Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krađa ovaca
  • 20.06.2019. 18:00

Krađa ovaca: Stočari se bore kodiranim bojama i uređajima za praćenje

Krađa ovaca u Velikoj Britaniji nekada je bila problem malog razmjera, no sada se broj ukradenih ovaca broji u tisućama, a organiziraju ih kriminalne bande. 

Foto: Depositphotos/Aisyaqilumar
  • 851
  • 76
  • 0

Krađa ovaca u Velikoj Britaniji nekada je bila problem malog razmjera, no sada se broj ukradenih ovaca broji u tisućama, a organiziraju ih kriminalne bande. 

Procjenjuje se da je u Škotskoj šteta od krađe ovaca viša od 200.000 funti u posljednje dvije godine, a da je samo prošle godine šteta od krađe u Velikoj Britaniji iznosila 2,5 milijuna funti, što je gotovo 14% više od 2016. godine, piše BBC.

Kako bi se krađe spriječile, ili barem smanjile, osmišljena je posebno kodirana boja i oprema za praćenje koju ovce progutaju kako bi pomogle u identifikaciji ukradenih ovaca.

PC Willie Johnston iz Odjela za ruralni kriminal policije Police Scotland, rekao je da nova boja sadrži kodirane mikrotočke na runu i koži koje se mogu pratiti. Kada lopovi kradu ovce, oni mogu izrezati ušne markice i zamijeniti ih vlastitim no novosmišljeni uređaj za elektronsku identifikaciju (EID) ovce progutaju i on leži u buragu.

Gubitak krvnih linija

Lopovi često ciljaju na izolirana područja padina, zbog čega je zločine teško detektirati.

Krađa poljoprivrednicima ne predstavlja samo financijski gubitak, već i gubitak krvnih linija za koje su trebale godine da se uspostave.

Stočaru Stewartu iz Škotske lopovi su posljednjih godina ukrali oko 1.300 ovaca. Rekao je kako na tom području stoku uzgajaju 40 ili 50 godina, te se pita je li sve to uzaludno. Farmeri se nadaju da će uz pomoć novih tehnologija za praćenje mirnije spavati.


Tagovi

Ovce Oprema za praćenje Kodirana boja Krađa ovaca Velika Britanija


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.