Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krah svinjogojstva
  • 27.11.2021. 12:50

Kuterovac: Umjesto hitne pomoći, svinjogojci će dobiti posmrtnu pripomoć

Još u ožujku obećanih tri milijuna kuna hitne pomoći sektoru i dalje nije isplaćeno. Bojimo se da će veliki broj naših proizvođača dočekati od APPRRR isplatu posmrtne pripomoći njihovim svinjogojskim biznisima, upozorava Krešimir Kuterovac. 

Foto: Depositphotos/robert_g
  • 2.889
  • 304
  • 3

"Pomoć koja je trebala biti hitna mjera kako bi se pomoglo proizvođačima pretvorila se u, kako bi rekli neki naši svinogojci, koji su u međuvremenu stigli i propasti - posmrtnu pripomoć", stoji u reagiranju Hrvatske udruge proizvođača svinja koje potpisuje predsjednik Krešimir Kuterovac. 

Naime, proljetos obećana "hitna" pomoć u visini tri milijuna kuna još nije isplaćena, a najavljuje se novih 65 milijuna kuna.

Kako podsjeća, početkom godine zbog stanja na EU tržištu došlo je do enormnog uvoza svinja i svinjskog mesa po predatorskim cijenama. Tržište u RH se srušilo, a cijene se spustile na 6 kn/kg živih svinja i zaustavilo se trženje. Kako Hrvatska jedina u EU nema uređeno tržište poljoprivrednih proizvoda prema EU direktivi, svinjogojci su ostavljeni na cjedilu, no država je na inicijativu uzgajivača ipak odlučila pomoći.

Programom je predviđena potpora u iznosu 3 milijuna kuna za isporučene svinje od 1. siječnja do 15. ožujka 2021 godine. Međutim, obećane pomoći i dalje nema. 

Kronika propadanja svinjogojstva 

Odluka o mjerama pomoći proizvođačima tovnih svinja donesena je, navodi, krajem siječnja, 9. veljače, a onda i 8. travnja na e-savjetovanju objavljen je prijedlog Programa pomoći da bi ga Vlada donijela 29. travnja, a 7. svibnja Pravilnik programa objavljen je u Narodnim novinama. Potom je od 10. do 30. svibnja Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju prikupljala zahtjeve za potporom. Od kraja svibnja do danas obrada zahtjeva je u tijeku. 

"Bi li im hitna i pravovremena isplata pomoći spasila nećemo znati, ali sigurno je pomogla u propadanju. Svinje proizvedene do 15. ožujka još nisu dobile svoju odobrenu pomoć, odgovorni u APPRRR i dalje su neodgovorni prema svinjogojcima i to bez posljedica", upozorava Kuterovac.

U međuvremenu, dodaje, dočekali su i drugu svinjogojsku katastrofu koja ide po sličnom scenariju, Uvoz jeftinog mesa i svinja po predatorskim cijenama ponovno je zaustavio trženje, cijene su zaronile duboko ispod EU prosjeka, a Hrvatska proizvodi tek 50 posto mesa svinja.

"Po pitanju uređenja tržišta po EU pravilima nismo se pomakli od početka godine", kaže prvi čovjek HUPS-a dodajući i da su globalni poremećaji uzrokovali da i cijene stočne hrane odu u nebo 150 -200 posto. 

"Tako da bi ovu katastrofu mogli nazvati potopom", naglašava.

Koliko svinjogojci nakon iznimno loše godine imaju "rezerve zraka", slikovito kaže, vidjet će se brzo. Veliki broj proizvođača već je odustao, proizvodnja se smanjuje, zatvaraju se i velike farme sa stotinama i tisućama krmača.

Umjesto pomoći, posmrtna pripomoć

No, dodaje on, po uhodanom scenariju na inicijativu stočara Ministarstvo poljoprivrede je prepoznalo problem, radilo na analizi stanja i predložilo mjere pomoći stočarskom pa tako i svinjogojskom sektoru.

Svinjogojcima predviđena pomoć iznosi 65 milijuna kuna. Ograničenje potpore po Covid de minimis pravilu ograničeno je na 225.000 eura po gospodarstvu. "Da ne bi naši građani mislili da je to sanacija naše nekonkurentnosti moramo ih izvijestiti da su EU svinjogojci ovaj maksimalni iznos potpore iskoristili do kraja 2020 i početkom 2021 godine, daleko prije nas", napominje Kuterovac.

Upozorava i da je za navedenu jesensku pomoć Program potpore stavljen u e-savjetovanje 6. listopada, a 17. studenog izrada Pravilnika. Tek treba slijediti objava Pravilnika u Narodnim novinama pa je 10 dana nakon objave rok za podnošenje zahtjeva, a obećanje je da će potpora biti isplaćena do kraja godine. 

"Da još jednom ponovimo početak priče, proljetna sredstva "hitne" pomoći u iznosu 3 milijuna kuna još nisu isplaćena, ne zna se razlog, a za neisplatu pomoći APPRRR nema nikakvih posljedica", podsjeća i navodi da odgovorni u Ministarstvu uvjeravaju javnost i proizvođače da su shvatili veličinu problema i da će sredstva u iznosu od 65 milijuna kuna svinjogojcima, a i ostalim stočarima iz Programa isplatiti do kraja godine.

"Iz dosadašnjeg iskustva, bojimo se da će veliki broj naših proizvođača dočekati od APPRRR isplatu posmrtne pripomoći njihovim svinjogojskim biznisima", zaključuje Krešimir Kuterovac. 

Svinjogojstvu prijeti kolaps, štete bi mogle biti više od 100 milijuna eura

Inače, da je stanje u ovom sektoru neodrživo, proizvođači su upozoravali još lani. 


Tagovi

HUPS Krešimir Kuterovac Pomoć svinjogojstvu Krah svinjogojstva


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.