Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ispaša
  • 04.02.2023. 18:00

Koje su sve prednosti pašnjačke hranidbe stoke?

Visoke cijene stočne hrane primorale su mnoge stočare da se vrate hranidbi životinja na pašnjacima. Koji sustavi postoje, kojih je deset razloga za ispašu, na što obratiti pažnju?

Foto: Depositphotos/EnzoArt
  • 1.235
  • 130
  • 1

Suvremeni uzgoj preživača je vezan za stajsku hranidbu, ali paša na otvorenom ima čitav niz prednosti. Veliki broj stočara vraća se ovakvom načinu uzgoja iz financijskih razloga, jer posljednjih godina cijene stočne hrane sve više rastu.

Sustavi ispaše

Razlikujemo rotacijsku i kontinuiranu ispašu, a kada je u pitanju manji broj životinja na jednom imanju, koristi se vezanje pojedinačnih grla.

Sustav rotacije podrazumjeva ispuštanje u točno određen termin i površinu. Izmjenom površina u određenom vremenu osiguravamo dugotrajnu pašu kvalitetnom, svježom hranom. Istovremeno se omogućava regeneracija travnatog pokrivača i zemljišta, dok stočar ima vremena obaviti neophodne agrotehničke radnje.

Za velike uzgojne sustave paša na jednoj površini ne treba trajati duže od tri mjeseca.

Kontinuirana ispaša daje neograničen pristup životinjama, a za to je neophodno imati velike travnjake. Najčešće se koriste za hranidbu mladih životinja ili za sustav krava-tele u slobodnom uzgoju. Nedostatak ovog sustava je što grla biraju mekše, sočnije biljne vrste i zbog toga dolazi do širenja korova.

Čuvajte pašnjake

Kako bi bilo dovoljno travne hrane potrebno se brinuti o njima. Na proljeće je potrebno obaviti grabljanje mrtve tvari s površine, prozračivanje zemljišta i uništavanje krtičnjaka.

Radovi na pašnjacima: Što je potrebno obaviti prije proljetne ispaše?

Ako postoji potreba, potrebno je dosijati sjemenom odabranih trava koje odgovaraju intenzitetu ispaše i uvjetima. Najčešće se dosijavanje obavlja u jesen kako bi mlade biljke imale vremena dobro se razviti do novog ciklusa korištenja. Nakon svakog premještanja životinja na novu lokaciju ili tijekom jeseni i što ranije u proljeće, obavlja se gnojidba stajnjakom. Dodaje se u količini oko 25 t/ha na svake četiri godine. Ipak, najbolje je jednom u četiri godine napraviti analizu koja će nam pokazati stvarne potrebe zemljišta. Pored organskih dodaje se i mineralno gnojivo.

Paša na otvorenom ima čitav niz prednosti (Foto: Depositphotos/maryrprentice)

10 razloga za pašnjačku hranidbu

I za kraj, evo deset konkretnih razloga za pašnjačku hranidbu: 

  1. Manji su financijski troškovi uzgoja.
  2. Smanjuje troškove hranidbe i manje je posla oko životinja.
  3. Ne treba oprema ili mehanizacija kao kod stajskog načina uzgoja.
  4. Veća je dobrobit za životinje, jer im se poboljšava imunitet.
  5. Povećava se bioraznolikost.
  6. Sezona paše traje oko 200 dana, a nekada i duže.
  7. Može početi krajem travnja i završiti se u studenom.
  8. Grla su otpornija na vremenske prilike.
  9. Gravidne ženke se lakše tele, a mladunčad je zdravija.
  10. U prodaji mlijeko s pašnjaka ili livada dostiže i dvostruko veću cijenu.

Tagovi

Ispaša Pašnjaci Kontinuirana ispaša Prednosti ispaše Radovi na pašnjaku Krava tele Rotacijska ispaša Pregoni na pašnjacima


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]