Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Psi čuvari
  • 27.05.2017. 16:30

Kraški ovčar: stvoren za čuvanje velikih stada

Riječ je o bistrom, dobrom, mirnom psu, ali i oštrom kada to zatreba. Idealan je za čuvanje velikog stada. Posebno reagira ako mu netko napadne vlasnika, jer je jako vezan za njega.

Foto: Eric Biermann / Pinterest
  • 10.261
  • 379
  • 0

Kraški ovčar je odličan pas čuvar stada. Podrijetlom je iz Slovenije, a za pasminu se zna od 8. stoljeća, kada se koristila isključivo za čuvanje životinja. Riječ je o veoma bistrom, dobrom, mirnom psu, ali i oštrom kada to zatreba. Posebno reagira ako mu netko napadne vlasnika, jer je jako vezan za njega.

Rasa priznata 1939. godine

Iako postoji veoma dugo kao rasa, kraški ovčar nije odmah priznat. Međunarodni kinološki savez to je učinio tek 1939. godine, na održanoj skupštini u Stockholmu, zahvaljujući kinologu iz Slovenije Teodoru T. Drenigu, koji je tada u najboljem svjetlu predstavio kraškog ovčara.

Prvobitno ime mu je bilo ilirski ovčar, kako je bilo upisano u kinloškom savezu. Međutim, pod istim imenom bio je predstavljan i šarplaninac, a tek 1968. godine ove dvije rase pasa su službeno izdvojili i priznali ih kao šarplaninca, odnosno kraškog psa.

Pas iz planinskih krajeva

Kraški ovčar je nastao na planini Kraš, a korišten je, osim za okupljanje, gonjenje i čuvanje velikih stada ovaca i kao pas čuvar gospodarstva. Za njega se smatra da ima tipično ovčarske karakteristike, jer se lako prilagođava u svim uvjetima i vrlo je samostalan.

Drugi izvori kažu kažu da je on nastao tek u 17. stoljeću, ali su ga često miješali sa šarplanincem, jer su obje rase pasa veoma slične, kako po obliku glave, tako i po građi, ali i po boji dlake.

Iako su slični, ove dvije rase pasa imaju i dosta različitosti. Za razliku od šarplaninca, kraški ovčar je lakši i sitnije je građe, pa spada u kategoriju srednje velikih rasa pasa.

Trebalo bi ga dresirati s određenom čvrstinom, izbjegavajući agresiju i naprasitost, jer ova rasa to ne podnosi.

Izgled kraškog ovčara

Mužjaci kraškog ovčara dosežu visinu u grebenu od 58 cm do 63 cm, dok su ženke nešto niže i visine su od 54 cm do 60 cm. Težina mužjaka u prosjeku je oko 40 kg, a ženke oko 30 kg.

Ima široku glavu. Izbočenu lubanju i usku vilicu. Uši su obješene i oblika V slova. Ima dugu i gustu poddlaku i dlaku.

Kao i sve pasmine iz ove grupe i kraški ovčar sazrijeva prilično kasno. Kod njih tek sa 18 mjeseci započinje psihičko sazrijevanje, a smatraju se zrelim psima tek sa tri godine.

Temperament kraškog ovčara

Kao i ostali pastirski psi, njihova narav je vrlo oštra, temperamentni su, vrlo su individualni i neovisni, a nisu ni dobroćudni prema strancima. Naime, nepovjerljivi su prema nepoznatim ljudima, ali samo kada čuvaju ovce. Zato se smatra za jednog od najboljih pasa čuvara.

Ono što je bitno napomenuti je činjenica da bi kraškog ovčara trebalo još od šteneta socijalizirati, jer samo tada može biti odličan kućni pas. Temperament im varira od psa do psa.

Razlog za ovu njihovu samostalnost leži u genima, kada su ostajali sami u planinama sa stadima ovaca, morali su brzo reagirati na opasnost, što je značilo da su često samostalno morali donositi odluke i kada pastir nije bilo u blizini. Posebno se ovo odnosilo kada je stadu prijetila opasnost od vukova, licica, medvjeda i ostalih predatora.

Osim kao pastirski, kraški ovčar se puno, a u Sloveniji tradicionalno, koristi kao seoski, odnosno dvorišni pas. Zanimljivo je da su na gospodarstvu prema strancima mnogo blaži, nego u planini, kada se koriste kao čuvari stada.

Zdravlje i njega kraškog ovčara

Kraški ovčari su osjetljivi na vlagu i na vrućinu. Toplo vrijeme im smeta, zato često kopaju rupe kako bi se rashladili.

Laki su za održavanje. Dlaka kraškog ovčara ne zahtijeva često četkanje, osim kada se pojačano linja, kada treba ukloniti poddlaku, koja se često zamrsi. Preporučuje se kupanje, ali samo jednom godišnje.

Ne preporučuje se za držanje u stanu, zbog svoje aktivnosti. Ovi psi žive oko 12 godina.

Foto: Eric Biermann / Pinterest


Tagovi

Slovenija Pas Čuvar Ovčar Kraški ovčar Miran Pitom Opasan


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera s bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije