Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kondicija domaćih životinja
  • 25.01.2018. 18:30

Koji je najbolji fitness za životinje?

Ovisno od tome za što je naša domaća životinja namijenjena, po tome prilagođavamo njenu kondiciju njegom i hranidbom.

Foto: annevdVijever/Pixabay, Julijana Kuzmić
  • 649
  • 26
  • 0

Kondicija, ili kako stručnjaci za stočarstvo interno nazivaju "fitness" kod životinja, predstavlja njihovo fizičko stanje i najvažniju odliku tokom perioda života. Za razliku od konstitucije, koja se naslijeđuje, na kondiciju životinje se može utjecati jedino pravilnom hranidbom i njegom.

Različiti tipovi kondicije životinja

U ovisnosti koja je kondicija u pitanju, količina rezervi mišićnog i masnog tkiva može biti veća ili manja i ona se mijenja tokom životnog ciklusa. Je li grlo više ili manje uhranjeno ovisi od njegove upotrebe i svrhe u domaćinstvu, što znači, iskorištavamo li ga za priplod, tov ili izložbu. Pa tako kondicija kod domaćih životinja može biti priplodna, izložbena, tovna, radna i ona nepoželjna - izgladnjela.

Izgladnjela životinja ima takozvane gladne jame, kosti na tijelu su joj vidne i izražene, rebra ispala i takva kondicija je nepoželja za svaku domaću životinju na poljoprivrednom gospodarstvu, a uzrok je nedostak hranjiva, kao i nemar u brizi.

Priplodna kondicija je najpoželjnija za suvremeno stočarstvo, jer podrazumijeva tako nahranjeno grlo koje nema gladnih jama, ali ni opušten stomak ili masnih naslaga na vratu. To se postiže adekvatnom hranidbom, na primjer za priplodne ovce obaveznim unošenjem zobi, a smanjenjem postotka kukuruza, savjetuju stručnjaci stočarstva. Kažu da je najbolja kondicija ovaca u trenutku janjenja. Za ovakvu kondiciju pored primjerene hranidbe, potrebno je i fizička aktivnost kretanja na paši i ispustu, kako bi ovnovi lakše skakali, a ovce lakše ušle u priplod.

Među poljoprivrednicima se pogrešno misli da ako je grlo debelo da je dobro, njegovano i zdravo. Međutim, ako nam je potrebno grlo za priplod, onda treba birati ono koje nije sklono tovljenu, ali ni kroničnoj mršavosti.

Na primjeru krave, tjelesna kondicija ovisi od trenutka proizvodnog ciklusa. To znači da tjelesna kondicija krave opada s povećanjem proizvodnje mlijeka na dnevnom nivou, odnosno kada se proizvodnja mlijeka smanjuje, kondicija krave se popravlja. Pritom, savjetodavci kažu da se krava treba teliti u kondiciji u kojoj je zasušena.

Kod autohtonih i plemenitih pasmina, kao što je crna svinja, na primjer, poželjna je isključivo priplodna kondicija, kada grlo nije ni predebelo, ni premršavo.

Kada je u pitanju ipak tovna kondicija, takva je proizvod obilne hranidbe u kojoj prevladavaju ugljikohidrati. Kukuruz se može davati neograničeno, a kretanje nije neophodno. Tada životinja postaje zaobljena, bez vidljivih kvrga. Ipak, pretjerena zamašćenost može dovesti do toga da životinja ne može ostati gravidna uslijed previše masnih naslaga oko jajnika i jetre. Kod nas postoji problem "zamašćenih" krava, što često dovodi do toga da životinja nakon teljenja gubi apetit, jer se ubrzava trošenje nakupljenih masnih zaliha i gubi se kondicija u ranoj laktaciji. Zato je tovna kondicija nepoželjna za priplodna grla, ali podrazumijevajuća za tovna.

Tovna goveda

Postoji izložbena kondicija, koja je ispod tovne, a nikako ne liči na izgladnjelu, tj. za ona grla koja se spremaju za izložbu. Izložbena kondicija je slična radnoj, pa i priplodnoj.

Radna ili trkačka kondicija se najviše odnosi na pse. Oni imaju smanjen postotak masnog tkiva, a povećan mišićnog. Takva kondicija postiže se posebnim treningom i pravilnom hranidbom, tako da je svaki mišić razvijen. Životinja tada na prvi pogled može biti mršava, ali je muskulatorna.

Najpoželjnija priplodna kondicija

U ovisnosti od toga za što je naša domaća životinja namijenjena, po tome prilagođavamo njenu kondiciju njegom i hranidbom. Svi stručnjaci su suglasni u tome da je u suvremenom stočarstvu, bez obzira na namjenu, najpoželjnija ona priplodna, jer je životinja tada umjereno uhranjena, a ima sve tjelesne uslove za zdravu i sigurnu reprodukciju.

Foto: annevdVijever/Pixabay, Julijana Kuzmić


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]