Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rogovi
  • 24.11.2022. 07:30

Kada se uklanjaju rogovi ovna, a zašto se radi vilašenje?

Njihova osnovna namjena je da služe za odbranu od predatora, ali i za borbe u stadu kako bi ostvarili bolji status

Foto: Depositphoto/njnightsky
  • 723
  • 47
  • 0

Od davnina se domaćini ponose ovnovima s lijepim rogovima. Najčešće su to ovnovi predvodnici. Od rase, pola i genetike zavisi prisustvo i njihov oblik. Mogu ih imati oba pola kod nekih rasa, dok je za druge to isključivo karakteristika ovnova. Postoje šute, bezrožne pasmine, ali i one kod kojih se javlja veći broj rogova.

Služe za odbranu

Nalaze se na lobanji. Imaju koštano jezgro koje prekriva keratozni omotač i šuplji su. Krv kola kroz rog i ako ga životinja slomi ili ga odsiječemo, dolazi do krvarenja. Oni rastu tokom cijelog života i uvijaju se, a najbrži rast ispoljavaju kod mladih u prve tri godine. Unutrašnjost će se osušiti i postati šuplja nakon uginuća jedinke.

Njihova osnovna namjena je da služe za odbranu od predatora, ali i za borbe u stadu kako bi se ostvario bolji status. Oštri vrhovi mogu probiti kožu i mišiće što može dovesti do infekcija. Posebno mogu biti opasni ovnovi u vrijeme parenja - mrkanja, kada napadaju i ljude.

Zašto ovnovi tuku ovce i janjad, ali i pastira?

Kako bi se spriječilo ranjavanje, mogu se ukloniti. Kod mladih životinja najbolje je da se to uradi termokaterom, odnosno uklanja se rožna osnova do kraja druge sedmice života. Nakon paljenja, obavlja se dezinfekcija jodom. Kod odraslih životinja obavlja se rezanje ili postavljanje gumenog prstena, ali samo kod onih starijih od dvije godine. Rezanje se obavlja pod opštom ili lokalnom anestezijom i to tokom jeseni i zime kada nema muha da polažu jajašca u ranu. Ovu operaciju obavljaju isključivo veterinari, dok sami uzgajivači mogu da stave gumene prstenove. Njihova upotreba u nekim zemljama je zakonski zabranjena.

Korist, vilašenje i značaj

Od davnina su se rogovi koristili za pravljenje drški za noževe, oruđa, češljeva za kosu. Simbol su snage i moći.

Kako bi se povećala njihova ljepota, u našim krajevima se još uvijek obavlja vilašenje, uvijanje rogova u spiralu. Za to se odabiru mladi ovnovi ojanjeni u proljeće, jednogodišnjaci. Odaberu se oni koji imaju čvrst i lijep rog koji se svrdlom probuši pri dnu uz sam korijen. Kroz rupicu se provuče žica, a zatim se privuku kliještima. Preko čela najčešće ide kožni dio koji služi kao zaštita. Kada rog poraste, žicu skinemo i sve ponovimo. Tokom tog procesa rog se uvija u spiralu. Najčešće se vilaše ovnovi predvodnici i oni namijenjeni za kurban.

U danima Kurban-bajrama muslimani iskazuju zahvalnost Gospodaru na svemu što imaju žrtvujući vlastiti kurban. Velika je čast za domaćina da svake godine obezbijedi klanje kurbana, a njegovi rogovi se postavljaju na neki od pomoćnih objekata pored kuće. Prilikom kupovine često se dešava da su rogati ovnovi skuplji od šutastih koji su iste težine.

Kod hrišćana rog se spominje u Bibliji kao simbol snage. Može također da simbolizuje oholu, nasrtljivu snagu koju Bog na kraju slama. Za sve narode ovan s velikim, jakim i spiralnim rogovima predstavlja ponos domaćina i snagu njegovog domaćinstva.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim... Više [+]

Tagovi

Ovčarstvo Ovnovi Vilašenje Rogati ovnovi Rogovi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !