Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovčarstvo
  • 23.02.2019. 11:15

Koliko ovcama treba davati vode?

Broj napajanja tokom jednog dana i potrebe ovaca prema vodi zavise od godišnjeg doba, tipa ishrane i količine konzumirane suve materije obroka. Potrebe za vodom su veće pri ishrani ovaca suvom hranom nego svhežom, a smatra se da je za svaki kilogram konzumirane suve materije hrane potrebno da se ovcama obezbjedi 2-5 litara sveže vode.

Foto: Flickr / Tim Evanson
  • 929
  • 77
  • 0

Mada postoji uvreženo mišljenje da ovce mogu da ekonomišu sa vodom više od drugih domaćih životinja, vrlo je važno da one ne oskudijevaju kada je riječ o vodi. To se naročito odnosi na grla u laktaciji, ali ne treba zanemariti i ostale kategorije ovaca. Glavni razlog je to što žedne ovce slabije konzumiraju hranu, a to negativno utiče na proizvodnju.

Broj napajanja tokom jednog dana i potrebe ovaca prema vodi zavise od godišnjeg doba (temperature i vlažnosti vazduha), tipa ishrane i količine konzumirane suve materije obroka. Savjetodavac Dejan Stanković naglašava da ovcama ljeti treba više vode nego zimi. Potrebe za vodom su veće pri ishrani ovaca suvom hranom nego svježom, a smatra se da je za svaki kilogram konzumirane suve materije hrane potrebno da se ovcama obezbjedi 2-5 litara svježe vode.

Visokomliječna grla ovaca mogu popiti i do 10 litara vode dnevno

Prosječne potrebe za vodom odraslih ovaca, posmatrano po godišnjim dobima iznose: 

  • u proljeće 3,5-4 litra dnevno po grlu;
  • u ljeto 5-6 litara dnevno po grlu;
  • u jesen 3-3,5 litra dnevno po grlu;
  • u zimu 1,7-2,3 litra po grlu na dan.

Izuzetak su visokomliječna grla u laktaciji, čije potrebe mogu da iznose i do 10 litara na dan po jednom grlu.

Nije dobro da ovce jedu snijeg i piju vodu iz bara

Podmlatku ovaca starijem od pet mjeseci uzgajivači treba da obezbijede količinu vode kao i za odrasla grla. Osim toga, jagnjad treba da dobija vodu za piće od momenta kada počne da uzima suvu hranu. Voda za napajanje mora da bude čista i svježa, a zimi nikako ne treba da bude zaleđena.

Ovce u laktaciji traže posebnu ishranu

U nedostatku čiste vode može se dogoditi da ovce zimi uzimaju snijeg, a ljeti piju vodu iz ustajalih bara. To je nepoželjno jer može da dovede do ozbiljnijih poremećaja zdravlja u vidu prehlada, infekcija i invazija. Da do toga ne bi dolazilo ovcama treba omogućiti da piju dovoljnu količinu zdravstveno bezbjedne pitke vode.

Ovce treba pojiti bar dva puta dnevno

U idealnom slučaju najbolje bi bilo da ovce budu snabdjevene vodom tako da mogu da je piju po volji. To se može omogućiti upotrebom automatskih pojilica u objektima za ovce, dok se na paši životinjama može obezbjediti adekvatan pristup do izvora ili vodotoka. Pri tom je važno da voda iz izvora ili potoka bude provjerenog kvaliteta. Ukoliko nije moguće omogućiti napajanje ovaca po njihovoj volji, tada ove domaće životinje treba pojiti bar dva puta dnevno, iako je preporučivo da to bude i češće. U tom slučaju se voda daje nakon hranjenja ili makar poslije konzumiranja jednog dijela obroka.

Ovcama prije i poslije jagnjenja treba češće davati manje količine vode

Značajno je istaći da se ovcama pred jagnjenjem ili nakon njega ne smije dozvoliti da piju prevelike količine vode odjednom. Zbog toga stručnjaci preporučuju da se takva grla napajaju češće manjim količinama vode. Snabdijevanje ovaca kvalitetnom vodom za piće u nekim našim krajevima može da bude ozbiljan problem, što je poseban problem u sušnim godinama. Ipak, ako se želi postići uspješna ovčarska proizvodnja taj problem se mora riješiti na odgovarajući način.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim... Više [+]

Tagovi

Ovce Ovčarstvo Voda Pojenje Godišnja doba Kvalitet vode Dejan Stanković


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.