Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farma magaraca
  • 10.05.2016. 12:00

Magarećim mlijekom izliječio sina pa otvorio farmu

Sinu nikako nije bivalo bolje. Kašalj nije prestajao ni nakon 21 dana u bolnici. Otac Alen Džindo tada se okrenuo prirodi. Sin je izliječen, a na imanju je potom otvorio i farmu magaraca.

Foto: Arhiva obitelji Džindo
  • 6.734
  • 266
  • 0

Magarećim mlijekom Alen Džindo iz Vlasenice uspio je izliječiti sina. Alternativa koju je tražio za liječenje prvorođenca odvela ga je u uzgoj magaraca. Danas ima farmu koja broji sedam odraslih i dvoje mladih ženskih i jedno mlado muško magare.

Tražio alternativno liječenje

"Moj najstariji sin koji ima 16 godina i koji se školuje u Sarajevu, prva godina gimnazije, razbolio se u mjesecu oktobru 2015 godine. Počelo je sa običnim kašljem koji se pretvorio u našu noćnu moru, tj. djetetu se svakodnevno pogoršavalo stanje. Kašalj je iz dana u dan bio sve jači, mjesec dana su trajali pregledi i razne analize krvi, ultrazvučni pregledi, CT snimke", prisjeća se Alen.

Mlado muško magare

Priča oko toga da su tvrdoglavi je bezvezna. To su itekako pametne i inteligentne životinje i ništa što ne treba da napravi neće napraviti!

Svaki nalaz je bio dobar, ali njemu nije bilo bolje i kašalj je bio sve intenzivniji da bi na kraju dijete bilo hospitalizovano na klinici za plućne bolesti gdje je ležao 21 dan. Za vrijeme hospitalizacije urađena je i bronhoskopija i na kraju su uključili sedative da bi dijete moglo spavati barem 3-4 sata u toku 24 sata.

"Na kraju su ga otpustili bez dijagnoze i sa još intenzivnijim kašljem uz preporuku da pokušam na nekoj savremenijoj klinici ili nešto u privatnoj režiji, no svo to vrijeme ja sam se raspitivao i tražio alternativno rješenje za zdravlje djeteta. Jedino što mi se tada učinilo djelotvorno je bilo magareće mlijeko o kojem sam noćima čitao jer sam bio prinuđen", objašnjava Alen kako je došao do ideje koja se pretvorila u posao.

Samo uz mlijeko, bez lijekova, izliječio kašalj

Donio je tad odluku o kupovini muzne magarice. Prva je kupljena na dan kada je dijete završilo hospitalizaciju i isti dan je počeo sa konzumiranjem mlijeka u količini 1 dl, gdje je nakon šest dana kašalj umanjio za 70%.

"Znači, samo uz magareće mlijeko, bez ikakvih lijekova, kašalj je već 11. dan u potpunosti prestao i više nije imao problema sa tim. Nakon toga donosim odluku o kupovini i uzgoju više komada i onda jednu po jednu dolazim do brojke od sedam komada odraslih i dvoje mladih ženskih, i jedno mlado muško. Trenutno imam 10 komada od kojih se sada tri muzu i već prodajem oko 4 dl mlijeka dnevno po cijeni od 100 KM za 1l", navodi Alen.

Djeca uživaju s ljubimcima

Kako dodaje, što se tiče samog uzgoja muznih magarica često se čuje da nisu zahtjevne za uzgoj, no međutim ako želite da imate uredne životinje i da sve cvjeta i blista morate se svega ostalog odreći i svu pažnju posvetiti isključivo njima.

Pametne, a ne tvrdoglave životinje

"Magarci su mnogo pitome i druželjubive životinje i dobro dobrim vraćaju. Mladi su znatiželjni i obožavaju igru sa djecom, a sva priča oko toga da su tvrdoglavi je bezvezna. To su itekako pametne i inteligentne životinje i ništa što ne treba da napravi neće napraviti", naglašava ponosni vlasnik kojemu sa životinjama pomaže supruga Meliha. Kad nemaju školskih obaveza pomažu i djeca Tarik, Hamza, Emina i Amina.

Mlijeko je, dodaje, vrlo slično ljudskom. Sadrži antialergene i ima jedan posto mliječne masti. Konzumira se isključivo sirovo jer prokuhavanjem gubi dragocjene sastojke, pogotovo C vitamin kojeg ima 60 puta više od kravljeg. Do mlijeka Alenovih magaraca možete doći kontaktiranjem brojeva 066-859-223, ili 064-440-48-61.

Foto: Arhiva obitelji Džindo


Fotoprilog


Tagovi

Alen Džindo Farma magaraca Magareće mlijeko Izliječio sina Vlasenica


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]