Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva trava
  • 13.02.2022. 18:00

Klupčasta oštrica je odlična za pašu, sijeno, sjenažu i silažu

Za livade koje se kose birajte sorte koje kasnije stupaju u fazu cvjetanja, a za ispašu one koje kreću s razvojem rano u proljeće

Foto: Depositphotos/belchonock/orestligetka.ukr.net
  • 439
  • 43
  • 0

Klupčasta oštrica (Dactylis glomerata), koja se još naziva ježevica, ostrica, oštrica, mala oštrica, pasija trava ili pasiji zub je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice trava. Rasprostranjena je u Europi, sjevernoj Africi i dijelu Azije, a introducirana je u Australiju i Ameriku. Izuzetno je kvalitetna kao krmna biljka ako se pravovremeno koristi. Smatra se najcjenjenijom vlasastom travom. Kao sve ovakve vrste i ona poslije cvjetanja odrveni, a sadržaj hranjivih tvari se smanjuje.

Korijen je žiličast i dobro razvijen, dopire u dubinu do 1,3m. Stabljika je sivozelena, visoka oko 1m. Listovi su ravni, široki oko 1cm, a dostižu dužinu do 1m. Cvast je metličasta, duga do 18 cm. Cvjeta u svibnju i lipnju.

Često se koristi u travno-djetelinskim smjesama, rjeđe se sije sama. Na istoj parceli može ostati između 6 do 8 godina. Nedostatak joj je što bokori stariji od tri godine formiraju humke što otežava rad mehanizacije.

Sjetva klupčaste oštrice

Najbolje joj odgovara ilovasto zemljište koje je ocjedito i s dovoljno vlage. Dobro podnosi sušu i niske temperature, a slabije golomrazicu u proljeće. Prilagodljiva je na različite klimatske i zemljišne uvjete. Izuzetno dobro reagira na gnojenje i navodnjavanje.

Zbog svoje osobine da podnosi slabiju sjenu često je nazivaju "trava za voćnjake". U njima se sije između redova voćnih stabala.

Podnosi slabiju sjenu u voćnjacima (Foto: Depositphotos/peter77)

Preduvjet za uspješno uzgajanje ove travne vrste i dobre prinose je obrada zemljišta prije sjetve, a dodatni plus je gnojenje i navodnjavanje kada je potrebno. Najbolje uspijeva na parcelama gdje su joj prethodile mahunarke, okopavine i gdje je obavljeno gnojenje stajnjakom.

Sjetva se obavlja rano u proljeće, tijekom ožujka, ili u jesen, u rujnu. Količina sjemena za sjetvu se kreće oko 25kg/ha u čistom usjevu. Često se miješa s lucernom i to 5 do 6kg/h sjemena ježevice i 10 do 15kg lucerne.

Poslije sjetve obavezno je izvršiti valjanje kako bi sjeme ostvarilo što bolji kontakt sa zemljom.

Kvalitetna krmna hrana

Brzo se razvija i zbog toga se koristi za sjetvu na strmim terenima kako bi spriječila eroziju zemlje.

S vegetacijom kreće rano u proljeće i brzo se regenerira poslije ispaše i košnje. Odlična je za pašu, sijeno, sjenažu i silažu. Najveći prinos daje u drugoj ili trećoj godini. Kosi se prije cvjetanja, a najkasnije na početku klasanja. Odlaganjem kosidbe postaje gruba i gubi kvalitetu. Prinos zelene mase se kreće od 8 do 15t, a sadržaj proteina se kreće od 12 do 16 posto. Životinje je rado jedu.

Selekcionirano je više sorti. Krmne se odlikuju formiranjem više zelene mase, više listova. Za livade koje se kose birajte sorte koje kasnije stupaju u fazu cvjetanja, a za ispašu one koje kreću s razvojem rano u proljeće. Na kraškim i mediteranskim područjima preporučuju se varijeteti i vrste klupčaste oštrice koje bolje podnose uvjete na terenu.


Tagovi

Dactylis glomerata Oštrica Paša Sijeno Silaža Košnja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]