Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kopriva u peradarstvu
  • 09.06.2020. 18:00

Kopriva u hranidbi peradi – potiče njihov rast i utječe na proizvodnju jaja

Kopriva je bogat izvor vitamina, minerala i aminokiselina, a njen dodatak u hranidbi pilića i kokoši potiče njihov rast i pozitivno utječe na proizvodnju jaja. U nastavku saznajte kako koristiti ovu biljku u hranidbi peradi, ali i kao lijek za endoparazite.

Foto: Flickr/ Lenwo
  • 2.273
  • 111
  • 0

Kopriva (Urtica dioica) je biljka koja voli vlažno i plodno tlo, a najčešće cvjeta u blizini kompostnih gomila. Često ju možemo naći u hladovini ispod drveća ili pored grmlja, a njene prednosti poznate su od davnina jer sadrži važne vitamine, minerale i aminokiseline.

Naime, bogata je kalcijem i magnezijem, dobar je izvor broma, kobalta, željeza, fosfora, kalija, cinka, bakra i sumpora, ali i vitamina A, C, D, K i B. Što se tiče suhe tvari, ova biljka sadrži 30% proteina s povoljnim aminokiselinskim sastavom, a od polinezasićenih masnih kiselina omega-6 može značajno ojačati imunološki sustav životinja i otpornost tijela na bakterijske ili virusne infekcije.

Elvis Dado Horvatinović zdravlje peradi jača češnjakom, octom i pepelom – kao naši stari

Prema ruskim stručnjacima, dodaci koprive u hranidbi pilića i kokoši potiču njihov rast, a pozitivno utječu i na proizvodnju jaja i daju njihovu žutu boju. Međutim, domaće kokoši nikad ne biraju svježu koprivu, čak i ako na tom mjestu nema drugog izvora hrane i to zato što ona sadrži žareće tvari koje uzrokuje mravlja kiselina. Stoga smo pronašli način kako im dati hranjivi koktel od ove biljke koji je jeftin i koristan, a može se koristiti tijekom cijele godine.

Kako napraviti pripravak od koprive?

Toplinska obrada neutralizira žareće tvari ove biljke. Kako savjetuje agroxxi, treba nabrati lišće i vrhove biljke jer otvrdnula stabljika nije potrebna, te ih pravilno termički obraditi u vodi.

Nakon što ju naberete, stavite u posudu i prelijte kipućom vodom te kuhajte 15-ak minuta. Nakon toga ju usitnite blenderom, da dobijete gustu konzistenciju. Kokoši i pilići će rado jesti ovu smjesu kojoj možete dodati žitarice ili krmiva

Hranidba peradi: Pretjerani unos bakra može dovesti do nedostatka vitamina C

Iako je ovaj način hranidbe teško primijeniti na velikim farmama, bilo bi šteta blagodati koprive ne iskoristiti na malim gospodarstvima.

Sušena kopriva

Također, koprivu možete osušiti i pružiti vitamine i minerale pilićima i kokošima tijekom zime, a postoji više načina za ovaj postupak. Prvi je da uberete svježe biljke zajedno sa stabljikama, skupite ih u "buket", zavežete i ostavite da se suši u sjeni, na prozračnom mjestu. Nakon toga buketić od suhih kopriva bacite pilićima ili kokošima po potrebi. Osim toga, možete napraviti i brašno tako da u blenderu sameljete osušene koprive te ga dodajete u uobičajenu smjesu. 

Kopriva kao lijek

Od koprive se može napraviti i lijek protiv endoparazita kod pilića, kao što su helmiti odnosno parazitski crvi. Sve što vam treba je 2,5 grama sušenih listova ove biljke koji se prokuhaju u litri vode zatim se pilićima da u obliku biljne infuzije.

Za žuti žumanjak: Obogatite hranidbu peradi češnjakom, nevenom i Gospinom travom

Napomena: Sakupljanje kopriva za piliće obično prestaje nakon što biljka procvjeta i ode u sjeme jer tada proizvodi veliku količinu kalcijevog karbonata. Iako je kalcij potreban za kokoši nesilice, njegov višak može biti opasan za piliće mlađe od 18 tjedana.

Foto: Flickr licenca CC


Tagovi

Kopriva Kopriva u hranidbi Perad Pilići Kokoši Dodatak prehrani Kopriva kao lijek Sušena kopriva Helmiti Parazitski crvi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]