Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mleka
  • 18.01.2020. 09:00

Lideri u proizvodnji mleka uništavaju male proizvođače?

Proizvodnja mleka u Francuskoj koncentrisana je oko tri glavna proizvođača što uništava one male, a prema broju počinjenih samoubistava među poljoprivrednicima, mlekari su najviše zastupljeni.

Foto: Pixabay/Jan Nijman
  • 360
  • 56
  • 0

Mlekarska industrija Francuske koncentrisana je oko tri glavna proizvođača koji se vode politikom niskih cena što ih svrstava iznad globalnih konkurenata i jedan je od glavnih uzroka osiromašenja malih proizvođača kojima se proizvodnja ne isplati.

Glavnih svetskih proizvođača mleka je 13, nakon SAD, Indije, Brazila i Nemačke, Francuska zauzima 5. mesto. Njena mlečna industrija ima konkurentne prednosti u odnosu na ostale države, pokazala je studija koju je za France Agrimer (nacionalna kancelarija za poljoprivredne i proizvode iz mora) sprovela konsultantska kompanija Agrex. Rezultati su iznenadili brojne francuske mlekare čije prodajne cene ne omogućavaju pokrivanje troškova proizvodnje.

Stopa samoubistava među francuskim poljoprivrednicima veća je za 20% od proseka

Na njihove probleme ukazuje i to da su mlekari prema broju počinjenih samoubistava među poljoprivrednicima najviše zastupljeni, što pokazuje i studija Mutualité Sociale Agricole (MSA) objavljena u septembru 2019. godine.

Lideri u proizvodnji mleka

Studija je pokazala i da je u Francuskoj snabdevanje mlekom u rukama tri najveća lidera: Lactalis, Sodiaal i Eurial, piše euractiv. Do 2018. godine imali su tržišni udeo od preko 52%, što je postotak koji objašnjava postupno osiromašenje i uništavanje manjih proizvođača.

Francuzi su vodeći svetski potrošači mlečnih proizvoda po glavi stanovnika, istraživanja su stalna, zdravstvene kontrole rigorozne, a mogućnost pronalaska novih prodajnih mesta takođe je glavna briga za zemlju. Tri spomenuta distributera imaju desetak kombinovanih objekata u zemljama u razvoju, što im olakšava izvoz.

Osiromašeno mleko 

Međutim, polovina mleka za konzumaciju u Francuskoj je osiromašena jer se uklanjaju neke njegove komponente kao što su belančevine i masti, a sve kako bi se povećao profit, na štetu kvaliteta proizvoda.

Međutim, glavni problem je velika konkurentnost francuskog mleka koja negativno utiče na tržište i ozbiljno dovodi u pitanje održivost modela. Takođe postavlja i pitanje cilja - da li poljoprivredni sektor treba da zaradi novac tako što će da organizuje konkurentnu industriju ili treba da nahrani Evropljane i da razvija teritoriju?  


Tagovi

Francuska Mleko Mlekarstvo Lideri Konkurentnost Troškovi proizvodnje


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D