Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga OPG-a Hrvatske Život
  • 30.08.2017. 10:30

Klasnić: Koji su to mljekari bili s premijerom?

Žalosno da se ministar Tolušić, koji često ističe pojam "mali OPG-ovi", bez obzira o kojoj grani poljoprivrede se radi, nije zapitao - gdje su ti predstavnici malih OPG-ova?, reagirao je Ivan Klasnić na održan sastanak mljekara s premijerom i ministrom.

Foto: Facebook/Udruga OPG-a Hrvatske Život
  • 2.729
  • 246
  • 0

Nakon što je, gostujući u središnjem dnevniku HRT-a, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, izjavio da su mljekari bili na sastanku s premijerom i s njim, priopćenjem je reagirao predsjednik Udruge mljekara Brdosko-posavske žpanije i član izvršnog odbora udruge OPG- Hrvatske Život Ivan Klasnić.

Kako navodi, pita se je li i voditeljica uočila da na raznim sastancima predstavnika mljekara uvijek budu "veliki igrači" ili je pitanje hoće li Hrvatska ostati bez domaće proizvodnje mlijeka, i hoće li i dalje propadati mali proizvođači, a opstati samo oni veliki, postavila sasvim slučajno?

"Ali zato mi "mali" vidimo dobro u kojem smjeru plovi i ovaj brod. Žalosno da se ministar Tolušić, koji često ističe pojam "mali OPG-ovi", bez obzira o kojoj grani poljoprivrede se radi, nije zapitao - gdje su ti predstavnici malih OPG-ova? Ako on smatra da nas zastupa Matija Brlošić, onda je gadno pogriješio. Žalosno je kada mi poljoprivrednici idemo jedni protiv drugih, nikako da shvatimo da je to politika svih dosadašnjih vlada, da baci "kost" među nas. Mi se koljemo a oni nam se smiju, naravno skupa sa ovim "velikim predstavnicima", ali zato moramo podići svoj glas, a ne samo šutjeti", stoji u priopćenju.

"Prosvjedi su manipulacija"

Zaboravimo, kaže, prosvjede (iako su se "veliki" na sastanku pozivali na njih).

"Konačno smo shvatili da su prosvjedi bili samo manipulacija s jadnim i napaćenim seljacima s jedne strane, i onih koji su iz njih profitirali. Pogledajte samo tko je predstavljao mljekare. Pa to su sve osobe koje imaju milijunske farme, od 100-700 krava, robote za mužnju, i da ne nabrajam više. Većina njih su bili tzv. vođe prosvjeda, i oni imaju srama pričati o cijeni mlijeka (neka budu tako hrabri pa neka javno objave isplatne liste, pa da vidimo tu cijenu od 1,80- 2.50 kn po litri mlijeka)", ogorčen je Klasnić.

Kako zaključuje, oni ili njima slični samo iz drugih grana poljoprivrede, sudjeluju u raznim povjerenstvima, radnim skupinama i "tjeraju vodu na svoj mlin" (Zakon o poljoprivrednom zemljištu, Zakon o HPK, Zakon o OPG-u itd.).

"Ako pogledate današnje predstavnike mljekara po županijama, onda je slika još dramatičnija. Iz 19 županija gdje se bave proizvodnjom mlijeka (po podacima iz HPA ) samo iz šest županija su imali svoje predstavnike. Je li potrebno išta više pisati i komentirati?", zaključuje Klasnić reagiranje na izjave u dnevniku HRT-a.

Foto: Facebook/Udruga OPG-a Hrvatske Život


Tagovi

Mljekari Ivan Klasnić Tomislav Tolušić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.