Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja peradi
  • 19.05.2017. 16:30

Kakva je budućnost proizvodnje peradi u Hrvatskoj?

Godišnja potrošnja mesa peradi po stanovniku, ne tako davno, iznosila je oko 16kg, a potrošnja konzumnih jaja i jaja u prahu oko 10,8kg, što je znatno manje od europskog standarda.

  • 2.621
  • 159
  • 0

Za razliku od drugih stočarskih proizvodnji, peradarska proizvodnja je u Hrvatskoj većim dijelom organizirana na industrijski način u kojem prevladavaju velike proizvodne jedinice, a manjim se dijelom nalazi u okviru obiteljskih gospodarstava gdje se uglavnom u prirodnim ekstenzivnim uvjetima proizvodi meso peradi i jaja za vlastite potrebe.

Kao jedan od svjetlih primjeraka ekstenzivnog uzgoja peradi, tu je braniteljsko-socijalno radna zadruga Pauk-Čeka iz Imotskog kojom upravlja Željko Tomas.

Hrvatsko peradarstvo ima dobru podlogu za razvitak

Hrvatsko peradarstvo ima dugu tradiciju i solidnu sadašnjost te dobru podlogu za razvitak, a obuhvaća gotovo sve vidove proizvodnje kao što su: uzgoj i držanje rasplodnih nesilica hibrida teških pasmina, valionice, tov pilića, purića, pačića i guščića, klaonice peradi, uzgoj i držanje rasplodnih nesilica hibrida lakih pasmina, uzgoj konzumnih nesilica i proizvodnju konzumnih jaja. Položaj peradarstva unutar cjelokupnog stočarstva Hrvatske glede zadovoljavanja vlastitih potreba i pokrića uvoza izvozom je vodeći.

Godišnja potrošnja mesa peradi znatno manja od EU standarda

Godišnja potrošnja mesa peradi po stanovniku nekoć, ne tako davno, iznosila je oko 16kg, a potrošnja konzumnih jaja i jaja u prahu oko 10,8kg, što je znatno manje od europskog standarda. Može li se, i kada, ako ikada, očekivati da će Hrvatska povećati proizvodnju i potrošnju peradarskih proizvoda, i time zadovoljiti europski standard, pita se Tomas.

Vrijednost otkupljene žive peradi posljednjih godina varira

Saznajemo da vrijednost otkupljene žive peradi posljednjih godina varira čak i u jednom određenom razdoblju opada, dok se vrijednost jaja u ljusci povećava što daje osobito značenje proizvodnji konzumnih jaja.

Proizvodnja i potrošnja konzumnih jaja u Hrvatskoj bitno manja od većine EU zemalja

"Svjetska proizvodnja konzumnih jaja pokazuje oscilaciju. Međutim, u nekim zemljama s razvijenim peradarstvom, pa tako i u Europi doživljava manji pad. Pad proizvodnje jaja u tim zemljama posljedica je pada potrošnje, jer su potrošači zbog dijetetskih i zdravstvenih razloga smanjili konzumaciju jaja. Unatoč svim tim problemima koji su zahvatili zemlje EU, proizvodnja i potrošnja konzumnih jaja u Hrvatskoj bitno je manja od većine zemalja europske zajednice", kaže Tomas.


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom se prvenstveno podrazumijeva uzgoj kokoši, pura, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namjernice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Konzumna jaja Peradarstvo Potrošnja mesa Potrošnja jaja Konzumna jaja Ekstenzivan uzgoj


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]