čak tri dvorane ovogodišnje Fieragricole u Veroni posvećene su ne samo stočarstvu već i naprednim tehnologijama za dobrobit životinja, precizan uzgoj, ali više nego ikada i smanjenja utjecaja na okoliš. Hrana za životinje i obnovljiva energija također su u fokusu zanimanja poduzetnika. Bioplin, biometan i fotonaponska proizvodnja struje isto se počela svrstavati u ovaj sektor.

Čak 500 primjeraka stoke bilo je izloženo i prikazano na sajmu. Održano je 20. izdanje European Open Holstein i Red Holstein Show, a sve u organizaciji Nacionalne asocijacije talijanskih uzgajivača frizijske, švicarske smeđe krave jerseyja. U areni hale 10 prodefiliralo je s njihovim vlasnicima pred komisijom više od 220 krava Holstein, Red Holstein i Jersey pasmina. Finale u petak je posebno bilo zanimljivo jer na neki način je to međusobni sraz talijanskih i austrijskih uzgajivača.

U subotu je publiku privukao 53. National Swiss Brown Show i Nacionalno talijansko natjecanje Swiss Brown, na kojem je sudjelovalo 200 krava iz Italije, Španjolske i Austrije. Iako je vidljivo i po našim fotografijama da je govedarstvu bilo u središtu zbivanja, svoj prostor za izložbe imali su i peradari, uzgajivači svinja te ovaca i koza.

Mladi angažirani oko životinja 

Posebno nas je oduševila večer pred samo ocjenjivanje. Gotovo isključivo mladi, djeca i rodbina uzgajivača pokraj svojih krava čekaju da se izbalegaju. Da ih operu, ošišaju, očiste i spreme za sutrašnji nastup u areni. Taj veliki broj mladih koji rade, uz to se druže i zabavljaju su vjerojatno i ključ uspjeha talijanske poljoprivrede. Zemlja je to u kojoj se cijeni rad. Gdje nije sramota raditi, biti seljak, poljoprivrednik, biti dijete poljoprivrednika. Oni su ponosni što zamjenjuju roditelje na sajmu, ponosni na uspjeh svojih obitelji u uzgoju krava, svinja i druge stoke. S nekima smo i porazgovarali.

Marija ima 20 godina. Iz jednog malog mjesta je kod Udina, studira prehrambenu tehnologiju u Bologni, a ovdje je tradicionalno svake dvije godine. Ispričala nam je to dok je čekala da pokupi balegu pa spremi i kravu. Prethodno je nahranila njih četiri.

Zemlja je to gdje nije sramota raditi, biti seljak, dijete poljoprivrednika

Kristinu smo pak zaustavili dok je svoju kravu vodila s pranja. Ima 26 godina, inače radi u trgovini u svom gradiću, a životinja je s farme njezinog djede. Glava obitelji, djeda, je kaže doma na farmi i doći će sutradan na dan same ocjene. Ali ona će ju izvesti pred komisiju. Djed ima 30-tak krava u mužnji i samo on živi isključivo od farme. Svi drugi u obitelji rade nešto drugo, a pomažu mu u slobodno vrijeme. Pietro, ili Petar. Nisam ga razumio. Sa svojim prijateljem Benom uređuje papke goveda. Inače je obojici to posao i u svom kraju, u okolici Ravene, imaju ugovoreno održavanje papaka. Također su iz poljoprivrednih obitelji, ali ne stočarskih. Njihove se bave voćarstvom. No, kaže ovdje su besplatno i rade da bi krave njihovih partnera bile što bolje pripremljene za ocjenu.

Na nesumnjivo izazovnom putu prema ekološkoj tranziciji, stočarstvo je krenulo putem održivosti prije nekog vremena. U usporedbi s 1990., talijansko stočarstvo smanjilo je emisije za 12% i u usporedbi s 1970., tamošnje su farme smanjile emisije metana, glavnog stakleničkog plina za 40 posto, rečeno je na jednoj od konferencija održanih na sajmu.

Dobrobit životinja na prvom mjestu 

Tijekom godina i u Italiji, a i u drugim zemljama narasla je svijest prema zelenoj tranziciji i sve većoj upotrebi organskog gnoja za poboljšanje plodnosti tla. Moramo istaknuti i da je na izložbenom prostoru ove godine bilo zamjetno više tvrtki koja daju rješenja u poboljšanju dobrobiti životinja kako bi se osiguralo više prostora za životinje, inovacije i poboljšanja sustava higijene, režima svjetla i temperature posebno u svinjogojstvu i peradarstvu, te izmjenu zraka u objektima i daleko veću dostupnost vode i hranilišta u cilju smanjenja bolesti i poticanja povećanja produktivnosti.

Sami nazivi različitih foruma, konferencija i predavanja pokazuju da su teme slične kao i kod nas. Primjerice o agroenergetskom iskorištenju u svinjogojstvu, zatim “Ekološka poljoprivredna i stočarska proizvodnja u svjetlu nove europske regulative 848/2018”, a dosta zanimanja i za "Mlijeko: samodostatnost, ali i trošak". Zatim rasprava "Govedarstvo i nova zajednička poljoprivredna politika”. Zanimljivo predavanje održano je i o budućnosti limuzinske pasmine koja je veoma popularna u Italiji.

Poseban tretman prije izlaska pred komisiju 

Nekako je mlijeko u prvom planu pa je tako održana i konferencija “Milk Day Edagricole: kako mliječna proizvodnja traži održiviju proizvodnju”. To je samo dio ponuđenih tema kojima su mogli prisustvovati i izlagači i posjetitelji.

Udruženi u zadruge 

Nema potrebe govoriti imena raznoraznih pobjednika, zlatnih, srebrnih i slično jer nam gotovo ništa ne znače. Ali probajmo ovim tekstom i fotografijama dočarati snagu talijanskog stočarstva, posebice govedarstva i kako ono opstaje i kada je dobro stanje na tržištu mliječnih proizvoda, a i kada je loše. Iako ni oni nisu zadovoljni cijenom mlijeka i ulaznih troškova nekako baš i ne odustaju lako. Čini mi se, mojom subjektivnom procjenom, da kod njih ipak prevladavaju farme od 30 do 100 mliječnih krava i da one vjerojatno lakše trpe stresove na tržište.

Međutim, nailazim i na činjenicu da su udruženi u zadruge, a te zadruge imaju vlasništvo i nad lokalnim mljekarama čime sami proizvođači imaju utjecaj na formiranje cijene mlijeka. No, o tom ćemo nekom drugom prilikom.


Fotoprilog


Tagovi

Međunarodni Swiss Brown Show Holstein Krava Verona Fieragricola Red holstein Jersey


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Rusija bilježi rekord u proizvodnji suncokretovog ulja - što je s izvozom?

Proizvodnja suncokretovog ulja u Rusiji mogla bi u sezoni 2023./24. porasti na rekordno visoku razinu u odnosu na posljednje godine. Očekuje se 7,55 milijuna tona, što će...

Više [+]