Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana goveda
  • 20.10.2022. 09:00

Kako izabrati koncentrat za muzne krave?

Neznanje može skupo koštati i kravu i farmera. Tri su ključne stvari na koje se mora obratiti pažnja.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 3.122
  • 187
  • 0

U nedovoljno kontroliranom tržištu, poput bosanskohercegovačkog, izabrati kvalitetan koncentrat za muzna grla, veliki je izazov. Između "svega i svašta" u ponudi, pri izboru može pomoći isključivo znanje.

Tri su ključne stvari na koje se mora obratiti pažnja: procenat proteina, energija i količina vitaminsko-mineralnih dodataka koji se nalaze u koncentratu. Kod prve dvije važan je i izvor. 

Pripazite na ureu

Osnovu u ishrani goveda čini kabasta hrana – sijeno, silaža ili sjenaža, kaže veterinar Vladimir Daković, vlasnik "Farma-vet" Bijeljina. Prema njegovim riječima koncentrat je "desert" koji govedima pomaže da "doulje" sve ostale potrebe koje su neophodne za održavanje života, proizvodnju mlijeka i reprodukciju. Tim redoslijedom ide i iskorištavanje hrane u organizmu krave. 

Izvor proteina je, napominje, izuzetno bitan posebno kada je riječ o onima kod kojih je to urea do 18 posto.

"U početku neće biti problema, ali ona kada se dugo koristi loše utiče na zdravlje krava. Povećava se nivo uree u krvi, utiče na jetru, bubrege, dolazi do raznih poremećaja koji se teško liječe, a jedna od najčešćih pojava je rano embriono uginuće", upozorava Daković. 

Najbolji proteini su iz soje, kaže veterinar (Foto: Depositphotos/pressmaster)

Redovno osjemenjene krave, kako kaže, ponovo zatraže ciklus za 30 do 35 dana, iako je bi on trebao biti u roku između 18 i 23 dana. "Šta se desi, one ostanu steone, naprave zametak, ali embrion rano ugine, dođe do njegove resorpcije u organizmu krave da to vlasnik i ne primijeti."

Najbolji proteini su životinjskog porijekla, međutim, oni su zabranjeni kod nas za hranjenje preživara, ali soja i sojini proizvodi, kaže ovaj veterinar, imaju najpribližniji sastav njima i najviše ih se može iskoristiti. 

"Manji broj tih svarljivih proteina je u suncokretovoj sačmi, koja je opet dobra zato što u sebi ima veliki procenat celuloze što je potrebno za varenje", dodaje Daković.

Uraditi analizu kabaste hrane

Samo sa kvalitetnim kabastim hranivom može se zadovoljiti proizvodnja do 20 litara mlijeka po grlu, a koncentratom se taj nivo podiže, što svakako zavisi i od rase goveda. Upozorava da se osim proteina, mora voditi računa i o energiji jer uslijed nedovoljnog unosa dolazi do metaboličkog poremećaja, krava ulazi u ketozu, dolazi do neredovnih ciklusa pa i pojave cisti na jajniku.

Treća stvar je osiguranje dovoljno mikro i makro elemenata, a to su vitamin, mineral i ostale tvari "koje se u lošijim koncentratima nalaze u manjoj mjeri ili lošijem kvalitetu, pa se moraju dodavati i vitaminsko-mineralne smiješe. Mogu se dodavati i energetski dodatci u vidu nekih masti." 

Obavezno izračunati vrijednosti u kabastim hranivima (Foto: Maja C.eling Celić)

On savjetuje da se, prije izbora, uradi analiza kabastih hraniva, odnosno u njima izračunaju vrijednosti proteina i energije, te na osnovu tih rezultata praviti recapture koncentrata potrebnog za određena grla. Također, kako ističe, najbolja varijanta je kada farmer ima svoje sastojke, no rijetki su slučajevi gdje vlasnik može osigurati oba hraniva vlastitom proizvodnjom. 

"S obzirom na takvu situaciju, moja preporuka, kao najbolji koncentrat s kojim sam se ja susreo i krave su imale najmanje problema je Emonin, slovenački, koji u sebi nema uree, odnosno ona je dozvoljena do 10 posto u krmnoj smiješi", zaključuje.

Izbor savremene farme

Čak ni jedna od najvećih farmi u BiH, "Spreča", opredjeljenje i ekonomsku opravdanost trenutno ne pronalazi u proizvodnji koncentratnih smjesa koja bi se organizirala u njihovoj režiji. Ovdje se realizira proizvodnja voluminoznih hranjiva kao što su kukuruzna silaža, travna sjenaža i sijeno, odnosno onih koja zauzimaju najveći količinski udio u hranidbi. Koncentrati se kupuju, ali se kompletnom procesu od određivanja receptura, razmatranja ponuda, kontrole kvalitete, praćenja proizvodnih rezultata posvećuje posebna pažnja kroz uspostavljeni sistem hranidbenog menadžmenta.

Segment ishrane životinja svoju dominaciju i važnost u procesu proizvodnje svježeg mlijeka i uzgoja muznih grla pokazuje kroz činjenicu da uzima primat u ukupnim troškovima koji se javljaju u ovoj proizvodnji, kaže nam direktor farme, Said Karić. Opet, u tom dijelu primat zauzima trošak koji se realizuje po osnovu nabavke koncentrata.

"Naša iskustva pokazuju da ukoliko se žele postići niži troškovi po pitanju nabavke koncentrata, to se više pažnje treba posvetiti proizvodnji voluminoza. One zapravo imaju niži sadržaj energije, veći procentualni udio vlakana i vode, predstavljaju proizvod biljnog porijekla i osnov su visoke i jeftine proizvodnje mlijeka. Njihov kvalitet ovisi o sadržaju proteinske komponente, vlakana, minerala i vitamina, a posredstvom toga mogu smanjivati potrošnju koncentrata u ishrani životinja, što je jedan od načina poboljšanja ekonomičnosti proizvodnje. Ključ kod tih smjesa je fokusiran na sastav i izvor proteina. U našem slučaju uslov je da to bude soja, potom da nije GMO soja, što dodatno poskupljuje troškove", ističe Karić. 

 Mineralna krmiva su potrebna jer voluminozna i koncentratna posjeduju neujednačen udio minerala (Foto: Depositphotos/pressmaster)

Kada je riječ o proizvodnim kategorijama životinja, one su najčešće podijeljene po grupama u pogledu proizvodnje mlijeka (manje ili više litara). Prema tome izrađuju se i različiti obroci koji imaju različitu cijenu. Sastav i količina smjese zavise od toga kakva je kvaliteta osnovnog obroka, visina proizvodnje mlijeka, faza suhostaja itd. Nabavku trenutno podmiruju jednim dijelom iz uvoza (Belje plus i Patent), a drugim sa domaćeg tržišta (Ljubače, kukuruzna prekrupa).

"Kontrolu kvaliteta, uzorkovanje, checking, radimo na većini isporuka pri čemu se uzorci šalju u akreditirane laboratorije sa ciljem dobivanja nalaza na osnovu kojih se mogu poduzimati daljnji
koraci"
, dodaje Karić. 

Generalno krmne smjese, sastavljene su od energetskih (ugljikohidratna krmiva kukuruz, ječam, pšenica, tritikale, zob), proteinskih (soja, suncokret, repica, stočni grašak, kukuruzni gluten..) i mineralnih krmiva (sol, vapnenac, monokalcij i dikalcijev fosfat i sl.) u određenim udjelima. Mineralna krmiva su, kako pojašnjava, potrebna jer voluminozna i koncentratna posjeduju neujednačen udio minerala, te je važno izoptimizirati unos pojedinih mikro i makroelemenata.

"Kada je riječ o krmnim smjesama mogu se podijeliti na potpune, dopunske ili superi i predsmjese ili premikse. Odlika im je da povećavaju konzumaciju ukupne suhe tvari i smanjuju konzumaciju voluminozne hrane. U toku jednog hranidbenog dana raspoređuju se na više obroka. Koncentratna krmiva u malom volumenu sadrže visok udio i koncentraciju lahko probavljivih ugljikohidrata, proteina, masti i niži sadržaj vlakana te u ishrani životinja predstavljaju dodatak voluminoznoj hrani", pojašnjava prvi čovjek farme.

Prvi kilovati električne energije iz farme "Spreča" plasirani u mrežu

Ovaj magistar poljoprivrede, smjera Ekonomika agroindustrije, smatra da je generalno zapostavljen segment same hranidbe, odnosno da se nedovoljno pažnje posvećuje menadžmentu ishrane životinja i da na ovom polju nedostaje kvalitetnog i primjenjivog znanja. Iako je postojala ideja da instaliraju svoju mješaonu hrane, analizom se ispostavilo da bi dugoročno takav korak bio isplativ
ukoliko bi od proizvedene količine prodavali 70 posto, a preostalih 30 posto koristili u vlastitim proizvodnjama.

"Takav pristup nije bio prihvatljiv iz razloga što bi zbog visokog obima proizvodnje značio i promjenu prioritetne djelatnosti, a to je uzgoj muznih životinja i proizvodnja mlijeka. Odlučili smo da u tom periodu takva ideja za nas nije bila ekonomski prihvatljiva", kaže prvi čovjek ove farme gdje se dnevno proizvodi preko osam tona mlijeka i gdje je u toku realizacija plana povećanja obima proizvodnje. Farma posjeduje kapacitete za smještaj preko 2.000 životinja, sa trenutnom popunjenošću od 65 posto.

Domaće smiješe

Iz tvornice stočne hrane "Golmix" u Novoj Topoli, kompanije "Golić Trade" d.o.o., ističu da u proizvodnji gotovih smiješa za goveda koriste najkvalitetnije sirovine koje tržište nudi, prvenstveno domaće, a potom i uvozne.

"Energetska hraniva su najkvalitetnije žitarice, a proteinska isključivo prerađena soja i suncokret. Ne koristimo neproteinska jedinjenja (urea) kao dodatak proteina", navodi Dušan Džajić, inženjer poljoprivrede u "Golić trade".

Osim tih sirovina, kako kaže, najvažnije u sastavu njihovih koncentrata su vitamini i minerali renomirane svjetske kuće "Biomin" kao i deaktivator mikotoksina Mycofix Plus 3.E. Naglašava kako smiješe preporučuju na osnovu kvaliteta i količine kabastih hraniva. 

Mikotoksine je nemoguće izbjeći, ali je moguće smanjiti njihov uticaj

"Također, gleda se i nivo energije u obroku. Najčešće se proizvođačima preporučuju varijante s 20 ili 22 posto proteina što se tiče muznih grla. Izrađujemo i posebne koncentrate za intenzivnu proizvodnju. Cijene koncentrata se kreću od 900 do 1.000 KM/t s PDV-om", zaključuje Džajić. 

Prilagođeni koncentrati

Sami bh. proizvođači svjesni su da se na domaćem tržištu veliki broj kuća bavi proizvodnjom i prometom koncentrovanih smjesa što farmera dovodi u zabludu, pa teško može biti siguran koja je adekvatna za njegovu farmu. Iz kompanije "Savić" kažu kako prijedlog za odabir smiješe rade na osnovu parametara na samoj farmi.

"To znači sljedeće stvari: kakav je rasni sastav, proizvodne karakteristike, kao i sam kabasti obrok. Da li na farmi postoje određene zdravstvene problematike, koje treba rješavati kroz same smiješe, te se za odabir iste mora i to uzeti kao važna stavka", navodi Igor Ivisinović, inženjer poljoprivrede u Savić company (Savi mix). 

Problem kiselosti mlijeka samo izgleda bezazleno - kako ga riješiti na ispravan način?

Dodaje kako je od posebne važnosti kvalitet same sirovine te da su kroz dugi niz godina i rada na terenu napravili hrane koje su prilagođene navedenim parametrima. 

"Na primjer grupa Milkona hrana koja po nutritivnom sastavu može da zadovolji i visoko proizvodna grla. Također se rade i posebne hrane, prilagođene posebnim zahtjevima same farme", ističe Ivisinović, dodavši da je cjenovni rang jako širok. 


Tagovi

Koncentrat Smiješe Žitarice Ishrana goveda Mliječna grla Vladimir Daković Said Karić Dušan Džajić Igor Ivisinović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.


Partner

Agroklub d.o.o. BiH

Halilovići 10, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
e-mail: info@agroklub.ba web: https://www.agroklub.ba