Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HAPIH
  • 16.05.2022. 13:30
  • Požeško-slavonska, Lipik

Ključnu ulogu u razvoja konjogojstva imaju udruge

U organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, na Državnoj ergeli Lipik održano je 8. Savjetovanje uzgajivača konja.

Foto: Miljan Erbez
  • 299
  • 42
  • 0

Broj kopitara u Hrvatskoj se povećava te ih je na kraju 2021. godine u Središnjem registru bilo evidentirano nešto više od 34.200, što je 12,5 posto više u odnosu na godinu prije, čulo se na 8. Savjetovanju uzgajivača konja, održanom na Državnoj ergeli Lipik, u organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Najveći je broj konja (oko 85 %), a među njima su najzastupljeniji hladnokrvnjaci iako i broj toplokrvnjaka raste posljednjih 10 godina. 

Značajan smo i izvoznik konjskog mesa, s oko 440 tona u 2021. godini. Glavno tržište je Italija u kojoj imamo udjel od oko četiri posto od ukupnog tržišta. 

"Stočarstvo je Ministarstvu poljoprivrede u posebnom fokusu s obzirom da držimo kako ova grana nosi najviše dodane vrijednosti i da je u zadnje dvije godine ekstremno izložena negativnim čimbenicima", rekao je doc.dr.sc. Zdravko Barać, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane.

Teško stanje u stočarstvu 

Pandemija, a potom i ekstreman porast cijena žitarica do invazije na Ukrajinu, rezultiralo je poremećajima na tržištu i enormnim rastom cijene energenata čime se, naveo je Barać, zapravo problemi multipliciraju s primarne proizvodnje i na dio prehrambene industrije. Upravo iz tih razloga u posljednje dvije godine doneseno je niz mjera interventnog karaktera, nastojeći održati stočarsku proizvodnju.

"U ovom trenutku brojke govore da smo u dobroj mjeri u tome i uspjeli. Nadajući se povoljnijem raspletu okolnosti i pouzdajući se u programe koje imamo, očekujemo ne samo održavanje već i unaprjeđenje pojedinih stočarskih proizvodnji“, zaključio je.

Utvrđivanje porijekla konja besplatno je u Hrvatskoj

Kad je riječ o potporama za uzgoj kopitara, ona se kreće od 230 €/grlo za magarce, pa do 502 € za određene pasmine konja. Podrška za uzgoj lipicanca je na razini 390 €. Zanimljivo je bilo čuti da je Mađarska s 500 € po grlu poticaje povećala na 700 €.

Jedan od značajnih elemenata je svakako i podrška organizacijama za uzgoj, odnosno priznatim udrugama uzgajivača koja na godišnjoj razini iznosi oko 2,7 milijuna kuna (360.000 eura). Udruženja koja predstavljaju konjogojce povlače oko četvrtinu tih sredstava. To je značajna podrška i usklađena s EU normama organizacije ovog sektora. 

Kako je naveo, između ostalih, i prof. Ante Ivanković s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, udruge su osnova razvoja ovog sektora. EU propisima je definirano da ona donose svoje uzgojne programe i oni su ti koji uz podršku kreiraju pravce razvoja.

Važno je naglasiti i da je genotipizacija u Hrvatskoj uzela maha i da bez toga nema upisa konja u matične knjige. Od ove godine je utvrđivanje porijekla konja besplatno.

Tko ima pravo na plavi dizel?

Tijekom rasprave, čuli smo zanimljiv prijedlog predstavnika Saveza uzgajivača trakenerskih konja, koji su na prvo mjesto stavili potrebe dodatnih obuka za uzgajivače. Traženo je i unaprjeđenje embriotransfera u uzgoju toplokrvnjaka.

Uzgajivači hladnokrvnih pasmina su se žalili na probleme s vukovima. Interesantna je informacija da uzgajivači toplokrvnih pasmina nemaju pravo na plavi dizel, dok oni hladnokrvnjaka imaju. Uzgajivači toplokrvnjaka traže i veće investicije u infrastrukturu. Navedeno je da konjogojstvo nije pokriveno niti jednim stupom podrške u okviru mjera ruralnog razvoja.

Uzgajivači toplokrvnjaka traže veće investicije u infrastrukturu

Rspravljalo se i o potrebi uvrštavanja konja u mjeru 14 Dobrobit životinja, umjetnom osjemenjivanju, očuvanju hrvatskih linija i rodova kao nacionalnog blaga, dobroj tržišnoj perspektivi hladnokrvnog uzgoja, dodanoj vrijednosti toplokrvnog uzgoja kroz konjički sport, nužnosti formiranja udruga nekih pasmina, te potrebu školovanja kadrova za sva zanimanja u konjogojstvu – od potkivača i sedlara do veterinara specijalista za konje i sudaca. 

Savjetovanju su nazočili i gosti iz Slovenije te Bosne i Hercegovine.


Tagovi

Konji Kopitari Uzgajivači konja Ante Ivanković


Autor

Miljan Erbez

Više [+]

Doktor znanosti, stručnjak iz sektora stočarstva, s dugogodišnjim iskustvom u međunarodnim projektima iz poljoprivrednog resora. Autor je više od 30 znanstvenih radova i šest knjiga iz sektora proizvodnje mlijeka.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]