Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sejfudin Hodžić
  • 14.07.2022. 14:00
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Londonsku banku zamijenio farmom na Bjelašnici: Nigdje kao u domovini

Trenutno je na farmi 10 grla pasmine Salers, ali su planovi da ih do kraja godine bude 100. Proizvodit će organsko crveno meso za bh. tržište

Foto: KJKP "Šume-Sarajevo"
  • 971
  • 279
  • 0

"Od Londona do Bjelašnice kratak je put ako te domovina zove sebi. Materijalno je bitno, ali da nije najbitnije pokazuje primjer vlasnika Farme Bjelašnica", naveo je ovo ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić govoreći o projektu uz pomoć kojeg je zahvaljujući poticajima Ministarstva privrede KS podignuta ova farma. Trenutno je na njoj 10 grla, ali su planovi da ih do kraja godine bude 100. 

"Vratio sam se iz Londona kao bankar na bh. planine da se bavim ovom vrstom zanimanja, da radimo, gradimo i stvaramo jedan novi sistem, nove vrijednosti u našoj državi Bosni i Hercegovini, farma Bjelašnica ima namjeru da započne jednu novu industriju, a to je razvoj sistema 'krava i tele', u kojem krave pasu na našim planinama čistu bosansku travu i gdje slobodno šetaju, hodaju i gdje ćemo imati organski proizvedeno crveno meso za naše tržište", kaže Sejfudin Hodžić, direktor Farme Bjelašnica. 

Goveda se prilagodila uslovima

Prema riječima ministra Delića, projekat je podržan u okviru nastojanja da se razvija tržište domaće, zdrave hrane, a promjena uvijek kreće od nas samih. Dodao je kako ulažu sredstva i vrijeme u projekte koji će doprinijeti jačanju konkurentnosti domaće proizvodnje i u privredi i u poljoprivredi.

Na farmi su goveda pasmine Salers

Na farmi su goveda pasmine Salers, koja dobro podnosi nadmorske visine od 1.500 metara kao i temperature koje se spuštaju do minus 30 stepeni Celzijusa. 

"Tu postoji ogromna potreba da se ovo što do sada pokrivamo, svega 30 posto domaće proizvodnje, da to povećamo na još više. Bez obzira na svu modernu civilizaciju, kako je zovu na zapadu, ipak nema nigdje lijepog života kao u svojoj domovini", rekao je Hodžić. 

Veća izdvajanja

Pomoćnik ministra privrede, Kemal Starogorčić, istakao je kako će i u budućnosti podržavati slične projekte te da je cilj razvoj poljoprivrede, posebno animalne proizvodnje, budući da KS raspolaže značajnim resursima. Podsjetimo, u ovoj godini su povećana poticajna sredstva, a sami poljoprivrednici su oslobođeni obaveze pravdanja računa za sjemena. Kanton je otkupio sve tržišne viškove, a isto će, kako navode, raditi i u narednim godinama. 

"Jedan od najvažnijih projekata koji smo pokrenuli je osjemenjavanje u govedarstvu u cilju povećanja animalne proizvodnje na području KS i jedan također značajan projekat jesu besplatni mastitis testovi za poljoprivredne proizvođače na području Kantona Sarajevo", rekao je Delić. 

Stočarstvo može biti korisno i za šumarstvo

Podsjetimo, pripremljen je i zakon koji će poljoprivredne poticaje uskladiti sa svjetskim trendovima. Za poticaje 2021. godine izdvojena su sredstva u visini od 6,4 miliona KM, a već ove godine taj iznos će biti viši od 7 miliona KM.

Značajne za šume

Nedavno su i iz KJP "Sarajevo-šume" posjetili ovu farmu. U svojoj objavi su naveli da je pasmina koja potiče iz područja Cantal iz središnje Francuske i koju karakteriše dugovječnost, plodnost, visoka proizvodnja mlijeka i lakoća teljenja, cijenjena i zbog spobodnosti prilagođavanja ekstremne varijacije u temperaturi. Goveda se uzgajaju na potpuno ekološki način, u slobodnom pašnom sistemu, što podrazumijeva da je stoka stalno na pašnjaku.

"Stočarstvo može biti korisno i za šumarstvo. Uređene pašnjačke površine garancija su manjeg broja požara a flora i fauna razvijena na pašnjacima često koristi i potpomaže onu koja se nalazi u obližnjoj šumi", naveli su iz ovog preduzeća. 


Tagovi

Farma Goveda Salers Bjelašnica Kemal Starogorčić Adnan Delić Sejfudin Hodžić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.