Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Psi čuvari
  • 12.03.2017. 08:00

Kavkaski ovčar: zvijer među ovčarskim psima

Ova rasa poznata je po zaštiti i čuvanju stada, imanja, a svojevremeno su ga koristili i lovci za ubijanje životinja. Poprilično su prgavi, ne vole strance i prema njima imaju visoku dozu nepovjerljivosti.

Foto: Barbara Košov
  • 11.242
  • 511
  • 0

Ako se za nekog psa može reći da je prava "zvijer", ali i odan, vjeran i pouzdan čuvar, onda je to kavkaski ovčar. Ova rasa je prvenstveno poznata po čuvanju stada, ali se u Evropi koristi i kao policijski pas. U Rusiji ga nazivaju kavkaski ovčar, u Evropi je on kavkaski pas ovčar, dok je u SAD poznat kao kavkaski planinski pas.

Porijeklo kavkaskog ovčara

Iako je kavkaski ovčar, kojeg danas znamo, nastao u Rusiji, on potiče iz Azije. Pretpostavlja se da je na Kavkaz došao sa nomadima, a u zavisnosti od mjesta koje su nastanili ovaj pas postoji u više varijacija.

Jedni su odgajani i napravljeni kako bi isključivo čuvali stoku u ravničarskim predjelima. Ovi psi su se razlikovali od druge kategorije, jer su bili mišićavi, krupni, lake građe i kratke dlake. Drugi tip kavkaskog ovčara se gajio u planini, pa je njegov izgled bio znatno drugačiji, oni su bili krupniji, snažniji i sa više dlake u odnosu na ravničarske. Grub izgled i oštar karakter čini ih svojstvenim psima.

Oni se dijele na četiri tipa:

  • gergetski tip: ima grubu dlaku i veoma snažno tijelo, koje prekriva dugačka dlaka. Obično su šareni riđim i sivim pjegama.
  • garbanski tip: poprilično grubog izgleda, sa kratkom njuškom. Oni su kratkodlaki, a dlaka im je riđe boje. Ovaj tip rase je rijeđi u odnosu na druge i spada u vrlo agresivne pse.
  • kazbekski tip: grubog izgleda, lijep, proporcionalne građe. Uglavnom su tigraste boje.
  • ahalcihski tip: nastao je miješanjem tri navedena tipa, tako je genetski dobio od svakog po nešto. Ima jaku poddlaku i dugu dlaku, krupan je, mišićav. Dozvoljene boje su mrka, bijela i žućkasta (boja slame).

Karakteristike kavkaskog ovčara

Ova rasa psa pripada porodici molosa. Vrlo su razvijeni, snažni i jaki, što govori i njihova težina. Mužjaci dosežu težinu od 45 kg do 70 kg, dok su ženke nešto "mršavije". Visina je u rasponu od 64 cm do 72 cm. U prosjeku žive od 10 do 12 godina.

Kavkaski ovčari nisu zahtjevni psi, ali im je potrebno prostranstvo, jer jedino kada "rade" i čuvaju osjećaju se korisnim. Ako se posmatraju u odnosu na druge ovčarske rase pasa, kavkaski ovčari su veoma inteligentni. Često umiju i da odbijaju naređenja i komande, pa se preporučuje dresura i socijalizacija.

Poprilično su prgavi, ne vole strance i prema njima imaju visoku dozu nepovjerljivosti. Umiju da budu vrlo agresivni, jer i jesu napravljeni da brane domaćinstvo i stado od uljeza. Oni znaju da budu toliko agresivni da, ukoliko osjete opasnost, mogu i da ubiju svog neprijatelja.

Kao i kod većine ovčarskih rasa i ova je sklona displaziji kukova i koljena.

Njega i održavanje kavkaskog ovčara

Ukoliko želite ovog psa, najbolje bi bilo da služi svrsi, odnosno da čuva stada i da ima dovoljno prostora za trčanje. Zbog svoje građe i dlake, obožava da spava napolju, tako da mu kućica za pse nije potrebna. Preporučuje se četkanje, jer umiju dosta da se linjaju.

Ishrana kavkaskog ovčara

Ovo su psi koji generalno mnogo jedu, ali dešava se da ništa ne okuse i po nekoliko dana. Inače, karakteristično za kavkaske ovčare je to da bi najmanje dva puta u nedjelji trebalo da dobijaju mlijeko. Odraslu jedinku je potrebno hraniti jednom dnevno, kvalitetnim obrokom. Obrok treba da sadrži meso, jaja, povrće, ribu i žitarice.

Foto: Barbara Košová / Pinterest


Tagovi

Rusija Stado Pas Čuvar Ovčar Kavkaski Kavkaz


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.