Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita životinja
  • 07.08.2019. 12:00

Kako zaštititi domaće životinje kad temperatura prijeđe 30°C?

Kada temperatura zraka prijeđe 35°C, tada životinjama baš kao i nama, prijeti toplinski udar. U nastavku teksta vam nudimo nekoliko savjeta kako da zašitite životinje od vrućina. 

Foto: Bigstockphoto/Rafael Ben Ari
  • 2.086
  • 201
  • 0

Visoke temperature ne odgovaraju ljudima, a zamislite tek kako je vašim ljubimcima i svom blagu na gospodarstvu. Kada temperatura zraka dosegne 35 stupnjeva, tada životinje baš kao i mi, mogu dobiti toplinski udar. Zato, evo savjeta kako da zaštitite životinje od vrućina. 

Kravama bi trebalo osigurati velike količine svježe vode

Krave su jako osjetljive, jer kada temperature prijeđu iznad 30°C, one to doživljavaju kao veliki stres. Kod muznih krava, ali i onih s teladima, taj stres dovodi do manjeg uzimanja hrane, krave više piju vodu, imaju slabije znake gonjenja što rezultira opadanjem proizvodnje mlijeka, koja se tijekom ljeta može smanjiti za čak 50 posto.

Krave teško podnose i visoku vlažnost zraka, čak i kada su temperature zraka niže, što opet dovodi do smanjenja proizvodnje mlijeka. Kako bi se ovi gubici spriječili, evo što treba učiniti:

  • Kod izgradnje štale obavezno treba voditi računa o prirodnoj ventilaciji. 
  • Kravama bi trebalo osigurati uvijek velike količine svježe vode. One bi trebale popiti preko 150 litara vode na dan, ako je temperatura zraka preko 30 stupnjeva. 
  • Krave bi trebalo zaštititi od direktnog utjecaja sunca tako što će se izgraditi nadstrešnice ili posaditi drveće.
  • Kada je hrana u pitanju, trebalo bi povećati razinu unosa energije da bi se smanjio nedostatak energije izazvan smanjenom konzumacijom hrane.
  • Životinje bi trebale jesti kasno navečer ili rano ujutro, ali obavezno prije toga baciti stare ostatke hrane. 
  • Paziti da štala nema previše grla, na maloj površini 
  • Obavezno treba čistiti i mijenjati prostirku, a nakon toga i dezinficirati objekt, da bi se smanjio broj muha 
  • Postaviti dodatnu ventilaciju unutar objekta (posebni ventilatori) te koristiti sustav hlađenja hladnom vodom.

Ako temperature prijeđu 36°C krmače bi trebalo prskati vodom

Kada je riječ o svinjama, trebalo bi znati da se one hlade isključivo putem disanja, jer nemaju znojne žlijezde, a i znaju same potražiti pomoć. U slučaju visokih temperatura, svinje će se pokušati rashladiti, tako što će potražiti hladnije mjesto u oboru ili će se namjestiti u dijelove obora gdje je veće strujanje zraka. Osim toga, maknut će se od ostalih jedinki, kopati dok ne naiđu na hladniju zemlju, i valjat se u fecesu i urinu.

Ako temperature prijeđu 36°C, krmače bi trebalo prskati vodom, i često im mijenjati vodu. Za vrijeme trajanja crvenog meteoalarma, kada su temperature i preko 40 stupnjeva i kada je visoko UV zračenje, boravak stoke na ispaši može biti veoma štetan.

Svjetski trendovi kazuju da se i na pašnjacima naprave improvizirane štale, kako bi se domaće životinje zaštitile od sunca. Nemate li uvjeta za ovo, životinje možete zaštititi prirodnom hladovinom od drveća ili šume uz rijeke. Grlima treba osigurati pojilišta sa svježom vodom, nadstrešnicu, a u pojedinim slučajevima i hranilišta. 

Nadstrešnicu možete napraviti i sami - ukopajte u zemlju četiri stupa i prekrijte ih trskom. Vrlo visoke temperature bez kiše često sprže pašnjake, pa je paša otežana, a zato životinje često jedu korov koji je štetan za njih. Zato bi životinjama trebalo davati zelenu svježe pokošenu travu. Životinje hraniti rano ujutro ili kasnije navečer. 

Pregoni na pašnjacima su velika prednost za životinje i biljke, a povećavaju i dobit

I dok je na snazi crveni meteo alarm domaće životinje ostavite da miruju u hladovini ili pod nadstrešnicom. Na pašu ih vodite noću da biste izbjegli pretjeranu šetnju po suncu. 

Psi vole sunce - vodite računa da ne dožive temperaturni šok

Kada je riječ o psima, posebno onim koji žive u dvorištu, trebalo bi znati da ove životinje obožavaju sunce. Oni vole ležati na sunčanim mjestima, jurcati i njuškati po dvorištu, ali i kopati rupe, kako bi se bar malo rashladili. Ipak, ako dosta vremena provode na suncu mogu dobiti toplinski udar ili sunčanicu. 

Kako biste spriječili bolest i posjetu veterinaru, trebalo bi osigurati psu punu posudu uvijek svježe, ne ledene vode kako bi je mogao piti u svakom trenutku. Također, okupajte vašeg psa ili ga samo pokvasite vodom, ne ledenom da ne doživi temperaturni šok. Ono što je važno da znate je činjenica da se psi ne znoje već dahću, a pojedine pasmine i balave, te kada primijetite ovu pojavu obavezno im ponudite vodu ili ih istuširajte.  

Ako imate prostrano dvorište, možete napuniti stari dječji bazen s vodom, kako bi se on osvježio, ako nemate bazen, to može biti i šira plastična kanta. U bazen ili posudu sipajte vodu i ostavite u hladovini. 

Ako je vaš pas u boksu možete mu prostrti vlažan ručnik ili krpu na pod kako bi pas legao na to. Vodite li psa u šetnje, neka to bude rano ujutru ili kasno navečer, a ako ima dužu dlaku, ošišajte ga, ali ne jako kratko, da ne bi dobio opekotine po koži. 

Kada je vrijeme za veterinara?

Primijetite li da se vaš pas čudno ponaša, da povraća i da ima proljev ili stalno kunja i otežano diše, znači da je najvjerojatnije riječ o toplinskom udaru. Kako doznajemo u veterinarskoj ambulanti, vrlo visoke temperature opasne su ne samo za pse, već i za druge životinje. Ako psa ne odvedete kod veterinara, a u pitanju je toplinski udar, sve ovo može imati i smrtni ishod. 

Toplinski udar često dovodi do problema s unutrašnjim organima, koji laik ne može primijetiti. Zato, ako pas počne gubiti svijest, odmah ga odvedite u veterinarsku ambulantu kako bi veterinar uspostavio balans elektrolita i vratio u život dehidriranog psa.


Tagovi

Toplinski val Zaštita životinja Muzne krave Svinje Psi Krave i vrućina Svinje i vrućina


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera s bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!