Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lička janjetina
  • 25.03.2019. 16:30
  • Ličko-senjska, Gospić

Lička janjetina: od ličkih polja do promocije u Bruxellesu

Lička janjetina, meso ličke pasmine pramenke predstavljeno je ovih dana u Bruxellesu, a na prezentaciji je bio i uzgajivač Mario Župan koji kaže: Hvala svima koji promoviraju Liku i ličke proizvode!

Foto: arhiva Maria Župana
  • 625
  • 93
  • 0

Lička janjetina jedna je od najpoznatijih ličkih namirnica. Zajedno s, primjerice, ličkim krumpirom, sirom škripavcem i rakijom šljivovicom, lička su poslastica poznata i primamljiva brojnima. No sada su, zahvaljujući prezentaciji u Bruxellesu postali poznati i diljem Europe. Ličku ovcu pramenku uzgaja i Mario Župan iz Gospića koji je također bio na prezentaciji u Bruxellesu.

Zahvaljujući ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću i djelatnicima Ministarstva poljoprivrede, te dr. vet. Tomislavu Rukavini, predsjedniku Udruge uzgajivača ličke pramenke, Lička janjetina postala je hrvatski proizvod zaštićen oznakom geografskog podrijetla u EU“, govori mladi poljoprivrednik Mario Župan.

Zaštita geografskog porijekla 

Mi uzgajivači ličke pramenke izuzetno smo zahvalni ministru Tolušiću jer je on prvi ministar poljoprivrede koji je prepoznao kvalitetu ličkih proizvoda i u Europi prezentirao Liku i njene proizvode. Na večeri na kojoj su ponuđena jela od ličke janjetine prisustvovali su brojni ministri poljoprivrede, eurozastupnici, veleposlanici i predstavnici raznih međunarodnih institucija, te su bili oduševljeni ponuđenim jelima koja su pripremili vrhunski kuhari Nacionalnog parka Plitvička jezera”, kaže Župan i dodaje: “Hvala svima koji promoviraju Liku i ličke proizvode!”

Najmlađa smo zemlja u EU, no po zaštiti proizvoda držimo visoko 12. mjesto!

Institucija koja velike napore ulaže u promociju i vrednovanje ličkog proizvoda jest klaster Lika Destination, čija nam voditeljica Petra Butković, kaže da je osnovni razlog prošlotjednog odlaska u Bruxelles bila dodjela certifikata zaštite geografskog porijekla ličke janjetine: “Ministarstvo poljoprivrede ugostilo je ministre  poljoprivrede zemalja članica EU, eurozastupnike i veleposlanike, kao i ostale predstavnike međunarodnih institucija kojima smo prezentirali ličku janjetinu, druge kvalitetne proizvode, ali i Liku kao destinaciju“.

Lička pramenka (foto: Milan Tomašević)

Podsjećamo da je proces zaštite ličke janjetine pokrenula udruga uzgajivača ličke pramenke 2013. godine. Nakon pet i pol godina lička janjetina svrstana je na popis registriranih proizvoda EU. Hrvatska je s 21 proizvodom na visokom 12. mjestu na popisu svih država članica po broju registriranih naziva zaštićenih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Proizvodi naravno jamče vrhunsku kvalitetu,a potrošačima na razini EU daju dodatnu vrijednost.

U sustavu ličke kvalitete 98 proizvoda 

“U klasteru to i radimo, odnosno vodimo se parolom “misli globalno, djeluj lokalno” i provodimo sustav ličke kvalitete u kojemu je čak 98 proizvoda“- ponosno nam govori Butković.

Od ličkog janjeta je i vuna slatka, a zasluge zaštiti idu Udruzi uzgajivača ovaca i Tomislavu Rukavini

Lička hrana predstavljena je u Bruxellesu, spremali su je nagrađivani kuhari s područja Nacionalnog parka Plitvička jezera. Svi posjetitelji bili su oduševljeni predjelima, nekoliko vrsta glavnog jela, desertima i naravno, ličkom šljivovicom.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je izrazito rasprostranjena grana stočarstva te se ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartike. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim zemljama te su osobito... Više [+]

Tagovi

Lička janjetina Bruxelles Lička pramenka Zaštita proizvoda


Autor

Milan Tomašević

Više [+]

Milan je od 2000. godine u novinarstvu. Do 2016. radio je na Hrvatskom radiju - Radio Gospić. Nakon toga pokreće vlastiti internetski portal Lika-express, gdje želi promovirati male uspješne ljude sa svakodnevnim uspjesima i problemima.