Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farma magaraca "Mali farmer"
  • 11.01.2017. 15:00

Mali farmer - od ideje do najboljeg biznis plana

Alen Jusupović iz Zavidovića još prije četiri godine je kao student pokrenuo vlastiti biznis, odnosno farmu magaraca "Mali farmer". Danas ima registrovan obrt i bavi se proizvodnjom magarećeg mlijeka i mliječnih proizvoda od magaraca.

Foto: Arhiva Alena Jusupovića
  • 3.743
  • 528
  • 0

Kada je Alen Jusupović iz Zavidovića još prije četiri godine kao student pokrenuo vlastiti biznis, odnosno farmu magaraca "Mali farmer" bio je veoma optimističan u pogledu ovog posla. Danas Alen ima registrovan obrt i bavi se proizvodnjom magarećeg mlijeka i mliječnih proizvoda od magaraca.

Povećava broj grla

Nakon osvojene nagrade za najbolji biznis plan o pokretanju farme magaraca u iznosu od 2.700 eura uslijedio je pravi posao, zatim kupovanje magaraca, te izgradnja štale i početak radova.

Alen sebe smatra primjerom mlade osobe koja svojom upornošću ostvaruje cilj. Danas ima vlastiti biznis, koji mu osigurava egzistenciju, kako za njega tako i za pet članova njegove porodice. Farma broji 24 magarca, ujedno sadrži i poni konje te pse. Broj grla je stalno stalno u porastu a porodica Jusupović marljivo radi na tome kako bi turistima ponudili dosta bogat sadržaj na ovoj prekrasnoj lokaciji, od Zavidovića udaljenoj oko tri kilometra.

Na farmi je trenutno 24 grla

Porodica Jusupović iz Petkovića kod Zavidovića dokazala je kako se i u 21. vijeku, može živjeti od tradicionalnih vrijednosti, uzgoja magaraca i proizvodnje ljekovitog magarećeg mlijeka. Njihovo imanje egzistira već skoro godinu, a na bh. tržištu litar magarećeg mlijeka trenutno košta oko 100 KM.

Najbolji tip mlijeka

Jusupovići ističu da su proizvodi od magarećeg mlijeka jako traženi i na stranom tržištu, što znatno govori o perspektivi ovog posla. U bogatom asortimanu njihovih proizvoda tu se nalaze: magareće mlijeko, krema za tijelo od magarećeg mlijeka, balzam za usne te sapun od magarećeg mlijeka.

Mlijeko na farmi plasira na tržišta Skandinavije, Amerike, Švajcarske, Njemačke, Italije i drugim EU zemljama. Jusupovići se bave indirektnim izvozom. Turisti koji dođu u Bosnu i Hercegovinu rado kupe proizvode sa njihove farme. Ovaj način proizvodnje je u jednu ruku prednost u odnosu na direktnu prodaju.

Alen Jusupović

"Naše je da privučemo goste, da ih ugostimo, pružimo odmor i ugodne trenutke, a uz to ponudimo široku paletu domaćih proizvoda od magarećeg mlijeka", sa ponosom ističe Alen.

Za razvoj i promociju farme veliku podršku pružila je i lokalna Razvojna agencija Zavidovići te Udruženje "Agro-Dolina".

Mlijeko kao dobar antibiotik

Magareće mlijeko se oduvijek smatra antibiotikom jer ima dobru ulogu u odbrambenom mehanizmu našeg tijela. Mlijeko ima jaka antibakterijska i antivirusna svojstva, te ima protuupalno djelovanje na organizam. U mlijeku magarica se nalazi i do 60 puta više C vitamina nego u kravljem mlijeku, a mlijeko magarica po sastojcima najbliže je majčinom mlijeku. No svi znamo ljekovitost i značaj majčinog mlijeka.

Magarice u prosjeku dnevno daju oko 2,5 decilitra mlijeka, međutim prilikom muže mladi moraju biti sa njima. Kada mlado magare nije kraj magarice, ona pri tome ne daje ništa mlijeka. Magarica mora isključivo da ima vizuelni kontakt sa ždrijebetom. Na primjeru ove priče vidimo da farma magaraca itekako ima budućnost. Upravo iz tog razloga Alen Jusupović i njegova porodica u budućnosti imaju plan povećati broj grla i napraviti etno selo u Zavidovićima.

Foto: Arhiva Alena Jusupovića


Fotoprilog


Tagovi

Magareće mlijeko Mali farmer Alen Jusupović


Autorica

Mukadesa Zukić

Više [+]

Mukadesa je diplomirani biolog. Aktivna je članica eko udruženja "Sadnice mira".