Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klanje životinja
  • 21.12.2020. 18:00

Klanje po vjerskim pravilima države će moći same zabraniti - odlučio Sud EU

Sud je odlučio da EU propis o klanju ne sprječava države članice da same nametnu obvezu omamljivanja životinja prije njihovog ubijanja. To se odnosi i na slučaj klanja propisanog vjerskim pravilima

Foto: Bigstock/Fatality
  • 319
  • 14
  • 0

Sud Europske unije donio je presudu da zemlje članice mogu zabraniti praksu klanja po vjerskim pravilima, poznatom i kao "ritualno klanje", radi promicanja dobrobiti životinja, a bez kršenja prava vjerskih skupina.

Ova je odluka donesena nakon što su židovske i muslimanske udruge željele pravno osporiti zabranu halal i košer ubijanja u belgijskoj pokrajini Flandriji. Ranije ove godine glavni je odvjetnik Suda, Gerard Hofman izjavio kako takvu mjeru treba ukinuti jer nije u skladu s pravom EU.

Važna je dobrobit životinja

Međutim, Sud je prošlog četvrtka odlučio da EU propis o klanju ne sprječava države članice da same nametnu obvezu omamljivanja životinja prije njihovog ubijanja. To se odnosi i na slučaj klanja propisanog vjerskim pravilima, pod uvjetom da nije u suprotnosti s Poveljom EU o temeljnim ljudskim pravima, stoji u priopćenju ovog zakonodavnog tijela.

Naime, ta povelja uključuje pravo na očitovanje vjerske prakse i obreda, ali je u presudi naznačeno da ona mora biti usklađena sa sposobnošću reverzibilnog omamljivanja kako bi se postigao EU cilj općeg interesa, odnosno dobrobiti životinja.

U priopćenju se ističe kako postoji znanstveni konsenzus o tome da je prethodno omamljivanje najbolji način za smanjenje patnji stoke u trenutku njezina usmrćivanja. Ovaj zaključak pojašnjavaju time da su se u Flandriji vodili znanstvenim istraživanjima te su prednost dali najmodernijoj dopuštenoj metodi usmrćivanja što je u skladu s povećanom osviještenosti o problematici njihove dobrobiti. 

"Naposljetku, Sud utvrđuje da dekret ne zabranjuje niti sprječava stavljanje u promet proizvoda životinjskog podrijetla koji potječu od onih koje su zaklane obredom ako ti proizvodi potječu iz druge države članice ili treće zemlje", zaključuje se u priopćenju. 

Vjerske skupine kritizirale presudu

Vjerske skupine su odmah osudile presudu, piše politico, a predsjednik Europskog židovskog kongresa, Moshe Kantor u svojoj je izjavi rekao da je to težak udarac na tu populaciju u Europi.

"Pravo na prakticiranje naše vjere i običaja ozbiljno je narušeno ovom odlukom", upozorio je.

"Planiramo iskoristiti svaki pravni lijek kako bismo ispravili ovu nepravdu", dodao je Yohan Benizri, predsjednik belgijske Federacije židovskih organizacija.

Inače, prema židovskim običajima za košer, odnosno islamskim za halal meso, životinja se mora zaklati brzim potezom noža i ispuštanjem krvi. Aktivisti osuđuju ovakav postupak i smatraju da je stoku humanije uspavati ili omamiti prije ubijanja.

Poljska planira zabraniti klanje životinja po vjerskim pravilima

Podsjećamo, nedavno je Poljska kao jedan od najvećih europskih izvoznika halal i košer mesa htjela zabraniti klanje životinja po vjerskim pravilima. Međutim, nakon cjelonoćne rasprave parlamentarnog odbora, kojoj su prethodili prosvjedi poljoprivrednika u Varšavi, odbijen je amandman o zabrani ritualnog klanja za izvoz. 


Tagovi

Halal Košer Klanje Vjerska pravila Europska Unija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?