Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prednacrt FMPVŠ
  • 28.01.2022. 09:00

Kako će teći postupak prijave i priznavanja novih pasmina, sojeva i hibrida?

Pasmina, soj i hibrid se smatraju novim ako na dan podnošenja prijave za njihovo priznavanje nisu upisane u Registar, a koje se uzgajaju u Federaciji BiH

Foto: Depositphotos/zlikovec
  • 80
  • 43
  • 0

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstvo je izradilo i stavilo u proces javnih konsultacija prednacrt Pravilnika o sadržaju prijave i postupku priznavanja novih pasmina, sojeva i hibrida. Novim se smatraju ako na dan podnošenja prijave za njihovo priznavanje nisu upisane u Registar, a koje se uzgajaju u Federaciji BiH.

Za priznavanje novih domaćih životinja moraju se zadovoljiti sljedeći uvjeti

  • proizvodne i morfološke osobine pasmine i soja domaćih životinja ne smiju se značajnije mijenjati najmanje tri zadnje generacije,
  • da imaju vidljive osobine koje ih razlikuju od drugih pasmina, sojeva i hibrida unutar vrste kojoj pripadaju,
  • da su geografski određene i ograničene,
  • da su prilagođene uvjetima uzgoja na određenom geografskom području,
  • da postoji značajna genetska udaljenost do drugih srodnih pasmina, sojeva i hibrida,
  • da je efektivna veličina populacije najmanje 50.

Šta sadrži prijava?

Prijava mora sadržavati ime, adresu i pravni oblik podnosioca prijave, te opis, odnosno podatke o broju muških i ženskih grla, tjelesnim mjerama i težini u odnosu na dob, obliku (morfologiji), proizvodnim osobinama (plodnosti, mliječnosti, prirastu, količini i kvalitetu mesa, sposobnosti preživljavanja itd.), prilagođenosti okolini i klimatskim uvjetima, ishrani i tehnologiji uzgoja, i ostalim pojavama (sklonost bolestima, ostalim zdravstvenim poremećajima itd.).

Carska ovca je zlatna koka za stočare: Otporna na bolesti, janji se dvaput godišnje

Potom, ocjenu proizvodnih vrijednosti i drugih obavljenih ispitivanja, kao i potvrdu o priznavanju izdanu od ovlaštene ustanove zemlje iz koje potječe.

Troškovi podnosioca

Podnesenu prijavu razmatrat će komisija. Ako je nova pasmina, soj ili hibrid nastao u Federaciji BiH potrebno je provesti ispitivanja u ovlaštenim ustanovama, a troškove snosi podnosilac. Po okočanju komisijskog procesa, ministarstvo izdaje rješenje o priznavanju, te se upisuju u Registar i objavljuju u Službenim novinama FBiH.

Iz ministarstva su pozivali sve zainteresirane da svoje komentare, sugestije, prijedloge i primjedbe na ovaj dokument dostave najkasnije do 10.februara  na mail adresu: amela.smajlovic@fmpvs.gov.ba ili na adresu Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva  Ul. Hamdije Čemerlića 2, 71000 – Sarajevo. Obrazac za dostavljanje komentar možete pronaći na stranici FMPVŠ.


Tagovi

Pasmina Soj Hibrid Federalno ministarstvo poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.