Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište
  • 09.01.2021. 07:30

Kina ima ključnu ulogu u diktiranju globalnih cijena svinjetine?

Tijekom prošle godine zatvaranje uslužnih djelatnosti, kao i zaraza radnika koronavirusom u klaonicama i pakirnicama utjecala je na tržište svinjetine. Međutim, položaj Kine najvažniji je za sektor u budućnosti.

Foto: Bigstock/jimbophotoart
  • 72
  • 75
  • 0

Kada spomenemo 2020. godinu prva stvar koju ćemo pamtiti je koronavirus koji i dalje utječe na sve aspekte našeg života. Tako je ostavio trag i na tržištu svinjskog mesa. Uz to, i pojava afričke svinjske kuge (ASK) u nekim Europskim zemljama je dodatno pogoršala situaciju.  

Zatvaranje uslužnih djelatnosti, kao i zaraza radnika u klaonicama i pakirnicama mesa tijekom prošle godine poremetila je tržište. Ako se cjepivo pokaže učinkovitim, potražnja bi se mogla oporaviti. Međutim, položaj Kine najvažniji je za budućnost ovog sektora.

"Važno je razumjeti položaj ove države u globalnom gospodarstvu, jer njihova situacije uvelike utječe na sektor svinjetine", upozorava za pigprogress stručnjak za tržište svinjetine, dr. John Stark.

Kina obnavlja svoja stada

Postoji i neizvjesnost u vezi s ASK-om i njenim daljnjim utjecajem na globalne cijene. Poznato je da je kineski svinjski sektor 2019. godine teško pogodio ovaj virus, a prijavljeno je da se njihovo rasplodno stado smanjilo za čak 40%. No, pitanje zapadnih uvoznika ove vrste mesa je kako procijeniti brzinu i razmjere kineskog oporavka? "Prije godinu dana konsenzus je bio da će Kini trebati nekoliko godina da vrati svoje stado na razinu prije ASK“, tvrdi Stark.

Kineska populacija svinja je desetkovana. "Potrebno je obnavljanje zaliha, a činjenica je da globalni uvoz jednostavno ne može nadoknaditi manjak", napominje analitičar. Iako je zabilježeno da se uvoz mesa u Kini nastavlja povećavati nije poznato koliki se dio koristi za popunjavanje zaliha, a koliko za zadovoljavanje domaće potrošnje.

No, u toj se zemlji već grade ogromne farme, a posljednju takvu je najavila tvrtka Muyuan Foods koja će proizvoditi 2,1 milijuna grla godišnje. 

Dakle, kineska proizvodnja će se normalizirati do 2024. godine, a u svom izvješću nizozemska poljoprivredna banka Rabobank očekuje da će ove godine porasti tamošnja proizvodnja za najmanje 10% u odnosu na lani, te da će puni oporavak biti za dvije do tri godine.

Na cijene u EU utječe Njemačka

U EU su cijene pale u 4. tromjesečju prošle godine, i to zbog utjecaja ASK na populaciju ovih životinja u Njemačkoj i naknadne zabrane uvoza iz te države u Kinu, Japan i Južnu Koreju. To je rezultiralo viškom svinjetine u toj zemlji, a one su se našle u europskom lancu opskrbe koji je bio ozbiljno poremećen.

Izvještavalo se da su cijene prasadi i svinja gotovo 40% niže u odnosu na godinu ranije, a pale su za gotovo 50% od početka 2020. godine. Podsjetimo, u Belgiji je cijena za kilogram bila samo 1 euro, a poljski su poljoprivrednici na granici brojali kamione koji prevoze svinje iz Njemačke u njihove klaonice.

"Ti poremećaji kao i niske marže koje su pretrpjeli stočari moraju utjecati na broj stada i zalihe u prvoj polovici ove godine“, navodi Stark. Naime, prema njemačkim vlastima proizvodnja svinjskog mesa će se ondje smanjiti za 10% tijekom 2021. godine.

SAD smanjuje broj krmača?

I američki proizvođači su osjetili pad cijena tijekom ljeta 2020., no njihovo se tržište kasnije oporavilo. Međutim, to nije bilo dovoljno da spriječi američke proizvođače da smanje broj krmača. Tako se njihov uzgoj smanjio za 1,5% u odnosu na prošlu godinu.

"Utjecaj ASK u Njemačkoj nije ograničen samo na tu zemlju, a spremnost Kine da poremeti globalnu trgovinu zapravo je pritisnula kočnicu za većinu proizvođača u EU“, napominje ovaj stručnjak.

Američki proizvođači nisu u puno boljem položaju jer imaju višak na tržištu, a kupaca nedovoljno. "Planovi opskrbe u Sjevernoj Americi i Europi su u tijeku, ali širenje kineskog stada tome se suprotstavlja“, zaključio je Stark.


Tagovi

Cijene Svinjetina Svinjsko meso Tržište


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]