Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hranidba mladunčadi
  • 30.05.2021. 07:30

Krava Lena doji janjad, a Rusty ždrijebe

Kada mladunčad ostane bez majke ili je njezino mlijeko preslabo, stočari su primorani naći rješenje. Umjesto gotovih zamjena za mlijeko, može poslužiti i ono drugih životinja.

Foto: Depositphotos/SlezakPatrik (ilustracija)
  • 193
  • 45
  • 0

Nedavno objavljena vijest o ždrijebetu Ariji kojemu je uginula majka, a koze "uskočile u pomoć" kako bi ga othranile, pobrala je simpatije diljem zemlje. Ovaj nesretni slučaj završio je sa sretnim epilogom, a slične priče dolaze iz Njemačke i Irske.

Kako piše top agrar, famer Johannes Eichhorn iz Schernfelda u Gornjoj Bavarskoj ima stado od 1.200 ovaca. Tijekom godine na njegovoj farmi postoje tri perioda janjenja, a kaže, najbolje je kada mladunčad odrasta s majkom.

Međutim, zbog spleta okolnosti to nekad ne bude moguće. Događa se da prilikom janjenja majka ugine ili ojanji trojke pa nema dovoljne količine mlijeka, a hranidba s nadomjestkom je dugotrajan i za stočara vrlo intenzivan posao.

Krave kao zamjena ovci i kobili

Na Eichhornovoj farmi ovca je ojanjila trojke pa je jedno mlado morao dohranjivati. Dosjetio se da bi krava pasmine jersey, koja je inače nižeg rasta mogla janjcima postati zamjenska majka. U tu je svrhu proveo i istraživanje za pisanje diplomskog rada.

"Janjci uspješnije dolaze do vimena, a sastav kravljeg mlijeka blizu je ovčjem", istaknuo je ovaj stočar. Istraživanje je proveo tako da je dio janjadi uobičajeno odrastao uz majku, druga skupina je dobila zamjenu za mlijeko, a treću je dojila krava.

Rezultati su pokazali da je krava dobra alternativa nadomjescima za mlijeko, jer životinje koje se hrane kravljim dobro napreduju. Nakon ovog zaključka, krava Leni obitava usred stada ovaca, a osim svog teleta nesebično hrani i oko 13 janjadi.

Slična situacija zabilježena je i na jugu Irske gdje krava Rusty hrani ždrijebe Thomasa kojemu je devet dana nakon ždrijebljenja uginula majka. Tada je osmogodišnjem Charlieju, sinu vlasnika farme sinula ideja da ga stave ispod krave. Rekao je to svom ocu, a nakon nekoliko pokušaja, plan im je uspio - ždrijebe je počelo sisati.

Pogledajte kako to izgleda:


Tagovi

Krava Ždrijebe Janjad Hranidba Zamjena za mlijeko


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]