Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savjetovanje uzgajivača
  • 16.05.2022. 11:00

Konjarstvo postaje sve bitnije - ima li izvoz konjskog mesa perspektivu?

Uzgoj konja je sve popularniji u BiH, od susjedne Hrvatske možemo učiti – kako dobre prakse, tako i greške.

Foto: Miljan Erbez
  • 125
  • 22
  • 0

Uvoz živih konja u Bosnu i Hercegovinu u stanom je porastu posljednjih pet godina. Tako ih je 2018. u našu zemlju ukupno računajući i mazge, magarce i mule, uvezeno u vrijednosti od 22.678 KM, da bi lani ta brojka iznosila 244.472 maraka. Od početka ove godine već smo uvezli za 13.991 KM.

U top pet zemalja među uvoznicima je i susjedna Hrvatska koja je u petak, 13. maja, bila domaćin skupa posvećenog savjetovanju uzgajivača konja, na državnoj ergeli "Lipik". Pored konjara i ljudi koji usko sarađuju s uzgajivačima, ovom skupu su prisustvovali i gosti iz Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Našu zemlju su predstavljali predstavnici nedavno osnovanog Udruženja uzgajivača lipicanca Republike Srpske, a delegaciju je predvodio Luka Mitraković, predsjednik ovog udruženja. Kako ova oblast postaje sve popularnija u BiH, od komšija treba učiti – kako dobre prakse, tako i greške.

Izvoz konjskog mesa

Bitno je istaći da se broj kopitara i njihovih uzgajivača u Hrvatskoj povećava i da ta zemlja već ima oko 30.000 kopitara. Interesantno je da je ta zemlja i značajan izvoznik konjskog mesa, s oko 440 tona u 2021. godini. Glavno tržište je Italija u kojoj imaju učešće od oko četiri posto od ukupnog tržišta. To je svakako interesantno i za bh. konjare, međutim, pitanje izvoza konjskog mesa još je uvijek tema o kojoj vjerovatno nadležni organi ni ne razmišljaju, s obzirom na to da se ni junetina ni janjetina još ne mogu izvoziti u EU.

Kad je riječ o podršci za uzgoj kopitara, ona se kreće od 230 €/grlo za magarce, pa do 502 € za određene pasmine konja. Podrška za uzgoj lipicanca je na nivou 390 €. Zanimljivo je bilo čuti da je Mađarska s 500 € po grlu podsticaje povećala na 700 €.

Utvrđivanje porijekla konja besplatno u Hrvatskoj

Jedan od značajnih elemenata je svakako i podrška organizacijama za uzgoj, odnosno priznatim udruženjima uzgajivača koja na godišnjem nivou iznosi oko 2,7 miliona kuna (360.000 eura). Udruženja koja predstavljaju konjare povlače oko četvrtinu tih sredstava. To je značajna podrška i usklađena s EU normama organizacije ovog sektora. 

Kako je naveo, između ostalih, i prof. Ante Ivanković s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, udruženja su osnov razvoja ovog sektora. EU propisima je definisano da udruženja donose svoje uzgojne programe i oni su ti koji uz podršku kreiraju pravce razvoja. Važno je naglasiti i da je genotipizacija u Hrvatskoj "uzela maha" i da bez toga nema upisa konja u matične knjige. Od ove godine je utvrđivanje porijekla konja besplatno u toj zemlji.

Živa rasprava

Povela se potpuno otvorena i živa rasprava među učesnicima. Odlična panel diskusija je bila organizovana, na kojoj su se mogla čuti različita i jasna mišljenja. Takođe, aktivno je bilo učešće publike tj. samih konjara, koji su putem konstruktivnih prijedloga pokušali da predstavnicima različitih institucija daju kvalitetne informacije, kuda i kako dalje i gdje postoje prepreke.

Uzgajivači toplokrvnjaka traže veće investicije u infrastrukturu

Zanimljiv prijedlog je bio i od predstavnika Saveza uzgajivača trakenerskih konja, koji su na prvo mjesto stavili potrebe dodatnih obuka za uzgajivače. Traženo je i unapređenje embriotransfera u uzgoju toplokrvnjaka.

Uzgajivači hladnokrvnih pasmina su se žalili na probleme s vukovima. Interesantna je informacija da uzgajivači toplokrvnih pasmina nemaju pravo na plavi dizel, dok uzgajivači hladnokrvnjaka imaju. Uzgajivači toplokrvnjaka traže i veće investicije u infrastrukturu. Navedeno je da konjarstvo nije pokriveno niti jednim stubom podrške u okviru mjera ruralnog razvoja.


Fotoprilog


Tagovi

Konji Kopitari Uzgajivači konja Lipicaneri Ante Ivanković Luka Mitraković


Autor

Miljan Erbez

Više [+]

Stručnjak iz oblasti stočarstva, s dugogodišnjim iskustvom u domaćim i međunarodnim projektima iz poljoprivrednog sektora. Osnovne studije završio na Poljoprivrednom fakultetu u Banjoj Luci, doktorske u Brnu (Češka Republika), postdoktorski u saradnji dva Norveška i Banjalučkim poljoprivrednim fakultetom. Autor više od 30 naučnih radova i šest knjiga iz oblasti proizvodnje mlijeka.