Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj ovaca
  • 19.03.2022. 18:00

Koji su uvjeti potrebni za držanje ovaca?

Za ovce je potrebno osigurati prostor i kvalitetnu ispašu, a držanje ovnova može biti pravi izazov.

Foto: Ranka Vojnović
  • 5.545
  • 306
  • 0

Uzgoj ovaca postaje sve zanimljiviji bilo da se radi o malim, amaterskim stadima ili profesionalnom uzgoju. Prije nego što se odlučite na ovaj korak potrebno je znati čime raspolažete. Za ovce je potreban prostor gdje ćete ih napasati, objekt za držanje i prostor za ispust. Prema tome, ali i dostupnoj hrani određuje se broj grla. Također, važno je i gdje ćete skladištiti sijeno i drugu hranu i odlagati gnojivo.

Prije nego krenete u avanturu držanja ovaca potrebno je naučiti kakve su njihove potrebe i koji su simptomi bolesti koje se mogu javiti. Odlučite kakvu pasminu želite: za meso, mlijeko ili kombinirane. Za malo stado bit će vam dovoljno 10 do 15 grla. One su društvene životinje i uvijek ih je potrebnu držati u grupi.

Uvjeti držanja

Za njih je potrebno izgraditi objekt u kojem će biti tijekom nepovoljnih vremenskih prilika. To nije obavezno u područjima gdje cijele godine mogu biti vani. Objekt mora ispunjavati određene uvjete. Trebaju biti što jednostavniji i moći osigurati zaštitu životinja od padalina, vjetra i preniske temperature.

Za dobre uvjete potrebno je osigurati lako prozračivanje i određenu temperaturu u unutrašnjosti. Koncentracija prašine i relativna vlažnost zraka moraju biti u granicama dozvoljenog. Mora se voditi računa o potrebama životinja. Ne smije ih biti previše u objektu. Na jednu ovcu bi trebalo najmanje 1,5m² unutrašnje površine, a optimalno je 3m². Za janje je potrebno 0,35m². Pod treba biti čist i suh i sprječavati klizanje. Kao prostirka se koristi slama ili neki drugi organski materijal. Po danu je za odraslu ovcu potrebno 5kg stelje, a za janje do 3kg.

Osigurajte im dovoljno prostora (Foto: Ž.R.Kristić)

Temperatura u ovčarniku treba biti 5 do 10°C kada su životinje u njemu. Za sasvim mladu janjad je potrebna nešto viša temperatura, jer su osjetljiviji na hladnoću. One ne podnose visoku temperaturu, a u većini slučajeva ih ne treba držati u betonskim objektima jer su sklone pojavi raznih bolesti.

Kada je u ovčarniku više kategorija životinja, potrebno je odvojiti posebne prostore za njih. Najvažnije je da imamo odjeljen dio za ovce koje se janje kako ih nitko ne bi uznemiravao.

U objektu treba postojati dobra ventilacija, ali ne i propuh. Na njega su ovce posebno osjetljive nakon striže (šišanja), kao i mlada janjad.

Držanje ovna u stadu

Ovnovi mogu biti pravi izazov za držanje za ljude koji nisu navikli. Neki su agresivni, ali treba znati da će i najumiljatiji u doba parenja pokazati svoju agresivnu stranu. Iskusni ovčari će vam reći da nikada ne okrećete leđa ovnu i da mu nikad ne vjerujete. Oni se mogu držati odjeljeni od stada, ali uvijek u društvu, najbolje s kastriranim ovnom.

Vrlo su društvene životinje (Foto: J. Kuzmić)

Pripuštaju se ovcama u doba parenja. Treba znati da su spremni preskočiti vrlo visoke ograde kako bi došli do ovaca ako su u njihovoj blizini. Zbog toga ih je najbolje držati na udaljenoj parceli, ako to uvjeti dozvoljavaju.

Zahtjevi ovaca

Ovce su biljojedi i po jednoj životinji je potrebno osigurati oko 2kg sijena, do 400g koncentrirane hrane, vitaminsko-mineralne dodatke, sol.

Trava je osnovna hrana i one provedu oko 8h tijekom dana pasući. Prelazak sa zimske hranidbe sijenom na pašnjake treba biti postepen i traje do dva tjedna. U tom periodu se nakon hranidbe sijenom izvode kraće vrijeme na pašu, a zatim se količina sijena postepeno smanjuje i ispaša produžava. Prvo se na pašnjak izvode odrasle, a poslije bremenite i one koje se nedavno ojanjile.


Tagovi

Ovce Držanje ovaca Uzgajanje ovaca Ovnovi Ovčarnik Uvjeti držanja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]