Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup mlijeka
  • 07.11.2019. 10:30
  • Ličko-senjska, Brinje

Kooperanti pred zidom: Otkup mlijeka dogovoren do kraja studenog, što nakon toga?

Stane li otkup mlijeka nema nam druge nego s junicama za koje smo dobili poticaje doći pred Ministarstvo, kažu Mario Kostelac i Miko Perković, kooperanti PIK-a Rijeka.

Foto: Blanka Kufner
  • 2.181
  • 389
  • 0

Otkupa mlijeka od malih proizvođača iz Brinja i okolice ipak će biti, ali zasad samo do kraja studenog. 

"Hrvatska poljoprivredna komora poduzela je sve aktivnosti kako bi se zaštitili mali proizvođači mlijeka u Brinju i Lici kojima je prijetilo otkazivanje otkupa mlijeka od 1. studenog. Prema najavi PIK-a Rijeka, koji su na području općine Brinje otkupljivali mlijeko, namjeravali su od 1. studenog prestati otkup od oko 120 proizvođača. Nakon prošlotjednog sastanka u Brinju, koji je održan sa županom Ličko-senjske županije Darkom Milinovićem i načelnikom općine Brinje Zlatkom Fumićem, došlo je do obrata te smo dobili informaciju da će PIK Rijeka ipak nastaviti s otkupom“, kaže Mladen Jakopović, predsjednik HPK.

Otkup produžen do kraja studenog, ali traži se dugoročno rješenje

Ostavljena je tako mogućnost da se u tih mjesec dana pronađe dugoročno rješenje za otkup u ovom kraju što je svima u interesu. Propadanje proizvodnje mlijeka je dugoročni problem hrvatskog mljekarstva. 

"Od početka smo uključeni u rješavanje ovog problema, čim smo dobili najavu da bi PIK Rijeka pogao prestati s otkupom. Samo u mjestu Brinje u problemu se našlo oko 20 obitelji kojima je to jedini prihod, dok je dijelu proizvođača to dopunska djelatnost. Pokrenuli smo inicijativu i odmah, nakon što smo od naših članica dobili informaciju da se otkazuje otkup od malih proizvođača, zatražili sastanak s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković“, doznajemo od HPK.

Nakon što je PIK Rijeka nagovijestio da prestaje s otkupom mlijeka zbog previsokih troškova prikupljanja i odvoza mlijeka, načelnik Općine Brinje, Zlatko Fumić, sazvao je sastanak s proizvođačima mlijeka. O svemu je obavijestio i Ministarstvo poljoprivrede koje je unutar nekoliko dana organiziralo sastanak s državnim tajnikom Tugomirom Majdakom, Mladenom Jakopovićem iz HPK i direktorom tvrtke Euro-milk d.o.o. Božidarom Kuzmićem.

"Zaključak je bio da je Euro-milk d.o.o. spreman preuzeti otkup mlijeka, ali se Općina mora pobrinuti za sabiranje, što je nama neprihvatljivo zbog skromnog proračuna. Spremni smo preuzeti dio financijskih troškova, ali cijeli iznos zaista nismo u mogućnosti“, izjavio je načelnik općine Brinje, Zlatko Fumić.

Održan je i sastanak u Općini Brinje sa županom Ličko-senjske županije, Darkom Milinovićem čiju izjavu do danas nismo uspjeli dobiti. 

"U međuvremenu sam održao još jedan sastanak s direktorom PIK-a nakon kojeg smo dogovorili prolongiranje otkupa mjesec dana po dotadašnjim uvjetima, ali s obvezom da Općina i kooperanti pokušaju iznaći adekvatno dugoročno rješenje. Ponavljam, sami nećemo moći riješiti problem bez financijske pomoći Ministarstva poljoprivrede i Županije, zbog skromnog općinskog proračuna“, izjavio je Fumić.

S kravama pred Ministarstvo

Razgovarali smo s dvojicom kooperanata PIK-a koji su se našli u velikim problemima radi najavljene obustave otkupa mlijeka. Mario Kostelac i Miko Perković izjavili su da, u slučaju prestanka otkupa, neće imati drugog izbora nego da junice, za koje su dobili poticaje, dovedu pred Ministarstvo poljoprivrede. 

"Naša obitelj živi od prodaje i do 200 l mlijeka dnevno. Nedavno smo uz poticaj Ministarstva kupili junice, moramo ih držati još tri godine. Sam ne vidim izlaz iz te situacije u slučaju da dođe do konačnog prekida otkupa“, govori Mario Kostelac i dodaje da svi poticaji odu na ulaganje u stoku, a veliki problem im stvara što na njihovom području nema dovoljno zemlje. "Treba nam hitno rješenje, ne neke mjere za dvije-tri godine. Imamo troje malodobne djece, nešto kredita. Mogao bi se dogoditi još jedan račun u blokadi više. A i puno toga je ovdje vezano za uspješnost mljekarstva jer ako ono propadne, postavlja se pitanje opstanka banke, trgovine pa na kraju krajeva i općine“, naglašava Kostelac.

Miko Perković dijeli njegovo mišljenje, a u istoj je situaciji s poticajima i junicama. "Od poticaja sve ode u ulaganja za stoku i mehanizaciju, a smatram da poticaji i nemaju nekog smisla. Ako mene pitate, ne treba ih. I neka mi netko objasni kako obična voda košta 6 -7 kn, a litra mlijeka 2,40 kuna, gdje je tu logika?“, pita se i dodaje da je nafta 10 kn, da cijena stalno raste, a otkupna cijena mlijeka stagnira. 

"Sve što sam zaradio u Njemačkoj, uložio sam u poljoprivredu, a ako ne bude otkupa, onda ništa nije imalo smisla. Imam 20 grla u štali i spreman sam s njima otići pred Ministarstvo“, kaže Perković. Dodaje da ima previše nepravde na svakom koraku, da su kontrole uvijek kod istih i da nikako ne može razumjeti da uvoz mlijeka iz Slovenije može biti jeftiniji od onog iz Hrvatske. Prestanak otkupa bio bi zadnji čavao u lijesu ličke proizvodnje mlijeka. Ugasi li se otkup, kaže, mlade obitelji će otići jer za njih ovdje neće biti budućnosti.

Malim mljekarima na nerazvijenim područjima potrebna je pomoć

Iz PIK-a Rijeka upozoravaju da problem nije od jučer i da odavno na njega upozoravaju, ali nije bilo reakcije. Spremni su kratko vrijeme nastaviti s otkupom mlijeka sa svih OPG-ova na brinjskom području, ali dugoročno ništa ne mogu obećati. Zbog nerentabilnosti neće biti u mogućnosti nastaviti otkup kao do sada.

"Ponavljamo kako je na ovom primjeru važno pokazati da je uz zajedničku inicijativu i napor svih dionika moguće zaustaviti daljnji pad proizvodnje mlijeka. Posebice se to odnosi na zaštitu malih proizvođača koji su na udaru velikih mljekara koji tvrde kako im se prikupljanje malih količina mlijeka, na velikom prostoru financijski ne isplati. Vjerujem da ćemo uspjeti u pronalaženju dugoročnog rješenja, a posebno me raduje što postoje domaće mljekare koje su spremne, ako PIK Rijeka ipak obustavi otkup, preuzeti isti i pomoći malim mljekarima da opstanu na području koje je nerazvijeno“, naglašava čelnik HPK, Mladen Jakopović.


Tagovi

Otkup mlijeka Brinje PIK Rijeka


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)