Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj svinja
  • 30.05.2021. 18:00

Kina obnavlja stada svinja - blizu su razine iz 2017.?

Prema najnovijim informacijama kineska proizvodnja svinja blizu je razine iz 2017. godine, prije nego što je uzgoj ovih životinja desetkovala afrička svinjska kuga.

Foto: Bigstock/deyanarobova
  • 173
  • 60
  • 0

Da Kina obnavlja proizvodnju svinja, dobro je poznata informacija. No, prema najnovijim podacima, blizu su razine iz 2017. godine, prije nego što je uzgoj ovih životinja desetkovala afrička svinjska kuga (ASK).

Kako piše top agrar, u usporedbi s prethodnom godinom, stado krmača povećalo se za 23 posto. U travnju je njihov broj bio veći za 475 tisuća i došao do 43,65 milijuna grla.

Prema stručnjaku za stočarstvo Xinu Guochangu, godišnje mogu proizvesti više od 690 milijuna svinja za klanje, s prosječno 16 prasadi po krmači. Prema njemu, od početka 2021. ondje je broj velikih farmi povećan sa 161 na 180 tisuća, a oprasilo se 58,8 posto više prasadi nego lani. Do rasta je došlo jer neplodne krmače zamjenjuju onima s većom produktivnošću. 

Stopa klanja veća za 50 posto

Također, u velikim klaonicama je u travnju u odnosu na prošlu godinu povećan i broj zaklanih, za 41 posto te je dosegao 18 milijuna grla. Prema procjenama tamošnjeg ministarstva poljoprivrede, ukupna stopa klanja od svibnja do srpnja bit će 50 posto veća nego u istom razdoblju 2020.

To je neophodno jer se potrošnja svinjskog mesa povećava, a cijene su pale. Istovremeno se smanjila profitabilnost farmi, a povećali se troškovi zbog mjera biološke sigurnosti i skuplje hrane za životinje.

Najveći kompleks svinjogojskih farmi na svijetu proizvodit će 2,1 milijun grla godišnje

Nedavno je analitičar Rabobanka, Pan Chenjun poručio da ASK, a ne profitabilnost, ostaje glavni problem velikih kineskih farmi.


Tagovi

Kina Krmače Svinje Stado Obnavaljanje Povećanje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P