Na posmatranom području bilo bi potrebno da se obezbjedi 59 ari površina po jednom uslovnom grlu, što zbirno iznosi 10 ovaca, odnosno koza.
Stočarstvo nije moguće zamisliti bez pašnjaka. Sezona ispaše stoke u našim klimatskim uslovima traje oko 180 dana, od maja do novembra mjeseca.
Na osnovu raspoloživih kapaciteta za ove namjene, odnosno planiranog vremena koje će životinje provesti na polju, proizvođač može jednostavno da izračuna koje površine treba da obezbjedi i koje vrste usjeva treba da planira da bi zadovoljio hranidbene potrebe za godinu dana, navodi stručnjak za stočarstvo, Dragoljub Krajnović.
Podrazumijeva se da i pri ovakvim uslovima proizvodnje treba planirati rezerve hrane koje se standardno kreću oko 10 procenata od ukupnih potreba. Struktura proizvodnje stočne hrane u brdsko-planinskim područjima za potrebe jednog uslovnog grla izgleda ovako:
Ukoliko se prihvati ovakvo planiranje programa proizvodnje, na posmatranom području bilo bi potrebno da se obezbijedi 59 ari prostora po jednom uslovnom grlu, što zbirno iznosi 10 ovaca, odnosno koza, ističe Krajnović.
Za planinske predjele, gdje je nadmorska visina iznad 1.000 m, dostupni su jedino (mogu se koristiti) prirodni i sijani travnjaci. Ovo direktno uslovljava i način ishrane za koze i ovce koji je bez obzira na tip, baziran isključivo na travnim površinama. Struktura proizvodnje stočne hrane u izrazito planinskom kraju, za potrebe jednog uslovnog grla može se organizovati na sljedeći način:
Procijenjena proizvodnja može se ostvariti na prirodnim livadama površine od 0,92 ha.
Slično brdskim područjima i na brdsko-planinskim terenima u zavisnosti od konkretnog slučaja korištenje prirodnih i sijanih travnjaka može se bazirati samo na jednom tipu ili se oni mogu kombinovati u različitim odnosima. Konkretno, za grupu od 10 ovaca/koza trebalo bi obezbjediti 1,47 ha prirodnih ili 74 ara zasijanih travnjaka, naglašava ovaj stručnjak.
Tagovi
Autorica