Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farma krava
  • 23.09.2018. 11:00

Katarski dobrotvori otvaraju treću farmu krava, ovoga puta u Zeničko-dobojskom kantonu

Prva farma krava osnovana je u Jajcu, u Srednjebosanskom kantonu dok je drugo gospodarstvo osnovano u Ilijašu, u kantonu Sarajevo. Treća će farma uskoro biti otvoreno u Brezi, u Zeničko-dobojskom kantonu

Foto: Pixabay/RoyBuri
  • 2.265
  • 137
  • 0

Katarska humanitarna organizacija (Qatar Charity) osnovala je dvije farme stoke u Bosni i Hercegovini kako bi se osigurao stalni prihod za 20 siromašnih obitelji, a uskoro će se otvoriti i treća farma.

Kroz ovaj projekt, dobrotvorna udruga ima za cilj ekonomski osnaživanje siromašnih ljudi i podršku lokalnom gospodarstvu pružanjem lokalnih proizvoda konkurentne kvalitete.

Treća farma u Brezi

Prva farma krava osnovana je u Jajcu, u Srednjebosanskom kantonu dok je drugo gospodarstvo osnovano u Ilijašu, u kantonu Sarajevo. Treća će farma uskoro biti otvoreno u Brezi, u Zeničko-dobojskom kantonu, najavljuje Sarajevo Times

S velikodušnom potporom Katara, ured QC u Sarajevu usmjeren je prvenstveno na poljoprivredne i stočarske projekte koji donose prihode, s obzirom na rasprostranjenost pašnjaka u BiH i činjenicu da su bosanski seljaci po prirodi poljoprivrednici.

Najistaknutiji projekti uključuju distribuciju mliječnih krava, ovaca, pčelinjaka, plastenika, sadnica voća. Naime, tijekom posljednje dvije godine distribuirano je više od 20.000 sadnica voća.

Krave kupuju od lokalnih stočara

Ideja projekta je uspostava farme koja će imati sve tehničke specifikacije te genetski i produktivno stado krava u skladu s međunarodnim standardima za proizvodnju mlijeka, a koje će se prodavati tvornicama za proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda, ali i za opskrbu lokalnog tržišta mesom kako se farma vremenom bude širila. 

Sve se krave kupuju od lokalnih stočara što naravno, ide u prilog BiH gospodarstvu. Osim stočarstva, ured QC-a u Sarajevu bavi se i pčelarstvom. Tako su tijekom augusta distribuirali 50 košnica medu brojnim obiteljima u sjevernoj Bosni.

Dakle, u tijeku su pripreme za provedbu različitih projekata koji ostvaruju dohodak u 2018. godini, uključujući distribuciju 50 košnica, više od 8.000 sadnica voća, više od 50 ovaca i 6 farmi peradi, 10 plastenika i druge opreme za poljoprivrednike


Tagovi

Farma krava Breza Katarska humanitarna organizacija Qatar Charity Breza


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.