Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovite namirnice
  • 25.03.2023. 07:30

Kozja sirutka jača imunitet i poboljšava krvnu sliku

Brojne su prednosti konzumacije, a zbog malog sadržaja kazeina mogu je piti i osobe koje su sklone alergiji i intoleranciji na mlijeko. Koristi se i u kozmetici

Foto: Depositphotos/MadeleineSteinbach
  • 3.084
  • 318
  • 0

Kozja sirutka je zdrav prirodni napitak. Nusproizvod je postupka proizvodnje sira. Tijekom sirenja mlijeko se razdvaja na gruš ili skutu, i sirutku, tekući dio. To je niskokalorični mliječni proizvod, a sadržaj kalorija je tri puta manji od onoga kod mlijeka. Međutim, bogata je raznim tvarima izuzetne nutritivne vrijednosti, posebno vitaminima C, B i E, mineralima kao što su kalcij, željezo, magnezij, fosfor, kalij, cink, bakar, selen.

Cijenjena je jer jača imunitet, poboljšava krvnu sliku. Odlikuje se većim sadržajem leucina, aminokiseline odgovorne za rast, oporavak mišića i poboljšanje cjelokupne fizičke kondicije. Zbog toga je popularna među sportašima. 

Izuzetno ljekovita

Mogu je konzumirati osobe sklone alergijama. Zbog minimalnog sadržaja kazeina većina osoba koje pokazuju alergiju ili intoleranciju na kravlje mlijeko može je koristiti uz konzultacije s liječnikom. Ona potiče stvaranje antioksidansa koji pomaže detoksikaciju u organizmu i smanjuje oksidativni stres. Preporučuje se kod problema s probavom, plućima, pomaže u procesu mršavljenja, a mogu je konzumirati osobe koje imaju dijabetes tip 2. Redovnom upotrebom pozitivno djeluje na proizvodnju probavnih sekreta, što je izuzetno važno za gastritis, i dovodi do poboljšanja i normalizacije crijevne mikroflore. Zbog visokog sadržaja proteina ne preporučuje se osobama koje imaju problema s bubrezima.

Kozja sirutka je bogata tvarima izuzetne nutritivne vrijednosti (Foto: Foto: Bigstockphoto/vladko)

Uzima se oko 0,5 l tijekom dana. Najučinkovitija je ako se pije ujutro, na prazan želudac, a sportašima i osobama koje redovno vježbaju uzimanje poslije treninga. Prekomjerna količina može dovesti do pojave dijareje. Kod problema s masnom jetrom dobro je prije doručka popiti dvije čaše sirutke uz smanjenje masnoća u hrani. Ne treba je piti duže od dva tjedna. 

Upotrebljava se u kozmetici

Osim što kao prehrambena namirnica pročišćava organizam, povoljno djeluje na kožu i kosu. Može se koristiti kao sredstvo za čišćenje lica, pomaže kod akni, depigmentacije kože i staračkih pjega. Potiče proizvodnju kolagena, koža postaje glatka, obogaćena vitaminima i zategnuta, fine bore nestaju, a ten postaje svježiji.

Piling za podmlađivanje

U dvije žlice sirutke dodajte jednu žličicu taloga od kave ili zobenih pahuljica, a može se dodati malo soli i mljevene kave. Ovom smjesom laganim pokretima trljajte kožu lica, izbjegavajte područje oko očiju. Nakon toga isperite toplom vodom i namažite hidratizirajućom kremom. Upotrebljava se dva puta tjedno. 


Tagovi

Sirutka Kozja sirutka Vitamini u sirutki Piling od sirutke Vrijednost sirutke


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.