Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Veterinarski pregledi
  • 19.05.2022. 16:30

Kreću veterinarski pregledi na gospodarstvima - za to osigurano 15 milijuna kuna

U svrhu provedbe što kvalitetnijih i učinkovitijih pregleda gospodarstava osigurali su i edukacije ovlaštenih veterinara koji će ih provoditi.

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 4.853
  • 404
  • 0

Ovlaštene veterinarske organizacije provodit će preglede na gospodarstvima od 1. lipnja do 31. listopada 2022. godine, a previđena sredstva za provedbu mjere tijekom 2022. godine osigurana su u iznosu od 15 milijuna kuna, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Osim navedenog, u svrhu provedbe što kvalitetnijih i učinkovitijih pregleda gospodarstava osigurali su i edukacije ovlaštenih veterinara koji će ih provoditi.

"One će se provoditi u narednim danima, počevši od četvrtka, 19. svibnja 2020. u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku i Varaždinu", navode. Kako kažu, obuhvaćat će, između ostalog, najvažnije elemente programa zdravlja životinja s ciljem rane detekcije unosa virusa afričke svinjske kuge te tuberkulozu goveda i brucelozu ovaca i koza, s obzirom na to da su programi iskorjenjivanja ovih bolesti odobreni od strane Europske komisije te sadrže određene nove elemente u odnosu na prethodne godine.

Cilj spriječiti bolesti životinja

Kako navode, svrha provedbe mjere veterinarskih pregleda na gospodarstvima je educirati posjednike životinja o važnosti provedbe biosigurnosnih mjera u cilju sprječavanja pojave i širenja zaraznih bolesti životinja, informirati ih o sustavima kontrole prometa te o pravima i obvezama, prvenstveno onim koje se odnose na registraciju prometa, označavanje, liječenje i dobrobit životinja te propisima koje moraju ispunjavati za dobivanje državnih potpora.

Također, provedbom mjere prikupit će se dodatni podaci i ažurirati informatička baza Ministarstva poljoprivrede te još čvršće povezati i brže razmjenjivati podaci svih dionika informatičkog sustava u svrhu ciljanog i učinkovitog usmjeravanja administrativnih kapaciteta i materijalnih resursa za kontrolu i poduzimanje korektivnih mjera.


Tagovi

Veterinarski pregledi Ministarstvo poljorivrede Bolesti životinja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]