Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočna hrana
  • 22.04.2021. 07:30

Korištenje više pšenice u hranidbi prijeti potražnji kukuruza i soje?

Proizvođači stočne hrane u Kini naglo su povećali otkup pšenice kako bi nadomjestili kukuruz. Posljedično se smanjila i potražnja za sojinom sačmom.

Foto: Bigstock/budabar
  • 361
  • 87
  • 0

U Kini je korištenje pšenice u stočnoj hrani umanjilo potražnju za ostalim žitaricama i smanjila izglede na tržištu za sojinu sačmu i ostale ključne sastojke koji se koriste u toj industriji, upozorili su analitičari i trgovci za reuters.

Tamošnji su proizvođači u posljednjih nekoliko mjeseci naglo povećali otkup pšenice kako bi nadomjestili kukuruz jer ona sadrži više proteina od njega. Posljedično, smanjena je i potražnja za sojinim brašnom koje je inače glavni izvor proteina u stočnim obrocima.

"Potražnja za sojinom sačmom općenito je loša. Oporavlja se, ali vrlo sporo", istaknuo je analitičar Zou Honglin. Kao glavne razloge za to navodi afričku svinjsku kugu (ASK) i zamjenu kukuruza pšenicom.

Proizvođači stočne hrane koriste ono što je jeftinije

Očekuje se da će Kina upotrijebiti do 40 milijuna tona te žitarice za hranu usezoni 2020/21. koja je započela u lipnju prošle godine. Time će zamijeniti otprilike istu količinu kukuruza i istisnuti više od četiri milijuna tona sojine sačme.

Unatoč tome, očekuje se da će kukuruz ostati primarna krmna žitarica u toj zemlji, s otprilike 185 milijuna tona za ovu godinu. Međutim, male zalihe i visoke cijene potaknule su stočare da pronađu alternative tamo gdje je to moguće, uključujući upotrebu dvostruko više pšenice u odnosu na godinu prije.

"Ne bi imalo ekonomskog smisla koristiti pšenicu kao zamjenu za kukuruz kada bi njena cijena bila viša. Međutim ona je sada jeftinija, stoga se i koristi“, pojasnio je jedan voditelj nabave. Dodao je da je udio soje za proizvodnju hrane u njegovoj tvrtki pao za tri posto nakon što su počeli koristiti pšenicu.

Zamjena je smanjila udio sojine sačme u hrani za svinje i perad s padom u rasponu između dva i sedam posto u cijeloj zemlji, komentiraju analitičari. Međutim, u nekim područjima sjeverne Kine taj postotak u hrani za perad iznosi čak devet posto.

Očekuje se da će ova situacija trajati još nekoliko tjedana jer su si mnogi proizvođači stočne hrane do svibnja osigurali zalihe pšenice. "Prema trenutnim procjenama, dodatnih 30 do 40 milijuna tona otići će u sektor hrane za životinje 2021/22.", rekao je upravitelj velikog trgovca tom žitaricom. "Međutim, količina bi trebala opadati kako vlada intervenira", napomenuo je, pozivajući se na nedavne mjere koje su vlasti poduzele kako bi ograničile kupnju te žitarice iz državnih rezervi i podigle niske cijene nakon što su se lokalne u nekoliko područja popele do najviših vrijednosti u petogodišnjem razdoblju. 

Prošlog tjedna rast, ovoga pad - kako se kreću cijene žitarica?

"Na kraju se sve svodi na cijene. Ako one za kukuruz ostanu visoke, a isplativo je koristiti pšenicu, mi ćemo ju i dalje koristiti", zaključio je.

Rasla proizvodnja svinjetine

Proizvodnja svinjskog mesa u Kini je porasla u prvom tromjesečju za 31,9 posto u odnosu na godinu ranije na 13,69 milijuna tona. Do toga je došlo nakon velikih ulaganja u obnovu stada koja je 2018. godine poharala ASK.

Broj se povećao na 415,95 milijuna grla krajem ožujka, što je porast od 29,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavio je tamošnji Državni zavod za statistiku. Osim toga, prosječna težina zaklanih svinja bila je niža u odnosu na prošlu godinu. 


Tagovi

Kina Proizvodnja Stočna hrana Sojina sačma Cijena pšenice Cijena kukuruza


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs