Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Holcim mineralni agregati d.o.o.
  • 25.07.2014. 15:00

Kalcij za zdravlje domaćih životinja!

U proizvodnji stočne hrane, zbog svoje stopostotne biorazgradivosti u metabolizmu životinje, najprihvatljivije mineralno krmivo na bazi kalcija je kalcijev karbonat (CaCO3).

Foto: www.depositphotos.com, DesignPicsInc
  • 8.236
  • 243
  • 0

Kalcij je vrlo važan biogeni element, a kod životinja se najviše implementira u koštanom sustavu. Većinom se resorbira u tankom crijevu pomoću vitamina D3. Najvažniji utjecaj ima kod mladih životinja, jer uvelike pridonosi razvoju koštanog sustava, gdje mu je i najveća apsorpcija. Međutim, povećana potreba za kalcijem također se javlja i kod odraslih životinja, naročito u fazama laktacije i bređosti životinja te nesivosti kod peradi.

U proizvodnji stočne hrane, zbog svoje stopostotne biorazgradivosti u metabolizmu životinje, najprihvatljivije mineralno krmivo na bazi kalcija je kalcijev karbonat (CaCO3). U sadašnje vrijeme, kao jedno od osnovnih mineralnih krmiva u stočnoj hrani, kalcijev karbonat izravno u hranidbi životinja ponajprije utječe na zdravstveno stanje životinja te je također bitan u krmivima, zbog interaktivnosti s drugim elementima u stočnim smjesama.

Kalcij je jedan od najpotrebnijih minerala u ishrani životinja. Ima važnu ulogu u varijetetu esencijalnih funkcija u metabolizmu životinja.

Najvažnije funkcije kalcija:

  1. formiranje kostiju i njihovo održavanje
  2. važnost u probavi i konverziji hrane
  3. formiranje ljuske jaja
  4. važnost za krvotok
  5. kontrakcija koštanih, kardijalnih i mekih mišića
  6. transmisija živčanih impulsa
  7. regulacija otkucaja srca
  8. aktivator i stabilizator enzima
  9. uključen je u sekreciji raznih hormona

Kalcij u peradarstvu

Perad ima izuzetnu potrebu za kalcijem, vrlo je važan za proizvodnju jaja. Kokoši bez dovoljno kalcija u svojoj ishrani mogu ležati meka jaja te jaja bez ljuske. Tako da je preporučljivo kalcij napraviti dostupnim peradi i izvan smjesa za ishranu, jer je njegova apsorpcija jedna od najbržih od svih elemenata u metabolizmu. Lošija kvaliteta ljuske se javlja kod starijih životinja kod kojih je oslabljenja resorpcija kalcija, stoga ga je potrebno davati u većim količinama. Uz kalcij su također vrlo bitni magnezij i fosfor koji u kvalitetnom kalcijevom krmivu moraju biti prisutni zbog bolje probave te kako bi se dobilo što kvalitetnije meso peradi.

Kalcij u ishrani goveda

Kalcij i fosfor su dva najvažnija minerala u tijelu životinja. Oni su ključ kod ishrane goveda te balansiranja obroka. Važnost ovih minerala i njihova uloga u tijelu se najviše očituje u izgradnji kostura i to kalcija u postotku od 99 % u kostima te fosfora oko 80 % u zubima i kostima. Ostala količina kalcija igra ekstracelularnu ulogu u nervnoj kondukciji, kontrakciji mišića te aktiviranju imunitetnog sustava životinje. Deficijencija kalcija može se evidentirati u različitim stadijima produkcije kod krava što najviše ovisi o vrsti hrane koje dobivaju. Najveća potreba kod krava javlja se u periodu nakon telenja gdje je kravi potrebno dati povećane količine kalcija kako bi se njezin metabolizam vratio u prvobitno stanje. Telad ga dobiva preko mlijeka, ali nakon faze napajanja, potrebno ga je implementirati u stočnu hranu kako bi telad i dalje imala izvor kalcija zbog izgradnje koštanog sustava. Kod ishrane goveda bitan je omjer kalcija i fosfora koji mora biti u omjeru 2:1 (Ca 2 : P 1).

Kalcij u svinjogojstvu

Od svih minerala potrebnim svinjama, u njihovoj ishrani, najpotrebniji su kalcij i fosfor. Hranidbene potrebe za kalcijem su 50-90 %, a za fosforom između 40-70 %, ovisno o starosti, težini te namjeni životinje. Za razliku od goveda, omjer kalcija i fosfora kod svinja je 1.2:1, u korist kalcija. Kod deficijencije kalcija, kosti postaju mekane i lomljive. No, kod deficijencije kalcija dolazi do većeg udijela fosfora što nije poželjno i taj problem se očituje u smanjenom prirastu, konverziji hrane te smanjenoj mesnoj jedinici kod zaklane životinje. Kod krmača, deficijencija kalcija i fosfora će rezultirati demineralizacijom kostiju što može dovesti do fraktura kostiju te paralize zadnjeg kraja životinje, naročito kod dojnih krmača te sisajuće prasadi.

Rješenje za nedostatak kalcija kod životinja

Prirodan izvor kalcija u hranidbi životinja pruža Holcim Vivacal® i to u tri oblika: mikrogranule, makrogranule i granule. Holcim Vivacal® proizvodi proizvedeni su od čistog vapnenca bogatog kalcitnim kristalima. S obzirom da u proizvodu nema praha i sitnih čestica, omogućena je bolja homogenizacija i veća kvaliteta krmne smjese. Optimalne količine magnezija pridonose stabilnoj probavi i boljoj kvaliteti mesa.

Foto: www.depositphotos.com, DesignPicsInc


Povezane stočne vrste

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom se prvenstveno podrazumijeva uzgoj kokoši, pura, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namjernice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Kalcij Hranidba životinja Holcim mineralni agregati Svinjogojstvo Peradarstvo Kalcijev karbonat Funkcije kalcija Ishrana goveda Nedostatak kalcija Holcim Vivacal Kvaliteta mesa Proizvodnja jaja


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]