Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Blockchain tehnologija
  • 05.03.2021. 12:00

Krava prodana za 0.03 bitcoina - dali joj ime Bitkoinka

Iznos od 0.03 bitcoina se ne čini puno, no kada vam kažemo da se radi o protuvrijednosti od oko 1.350 eura, složit ćete se da krava nije prodana "bud zašto".

Foto: Depositphotos/xtrekx
  • 2.180
  • 230
  • 0

Krava prodana za 0.03 bitcoina, vijest je koja dolazi iz susjedne Crne Gore. Naime, ondje je preko digitalne platforme Seljak.me, organizirana prodaja goveda pomoću kriptovalute, bitcoina koja je na svjetskom tržištu pristuna više od deset godina. 

Iznos od 0.03 se ne čini puno, no kada vam kažemo da se radi o protuvrijednosti od oko 1.350 eura, složit ćete se da nije prodana bud zašto

Moderniziranje poljoprivrede

Ime su joj, jasno, dali Bitkoinka, a njezina sadašnja vlasnica, Anđela Bojić, kaže kako se za ovaj način kupovine odlučila jer je željela spojiti poljoprivredu i modernu tehnologiju. Naime, njezini su roditelji odlučili kupiti kravu, na što je, kako je izjavila, prijatelj predložio da naprave nešto inovativno, odnosno, da to bude prva životinja plaćena kriptovalutom u Crnoj Gori, a možda i šire. 

"Kao mlada osoba koja je aktivno uključena u poljoprivredu, što kroz obiteljsku proizvodnju, što kroz sadašnji posao, smatram da moderniziranje poljoprivrede povećava šanse da se mlađe osobe ohrabre našim iskustvom. Nadam se da će se i ostali ugledati i početi koristiti suvremene metode u poljoprivredi, odnosno ovakav način plaćanja", poručuje. 

Osnivač ove platforme, Marko Maroš, kaže kako su na ovaj način željeli otvoriti novo polje u agraru svoje zemlje, a posebno pokazati poljoprivrednicima kakve su mogućnosti digitalizacije tog resora. "Ovo je sigurno prva krava u regiji koja je kupljena kriptovalutama, a koliko raspolažemo s informacijama, može biti i šire", komentira. 

Prednost blockchain tehnologije

I dok su nekada seljaci, poljoprivrednici hodali po sajmovima i ondje kupovali stoku, došlo je vrijeme da i ovu vrstu transakcije obavljamo - digitalno. 

Ovaj način prodaje nije novost u svijetu. Niz je platformi koje koriste blockchain tehnologiju i na kojima se na ovaj način može kupiti stoka ili pak poljoprivredni proizvodi. Kao najveću prednost navodi se transparentnost, izostanak posrednika kao što je banka, aukcijske kuće i sl. Kako piše frontiersin, na taj se način pomaže vratiti povjerenje između proizvođača i potrošača, a ujedno se smanjuju troškovi na poljoprivredno-prehrambenom tržištu. 

Kako tvrde, blockchain tehnologija nudi pouzdan pristup praćenju transakcija između anonimnih sudionika. Stoga se prijevara i malverzacije mogu brzo otkriti. Štoviše, problemi se mogu prijaviti u stvarnom vremenu pomoću pametnih ugovora. 


Tagovi

Bitcoin Blockchain tehnologija Prodaja stoke Modernizacija poljoprivrede Digitalizacija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs