Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kokoši vs. lisica
  • 14.03.2019. 13:30
  • Pontivy, Francuska

Kokoši se obranile od lisice - iskljucale je do smrti

Na farmi poljoprivredne škole Le Gros Chêne u Bretaniji, učenici su početkom ožujka u obilasku kokoši zatekli jedno jutro mrtvu lisicu unutar farme u kojojoj uzgajaju kokoši nesilice, njih 3.000. Sumnja se da su upravo kokoši usmrtile lisicu koja se ušuljala s namjerom da ulovi večeru.

Foto: Pixabay/RitaE
  • 1.793
  • 583
  • 0

Zajedno smo jači - tri su riječi koje bi mogle opisati situaciju u kojoj su se kokoši u sjeverozapadnoj Francuskoj izborile za svoje živote. 

Naime, na farmi poljoprivredne škole Le Gros Chêne u gradu Pontivy, u Bretaniji, učenici su početkom ožujka u jutarnjem obilasku kokoši zatekli mrtvu lisicu unutar farme u kojojoj uzgajaju nesilice, njih 3.000 po pilićarniku. Sumnja se da su upravo kokoši usmrtile lisicu koja se ušuljala s namjerom da ulovi večeru. 

Vlasnici očajni, lisice ulaze u dvorišta i kolju perad!

Ova škola upravlja farmom od 6.000 kokoši nesilica, na 2,4 hektara pašnjaka rezerviranih samo za njih. U sumrak se vrata zgrade automatski zatvaraju, kada su kokoši već unutra, odnosno kada zađe sunce. 

"U kutu jednog od kaveza smo pronašli mrtvu lisicu. U kokošima je sigurno proradio instinkt stada pa su lisicu napale kljunovima", rekao je Pascal Daniel iz poljoprivredne škole pojasnivši kako je lisica bila stara 5 do 6 mjeseci, duga oko 60 cm. "Bila je to mlada lisica, nije se činila bolesna", dodao je Daniel za Ouest France

"Kokoši su se posljednjih mjeseci naučile kako se nositi s takvim scenarijem. Bila je to masa kokoši protiv lisice koja se iznenadila i uspaničila. Kokoši su ondje od srpnja, dakle više od sedam mjeseci i vjerojatno su se naučile braniti", zaključio je Daniel otkrivši kako su prije godinu i pol također otkrili lisicu u zgradi sa kokošima. 

U ovom incidentu nije pronađena niti jedna ozlijeđena kokoš. 

Stručnjaci za divlje životinje kažu kako je moguće da se radilo o instinktu stada ili mentalitetu mase, ali da je razlog i to što je lisica bila mlada i neiskusna. Možda je već bila slaba ili ozlijeđena. "A znamo da će se kokoši suočiti sa slabom životinjom bez snage", pojasnili su. 

Možda bismo trebali nešto i naučiti od francuskih kokoši. 


Tagovi

Kokoši vs. lisica Instinkt stada Mentalitet mase Napad lisice Pascal Daniel


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.