Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjogojstvo
  • 17.11.2020. 09:45

Krah hrvatskog svinjogojstva - uvozimo i prasad pod karencom?

Mesne industrije smanjile su narudžbe s domaćih farmi te dodatno snizile kupovnu cijenu, a sve kao rezultat poplave uvezenih jeftinih svinja po dampinškim cijenama od 0,8 - 0,9 eura, upozoravaju iz Hrvatske udruge proizvođača svinja.

Foto: Borna Filic/PIXSELL (ilustracija)
  • 3.045
  • 496
  • 0

Tržište svinja u Hrvatskoj protekli se tjedan - srušilo. Mesne industrije smanjile su narudžbe s domaćih farmi te dodatno snizile kupovnu cijenu, a sve kao rezultat poplave uvezenih jeftinih svinja po dampinškim cijenama od 0,8 do 0,9 eura, upozorili su iz Hrvatske udruge uzgajivača svinja

Cijena je, navode, 20-30 posto niža nego u zemljama iz kojih dolaze. Razlog rasprodaji vjerojatno leži u činjenici da svinje dolaze iz visoko rizičnih područja koje imaju potvrđene zaraze Afričkom svinjskom kugom (ASK ) te njihove klaonice nemaju izlaz za takvo meso. 

Uvoz se, k tome, i dalje pojačava te cijene drastično padaju u trgovačkim lancima. "Ako se meso rasprodaje ispod tržnih kriterija mora postojati neki razlog. Mi sumnjamo da je ovo meso sumnjivog roka trajanja ili zdravstvene ispravnosti", stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik Udruge Krešimir Kuterovac.

Uvozimo prasad pod karencom?

Još jedan ozbiljan zdravstveno javni problem na koji su upozoreni je uvoz prasadi za klanje. 

"Prema našim informacijama uvoze se prasad težine oko 20 kg koja su starosti oko 60 dana. Tražimo provjeru ovih navoda jer ako je doista tako, velika je mogućnost da se uvoze ona koja se nalaze pod karencom", ističu dodajući da se na velikom broju farmi s industrijskom proizvodnjom koristi opasan kokcidiostatik koji ima karencu 77 dana. Primjenjuje se na prasadi starosti do 7 dana pa na tržište za klanje životinja može ići tek nakon 85-90 dana starosti, a tada su i puno teže od 20 kg.

Zbog navedenih problema na tržištu Hrvatska udruga proizvođača svinja od Vlade RH, Ministarstva poljoprivrede i Tržne inspekcija zahtijeva poduzimanje hitnih mjera:

  • provjeru uvoza živih svinja za klanje: obaviti procjenu rizika za zdravlje svinja u RH i zabraniti uvoz iz zemalja koje imaju ASK ili transportni putevi prolaze kroz te zemlje 
  • provjeru uvoza živih svinja za klanje s aspekta kvalitete i prisutnosti rezidua u mesu uvezene prasadi te po potrebi dodatnom dokumentacijom pri uvozu zaštititi zdravlje potrošača
  • pojačane kontrole uvezenog mesa na kvalitetu, rokove i uvjete trajanja te zdravstvene ispravnosti i poduzeti radnje da se zaštiti javno zdravlje
  • provjeru narušavanja tržišta i uvjeta trgovanja s obzirom na dampinške cijene i rasprodaju mesa u RH

Također, zatražili su hitne mjere sanacije stanja na tržištu zbog pada prihoda od 2. rujna 2020. te da se ova šteta u minimalnom iznosu od 70 milijuna kuna nadoknadi do kraja godine. Danas se, navode, gubitak po tovljeniku povećao na 20 eura, a po prasetu 10 eura. 

Kuterovac: Svinjogojstvu prijeti kolaps, štete bi mogle biti više od 100 milijuna eura

"Hrvatska i dalje proizvodi samo 50 posto potrebnih količina svinja i svinjskoga mesa, a danas kada je sezona najveće potrošnje ne možemo ni to prodati po tržnim cijenama", naglašavaju iz Udruge dodajući da nas je koronakriza trebala osvijestiti o stanju u hrvatskom agraru i pokazati kakva nam je suverenost i samodostatnost te koliko je poljoprivredna važna za opstanak proizvodnje i života u ruralnim područjima.

Nužna je hitna akcija 

"Vlada stoga ne smije stvari prepustiti slučaju nego je nužna hitna akcija“, napominju.

O nestabilnom stanju na tržištu, pogotovo u ovom sektoru, upozorila je jučer i ministrica Marija Vučković

Vučković: Stanje na tržištu nije stabilno, sektori se suočavaju s padom prodaje i cijene

"Stanje na tržištu i dalje nije stabilno, posebno u svjetlu novih ograničenja koja osobito pogađaju izvozne sektore i one povezane uz ugostiteljstvo. U Hrvatskoj se bilježe negativni trendovi u više sektora, a osobito u svinjogojstvu, proizvodnji mlijeka, vinarstvu te proizvodnji krumpira. Svaki od navedenih sektora suočen je s padom prodaje i padom cijena“, izjavila je na virtualnom sastanaku ministara EU. 


Tagovi

HUPS Svinje Uvoz Dampinške cijene Karenca Hitne mjere


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]