Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • L'ouef
  • 25.03.2020. 07:30
  • Le Mans

Lideri francuskog tržišta jaja nesilica iz slobodnog uzgoja

Posjetili smo L'ouef (puno prije pandemije, naravno), vodećeg francuskog proizvođača jaja nesilica iz slobodnog uzgoja i donosimo njihovu desetljećima građenu priču.

Foto: Vedran Stapić
  • 518
  • 46
  • 0

Oni svakog dana obrade i spakiraju više od milijun jaja nesilica iz slobodnog uzgoja s 368 okolnih farmi. Doduše, imaju još 2 kooperanta u modelu kaveznog držanja, ali i od njih očekuju skoru konverziju.  

Godišnji obujam njihove proizvodnje je na razini 500 milijuna komada, što odgovara 85% proizvodnje čitave RH, a prema podatcima DZS iz 2018. godine.

Osiguravaju sljedivost na razini jednog jajeta

U postrojenjima nedaleko Le Mansa (okrug Sarthe), mjestu poznatijem po čuvenoj cjelodnevnoj utrci (24 sata Le Mans), na tržište svakodnevno šalju jaja s predznakom lokalno, 100% francusko, uzgojeno na otvorenom, organsko, GMO free, bez antibiotika, prirodno hranjeno, bogato omega 3 te potpuno sljedivo.

Upravo ovo potonje ističu kao najveću globalnu prednost i tvrde kako su najdalje od svih otišli u transparentnosti jer osiguravaju sljedivost na razini jednog jajeta. Baš svakog jajeta i to uz kapacitet pakiranja veći od 80.000 na sat kroz dvije smjene dnevno. 

Kapacitet pakiranja je veći od 80.000 na sat kroz dvije smjene dnevno

Vidjeli smo kako svako jaje ima oznaku proizvođača, a u situacijama kada su proizvodi od dva ili više dobavljača na ambalaži od 6 ili 12 komada jaja to je dodatno naznačeno. 

"Uskoro ćemo imati implementiran sustav QR koda putem kojeg će kupci direktno moći provjeriti svaku kutiju", rekao je direktor tvornice L'oeuf, Christophe Beriard napominjući da su otvoreni prema svima, jer žele da svi znaju kako oni rade posao.

Strategija: Rasti održivo, živjeti zajedno, jesti dobro i sačuvati okoliš

Tržište peradarskih proizvoda u Francuskoj raste 1 do 2% na godinu, a oni su još davne 1985. godine počeli s proizvodnjom jaja iz slobodnog uzgoja startajući s robnom markom Loue.

Danas su peti po veličini proizvođač jaja u Francuskoj, s tržišnim udjelom nešto manjim od 10%, ali su pri tom lideri tržišta jaja iz slobodnog uzgoja – gdje su zastupljeni s oko 20%.

"Za nas promjena regulative preferiranja slobodnog uzgoja ne predstavlja nikakav poseban problem jer smo taj put davno započeli", kaže Beriard i dodaje da je njihova strategija rasti održivo, živjeti zajedno, jesti dobro i pri tome svemu sačuvati okoliš za nadolazeće generacije.

Uskoro ćemo implementiran sustav QR koda putem kojeg će kupci direktno moći provjeriti svaku kutiju, najavio je Christophe Beriard

Oni su dio velike LDC grupacije, nastale spajanjem četiriju obiteljskih tvrtki koja generira godišnji prihod veći od 4 milijarde EUR-a te zapošljava 22.000 radnika u 3 države EU – Francuskoj, Poljskoj te odnedavno i u Mađarskoj.

Dylan Chevalier iz LDC odjela razvoja ističe da se drže se lokalnih vrijednosti i izgradnje čvrstih odnosa s zajednicom. Što znači da kada rade u Francuskoj sve je 100% francusko, a kad su u Poljskoj onda je 100% poljsko - od hrane za životinje, farmera, zaposlenika i svega ostalog.

Ulažu u nove načine pakiranja, a kako bi poslovanje učinili odgovornijim. Na taj način žele odgovoriti na trendove u vrijeme posvemašnje redukcije plastične ambalaže i sve većeg izazova čuvanja svježine proizvoda, ali i okoliša.

Ograničili maksimum držanja na 6.000 nesilica po kooperantu

Otvoreni su i prema novim kooperantima od kojih očekuju posvećenost isključivo tom poslu. Traže da osiguraju infrastrukturu slobodnog uzgoja te koriste isključivo hranu za perad iz njihove proizvodnje ili najbliže okoline. Zahtijevaju dokumentiranje jer im je važno osiguravanje sljedivosti, a i traže i ručno klasiranje prije isporuke proizvoda. 

Ograničili su maksimum držanja na 6.000 nesilica po kooperantu, smatrajući da iznad toga dolazi do pada kvalitete i lošeg utjecaja na život zajednice. Zanimljiv je (i indikativan op.a.) podatak da 35% vlasnika farmi čine žene.

Cijena ovog pakiranja od 6 jaja je 1,91 EUR

Ostavili su dojam postojanja visoke razine međusobnog respekta svih dionika (farmera, veterinara, prerađivača), koji na krilima zajedničkih dugogodišnjih napora i dobrog marketinga ostvaruju prepoznatljivost kod šire zajednice te posljedično generiraju ono što možemo zvati uspjehom.

Bez gornjih pravila bilo bi dovoljno 10-ak velikih dobavljača iz kaveznog uzgoja za zadovoljavanje njihovih kapaciteta.  

Da cilj opravdava sredstva potvrđuje informacija da jaja iz slobodnog uzgoja ovdje ostvaruju duplo veću otkupnu cijenu od onih iz kaveznog, a ukoliko su još dodatno iz organske proizvodnje ili nekom još većeg standarda - cijena može biti i tri do četiri puta veća.


Fotoprilog


Tagovi

LDC L'ouef Christophe Beriard Dylan Chevalier Jaja Nesilice Slobodni uzgoj Francuska


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]