Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čudo na farmi
  • 10.08.2020. 10:30
  • Osječko-baranjska, Feričanci

Krava Sunčica otelila četvorke!

Šansa za četvorke je 1 na milijun, a upravo to se dogodilo na farmi u Feričancima pored Našica.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
  • 1.161
  • 623
  • 1

Krava Sunčica otelila je četvorke - na svijet su na farmi muznih krava Osilovac u Feričancima pored Našica, došla tri ženska i jedno muško tele! 

"Dočekalo nas je jedno iznenađenje, dobili smo četiri teleta od jedne krave. Do sada na farmi nismo nikad imali ovakav slučaj, jednom smo imali trojke prije jedno sedam godina, a dvojke su nešto uobičajeniji slučajevi koje imamo jednom do dva puta godišnje", rekla je tehnologinja Ana Marija Crnoja za Našice Tv.

Koliko je zapravo rijedak ovakav slučaj, potvrdio im je i Dominik Prevolšek, student treće godine veterine. Prema njemu, šansa za četvorkama je 1 na 1 milijun. "Trojke su također rijetkost za koje je vjerojatnost 1 naprema 100 tisuća. Blizanačke trudnoće relativno su česte za razliku od kobila. Kobile resorbiraju jedno ždrijebe dok krave bez problema iznose više plodne trudnoće", pojasnio im je Prevolšek. 

Posljednji slučaj četvorki, navode, zabilježen je u Njemačkoj 2018. godine.

Telići trojke Đuro, Vilmica i Đaklin - zdravi i veseli fenomen

Podsjećamo, prošle se godine dogodilo isto takvo, slično čudo. Krava je tad otelila trojke, a Đuro, Vilmica i Đaklin - imena su telića koji su na svijet došli početkom ožujka 2019. u Prišlinu, u Krapinsko-zagorskoj županiji. Najviše su obradovali svoga vlasnika, 70-godišnjeg Josipa Peretija koji se cijeli život bavi poljoprivredom i nikada nije doživio ovakav slučaj. 

Koji mjesec prije, koza Gabrijela, vlasnika Vinka Šarina (68) iz Pakoštana, ojarila je šestorke, što je rekord koji ne pamte ni najstariji mještani. Petero je ostalo živih pa nam je ponosni vlasnik rekao, uz pomoć sina Nevena, morati proširiti štalu, jer za sve nema mjesta. 

Čudo u Pakoštanima: Koza Gabrijela, iz stada Vinka Šarina, ojarila šestorke!

“Imamo ukupno 13 koza i od prije nekoliko dana dvostruko više jarića, iako se sve još nisu ojarile”, rekao nam je tad vlasnik dodajući da se svaka koza odaziva na svoje ime, a novorođenim jarićima imena će dati Vinkovi unuci.


Tagovi

Četvorke Krava Sunčica Otelila četvorke Čudo


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]