Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj svinja
  • 12.05.2021. 07:30

Kolaps industrije svinja u Kini? Što je razlog?

Gradnja ogromnih farmi koštala je puno, a oštar pad cijena svinjskog mesa i rastući troškovi uslijed ASK-a doveli su proizvođače do teškog ekonomskog stanja.

Foto: Depositphotos/nelyninell
  • 1.022
  • 369
  • 0

Kineske tvrtke za uzgoj svinja tonu u sve teže ekonomsko stanje jer njihovo poslovanje otežavaju pad cijena mesa, a onda i rastući troškovi, prvenstveno oni koji prate drugi val epidemije afričke svinjske kuge (ASK) te visoke cijene stočne hrane.

ASK je devastirala tamošnja stada što je rezultiralo otvaranjem velikih industrijskih farmi koje su ostvarile ogromnu dobit. Njihova je izgradnja bila skupa, no vlasnicima se to isplatilo dok su cijene mesa bile visoke. Iako su one i dalje stabilne, velike su farme sve manje profitabilne.

Trenutno korporacije poput Muyuan Foods, New Hope ili Guangxi Yangxuang proizvode milijune životinja godišnje te dominiraju ovim kineskim sektorom. Treba napomenuti da su prije samo nekoliko godina obiteljska poljoprivredna gospodarstva s do 50 grla držala dvije trećine svinja u toj zemlji. 

Troškovi proizvodnje porasli za 30 posto?

Prema analitičarima, cijene svinjetine su niže do 40 posto u odnosu na prošlu godinu, a tekući troškovi na velikim farmama veći za 30 posto u odnosu na uobičajene, izvještava agrarheute.

Cijene na burzi u Dalianu naglo su porasle na oko 3,85 eura po kilogramu žive vage nakon drugog vala ASK u veljači i usmrćivanja milijuna rasplodnih krmača. Međutim, u ožujku su pale za oko 10 posto na 3,46 eura. U usporedbi s Europom, trenutne su cijene u Kini su još uvijek više, no industrijske su farme i dalje u problemima.

Zbog drugog vala ASK-a zaklano je mnogo životinja što je uzrokovalo značajne gubitke. Naime, mnoge su svinje u klaonicu poslane ranije zbog straha od infekcije ovom bolešću, što je značilo manje kilograma i manju zaradu proizvođača.

Tamošnja Tech-bank Food predviđa pad dobiti između 50 i 60 posto za većinu mega farmi u ovoj godini. Ako cijene mesa nastave padati, a troškovi ostanu visoki, stvari bi se mogle dodatno pogoršati. Međutim, Muyuan je jedina velika tvrtka koja još uvijek predviđa rast prihoda. Analitičari pretpostavljaju da je to stoga što su odradili znatno bolji posao od konkurencije, pogotovo u borbi protiv ASK-a.

Daljnji razvoj događaja ovisit će o tome hoće li se velike tvrtke suočiti s ovim virusom koji je očito opasan na farmama u njihovom vlasništvu jer je ondje smješten velik broj životinja u malom prostoru pa je time i rizik od zaraze velik. Ako ondje dođe do izbijanja ASK, na tisuće svinja moralo bi biti usmrćeno.

"ASK ostaje glavni problem velikih kineskih tvrtki, a ne profitabilnost", poručio je analitičar Rabobanka, Pan Chenjun.


Tagovi

ASK Kina Svinjetina Farme svinja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P