Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krađe
  • 22.02.2021. 15:30
  • Zadarska, Poličnik

Lopovi požurili: Nikad ranije krađe mladih janjaca

U Suhovarima, općina Poličnik, nepoznati počinitelj iz štale 48-godišnjeg vlasnika otuđio 15 janjaca. Zašto se krađe događaju najčešće pred ili za vikend?

Foto: Depositphotos/THPStock (ilustracija)
  • 1.806
  • 622
  • 0

Lopovi koji vole mladu janjetinu ove godine su poranili. Policijska uprava zadarska tako javlja da je u noći s petka na subotu u Suhovarima, općina Poličnik, nepoznati počinitelj iz štale 48-godišnjeg vlasnika otuđio 15 janjaca. Materijalna šteta iznosi više tisuća kuna, a protiv nepoznatog počinitelja, navode u priopćenju PU, državnom je odvjetništvu podnijeta kaznena prijava zbog krađe,

Prijašnjih godina krađe janjaca na zadarskom području obično su počinjale početkom travnja. Tako je, podsjetimo, lani od 10. do 14. travnja u Bošani na Pagu, nepoznati počinitelj s pašnjaka otuđio 20 janjaca u vlasništvu 64-godišnjakinje. Preklani 27. travnja u Murvici nepoznati počinitelj je s četvrtka na petak iz štale u vlasništvu 66-godišnjakinje otuđio tri janjeta itd...

Indikativno je da se krađe događaju kad je (mlada) janjetina najskuplja, te za vikend ili pred vikend i ta se navika očito zadržala unatoč koroni.

Inače, u Hrvatskoj se na godinu pojede između 8.500 i 9.000 tona janjetine. Za usporedbu u Europi se u prosjeku pojede 1,3 kg, dok kod nas 2.2 kg po stanovniku. Nismo samodostatni jer se u cijeloj državi uzgaja ukupno 697.387 ovaca pa smo dosad janjeće meso uvozili najviše (1.500 tona) iz Rumunjske, Sjeverne Makedonije i Bugarske.

Ako se krađe domaće janjetine nastave i nedajbože povećaju, a one se ne događaju samo na ovom području, logično i uvoz će se također povećati.


Tagovi

Krađa Janjci Suhovare PU zadarska


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo